På fredag ble avtalen mellom Telia og Bonnier offisiell. Telia kjøper Bonnier Broadcasting hvor TV4 er inkludert for 9,2 milliarder svenske kroner. Dermed er Norges Banks Investment Management og det amerikanske investeringsselskapet BlackRock involvert i samband med et nytt nordisk oppkjøp, skriver Nordens Nyheter. Hele avtalen omfatter en investering på 30 milliarder svenske kroner, som inkluderer oppkjøpet av danske TDC i Norge ifjor, skriver Nordens Nyheter.
Oppkjøpet er omfordelt siden forhandlingene ble kjent, og kritikken har vært at en fullført transaksjon betyr at staten blir en dominerende tv-eier. Etter publisering av kjøpet, sier den svenske industriministeren Mikael Damberg (S), som sier at «det siste ordet ikke er sagt». Han påpeker at avtalen nå blir testet for konkurranse og at det kan være problemer med TV4s kringkastingslisens. Damberg snakker om «statens rolle som mediespiller», der den svenske staten får en eierandel på 37 prosent.
SVT eies av en stiftelse
Den offisielle svenske historien hentet fra SVTs nettside: «SVT er ikke eid av staten eller kommersielle interesser, men av en stiftelse som skal garantere selskapets uavhengighet.» Debatten om SVTs og SRs eierskap er blitt en langvarig historie der man mener at tv-avgiften i Sverige må betales separat og ikke over selvangivelsen. Et stort statlig samlingsselskap ble bygd i Kiruna med en egen gjeldslovgivning, som gir bøter i strafferegisteret dersom man ikke betaler. Alt dette bekrefter at SVT ikke er statsfinansiert.
Neste år vil TV-avgiften bli erstattet av et offentlig serviceavgift som vil være individuelt og samlet gjennom skattenotatet, men holdes skilt fra vanlige skattebetalere. Dette handler også om å markere at SVT ikke er en stat
Staten selger aksjer
Bonnier mener at en annen eier nå er bedre rustet til å takle den spesielle konkurransesituasjonen som møtes med Netflix, Amazon og andre online giganter. Telia trenger innhold for tilbudet. Hvis det er det beste som kan gjøres og til riktig pris, kan du ha forskjellige synspunkter. Hittil har det ikke vært noen suksess for Telia i aksjemarkedet. Men Dagens Industri skriver at Mikael Damberg gjør sitt beste for å skandalisere avtalen, noe som er rart fordi det gjelder et statlig selskap. Avisen skriver at det er en tradisjon at sosialdemokratiet snakke negativtrivat eierskap . Nå er den svenske staten pålagt å selge sin andel i Telia. Det burde vært gjort for lenge siden. Staten bør ikke eie selskaper i et konkurransedyktig marked. Tidligere har Telias kobbernett blitt innlevert i sitt eget selskap, Skanova, for å opprettholde konkurransens nøytralitet. Dette datterselskapet kan opprettholde staten.
Sovjetrepublikken Norge
DI.se reiser spørsmålet om hvordan S-regjeringen kunne forsøke å fusjonere selskapet med Telenor, eid av Natoland Norge, eller samarbeide med den finske staten i mange år? Hvorfor har den svenske staten for tiden ingen representant i styret?Man kan anta at Mikael Damberg utnytter den nåværende sikkerhetspolitikken. Kort sagt, enhver politisk stilling kan rettferdiggjøres på grunnlag av sikkerhet. Valget kan avgjøreventer nå på valgresultatet i høst. Hovedkritikken er at regjeringen burde ha stoppet Bonniers- virksomheten tidligere. Staten har ingen representant i styret (heller ikke da M-minister Peter Norman håndterte statseide selskaper). Og uformelle kontakter med eksklusiv informasjon kan ikke eies av et børsnotert selskap. Telia Co. AB engasjerer seg i levering av nettverkstilgang og telekommunikasjonstjenester, og arbeider gjennom hovedmarkeder som : Sverige, Finland, Norge, Danmark, Litauen, Estland og Andre, med fokus på mobil-, fjernsyns- og fastnettoperasjoner.De øvrige segmentene omfatter driften i Latvia, den internasjonale transportoperasjonen og kundefinansiering.Selskapet ble stiftet 9. desember 2002 og har hovedkontor i Stockholm, Sverige.Antall ansatte er 20 727 personer.
Oljefondet i posisjon
Det norske oljefondet er sammen med sin amerikanske partner BlackRock, nest største eieer i Telia AB. Her er
4-traders oversikt over eierskapet i Telia:
Telia AB`s Shareholders
Name Equities %
Government of Sweden 1,614,513,748 37.3%
Solidium Oy (Investment Company) 137,123,642 3.17%
Swedbank Robur Fonder AB 109,468,274 2.53%
The Vanguard Group, Inc. 69,450,590 1.60%
AMF Fonder AB 56,291,102 1.30%
BlackRock Fund Advisors 49,025,760 1.13%
Första AP-fonden 43,300,848 1.00%
Xact Kapitalförvaltning AB 43,173,239 1.00%
Norges Bank Investment Management 30,576,939 0.71%
AFA Sjukförsäkringsaktiebolag (Invt Mgmt) 30,310,594 0.70%
Gruppen er størst i TDC
I februar 2018 annonserte den sveitsiske UBS Group AG at man haddeover 5% av aksjene i UBS Group AG, som eier 5,20% av den totale aksjekapitalen og UBS har 7,30% av den totale aksjekapitalen og stemmerettene i TDC. Aksjene ereid indirekte. Oljefondet i Norge er store eiere i Credit Suisse og UBS Group, som er sentrale aktører i denne nordiske aksjehandelen, skriver Nordic News.