Konsernsjef Ann Carlsson i Systembolaget, fotografert av Apoteket.

Nordmenn grensehandlet for 9,3 milliarder kroner i 2023, skriver Statistisk Sentralbyrå. Nordens Nyheter skriver at grensehandelen med Sverige trolig havner på over 12 milliarder kroner i 2024. Nesten 8 milliarder av grensehandelen ble gjort i Sverige. I Strömstad bor under 15.000 personer, men har likevel Sveriges største systembolag i to 2 butikker. Svensk statistikk tallene ligger noen år tilbake fordi det svenske Vinmonopolet er tilbakeholdne med å offentliggjöre tall.

– Vi har måttet justere prognosen opp og vil ende opp med over 300 millioner i omsetning, sa butikksjef Bosse Johansson for noen år siden Nitti prosent av butikkens kunder er fra Norge. Det er 12 000 nordmenn i uken. Hele 90 prosent av Strömstads alkoholsalg havner på andre siden av grensen forrige år. Økningen i omsetning er bare drevet av høyere alkoholavgift og leverandører
prisøkninger. Nettoomsetningen utgjorde 18 718 (18 332) MSEK.
Det svenske Systembolaget er preget av Lavere driftsresultat for perioden januar-juni 2024. Resultatet ble SEK 48 (151) millioner, hovedsakelig påvirket av lavere volumer, en engangseffekt i sammenligningsperioden og en høyere utviklingstakt. Periodens resultat ble SEK 74(154) millioner, som er lavere enn för.

Störste systembolag

Det er allment kjent at nordmenn kjøper store mengder varer i Sverige, og det inkluderer store mengder alkohol. Nøyaktig hvordan tallene for de ulike Systembolaget-butikkene, vil ikke ikke Systembolaget opplyser om, men ifølge beregninger fra selskapet Capstan har Systembolagets 13 grensebutikker solgte man nærmere 2,22 milliarder svenske kroner, som tilsvarer 6 prosent av Systembolagets omsetning ifölge Aftenposten.
Ifølge de samme beregningene går rundt 90 prosent av alt som selges i Strömstad til norske kunder, og dersom salget der ble spredt på alle innbyggere over 15 år, ville hver beboer stå for 483 liter hver. Det kan sammenlignes med 6,4 liter i Halden på andre siden av grensen og 18,9 liter i Oslo,også ifølge Aftenposten. Nordens Nyheter understreker det er mye å tjene på å kjöpe relavt dyre rödviner i Sverige.

Bilservice undervurdert

Kritiske røster har vært hevet i Norge når det gjelder spesielt den store grensehandelen med alkohol. Ifølge Ingunn Jordheim, generalsekretær i bransjeorganisasjonen Vin- og brennevinsverbäderenese forening (VBF), holder Systembolagets tall hemmelig fordi de ikke vil snakke høyt om det. Nordmenn brukte mest penger på mat- og dagligvarer når de grensehandlet. I fjor brukte nordmenn nesten 4 milliarder kroner på denne varegruppen og det tilsvarte 43 prosent av grensehandelen.I 2023 handlet nordmenn på dagsturer i utlandet brus og mineralvann, godteri, alkohol, snus og tobakk for nesten 3,4 milliarder.– Brus og mineralvann er populære varer for nordmenn på grensehandel. Brus og mineralvann utgjorde 6,8 prosent av det vi grensehandlet. Sjokolade og godteri utgjorde 4,6 prosent, seniorrådgiver sier Guro Henriksen i SSB.Nordmenn brukte nesten 1,3 milliarder kroner på alkohol når de grensehandlet i 2023. Vin og brennevin utgjorde 7,9 prosent av grensehandelen, mens alkoholholdig øl og sider utgjorde 5,7 prosent.Det ble handlet snus og tobakk for omtrent 1 milliard kroner. Litt over halvparten ble brukt på snus og den resterende halvparten ble brukt på sigaretter og tobakk.8,7 prosent av grensehandelen i fjor ble brukt på kafeer og restauranter.– I tillegg til å handle, tar mange seg også tid til et kafe- eller resturatbesøk, sier Guro Henriksen.Varekategorier utenom de som er nevnt ovenfor, utgjorde til sammen litt over 1,1 milliarder kroner. Størst blant de andre varegruppene var klær og sko som utgjorde 5,3 prosent av grensehandelen. Reparasjon av biler i Sverige er en stor grensehandelgruppe som i liten grad er registrert. Jo lenger ned i Sverige du handler, jo billigere er det, og det kuliminerer i Skåne, som er på "billigtoppen"for nordmenn på Harry-tur.

Sverige störste eksportland

I 2022 var eksportverdien høyere til Tyskland enn til Storbritannia, og Sverige ble igjen landet vi importerte mest fra. Sterk prisøkning på gassen vi eksporterte til Tyskland og dieselen vi importerte fra Sverige er viktige årsaker til endringene.I flere tiår har Storbritannia vært landet Norge eksporterer mest til, men i 2022 gikk tyskerne ifra britene og ble vårt største eksportland. I fjor eksporterte vi varer for over 726 milliarder kroner til Tyskland, noe som var en økning på hele 173,3 prosent siden 2021. Til Storbritannia økte vareeksporten med 94,9 prosent til 555,3 milliarder kroner i samme periode, skriver Statistisk Sentralbyrå i Norge. De siste årene har Kina og Sverige vært blant landene Norge importerer mest fra. Fra 2021 til 2022 økte importen fra Sverige med 35,4 prosent og endte på 129,9 milliarder kroner. Fra Kina økte importen med 12,4 prosent til 126,6 milliarder kroner i samme periode. Det førte til at Sverige igjen ble vårt største importland.Sverige og Tyskland er de europeiske landene vi importerer mest fra. I 2023 importerte vi varer fra Sverige for 111 milliarder kroner, en nedgang på 14,7 prosent fra året før, skriver Statistisk Sentralbyrå. Grensehandelen med Sverige blir i fölge Nordens Nyheters tall, over 12 milliarder kroner.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*