Valget 13. september viste at velgerne ønsker en ny og mer rettferdig kurs for Norge. Etter en valgkamp med fantastisk innsats fra laget i hele landet, endte vi med et sterkt mandat fra velgerne. Arbeiderpartiet vil med dette sterke valgresultatet i ryggen ta ansvar for å danne og lede en regjering som skal redusere forskjellene, kutte utslipp og skape jobber, satse på fellesskapets skole, sykehus og eldreomsorg – og mer til, skriver partileder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.
Vi gikk til valg på en flertallsregjering med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV fordi vi deler viktige verdier og ser likt på mye i politikken. Derfor satte vi oss ned med disse to partiene for å vurdere mulighetene for en flertallsregjering. Det var gode samtaler som viste at vi har mye til felles og som danner grunnlag for et godt samarbeid i Stortinget i årene som kommer.
Politiske forskjeller
Samtidig viste samtalene også at det er politiske forskjeller på noen områder som ble vanskelige å forene. Det har vi respekt for. Arbeiderpartiet gikk til valg på et omfordelende og forutsigbart skatteløfte, som vi mener er riktig for folk og bedrifter. Vi vil også utvikle, ikke avvikle oljeindustrien. Her finner vi de fagfolkene som skal skape den fornybare tiden vi nå går inn i. På disse områdene ble avstanden for stor, og SV ønsket ikke å gå videre til forhandlinger. Samtalene oss imellom har likevel ikke vært bortkastet, vi er enige om mye av det vi ønsker for Norge – selv om vi er noe uenige om veien dit.
Arbeiderpartiet skal gi landet en ny regjering, sammen med Senterpartiet. Vi er enige om å ha et tett samarbeid med SV i Stortinget framover, og vil søke sammen med SV i viktige saker – ikke minst statsbudsjettet. Det aller viktigste for oss nå er å lage en regjeringsplattform full av politikk fra vårt gode partiprogram, som vi i Arbeiderpartiet mener gir de beste løsningene for Norge i tiden som kommer. Mange har stemt på oss, og det ligger store og viktig oppgaver foran oss. Vi er utålmodige og optimistiske med tanke på hva vi kan få til i Norge.
Nå er vi i gang med forhandlingene om en regjeringsplattform sammen med Senterpartiet. Vårt mål er å komme fram til en ambisiøs, fremtidsrettet plattform som skal redusere sosiale og geografiske forskjeller, vise hvordan vi kan kutte utslipp og ta i bruk de store industrielle mulighetene som ligger foran oss. Jeg er optimistisk og gleder meg til å gi Norge en ny kurs, skriver Norges kommende statsminister i et innlegg i Nordens Nyheter.
Politisk reaktør Skjalg Fjellheim redaktør i Nordlys(Ap), skriver i en kommentar at SV overvurderte sin egen maktposisjon. De måtte bryte sonderingene og reise hjem med uforettet sak. Lysbakken valgte protesten fremfor gjennomslag i regjering. Få timer seinere ble Senterpartiet og Arbeiderpartiet enige om å sette i gang med forhandlinger om å danne regjering sammen.
Lysbakken har ført SV tilbake til der partiet sto i de lange tiårene mellom stiftelsen i 1961 og Stoltenberg-regjeringen i 2005. SV reiser tilbake til tiden da idealismen alltid trumfet vilje til politiske resultater. Kristin Halvorsen brøt med linjen og gjorde SV til et maktparti. Det ble et mellomspill i SVs historie.
Trygve Slagsvold Vedum hadde rett hele tiden; han gjentok og gjentok før valget at den politiske avstanden har vokst seg for stor til å gjøre et regjeringssamarbeid mulig. Ikke bare mellom hans parti og SV. Men også mellom Ap og SV, om vi skal tro det SV-toppene selv forteller om samtalene den siste uken.