Mot dollaren ble pundet svekket med 11 prosent. Det er den største bevegelsen noensinne, ifølge sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets. Men statsminister Erna Solberg sier Tyskland og Sverige er viktigere handelspartnere og hun sier til NrK at hun på sikt ikke er bekymret for norsk økonomi som følge a folkeavstemningen. Sjefanalytiker Erik A. Bruce i Nordea sier at han ikke er bekymret for den norske kronen eller norsk økonomi på lang sikt. Han sier at det ikke vil føre til problemer før andre store land i EU følger etter Storbritannia ut av unionen.
Britiske aksjer sterkere
Pundet har blitt billigere også for nordmenn de siste tolv timene. Torsdag måtte du ut med rundt 12,20 kroner for et pund, mens du nå får et pund for 11,70 kroner. Det er en svekkelse på rundt fire prosent. Dermed blir britiske aksjer billigere for oljefondet. Statsminister Erna Solberg kan snakke mot bedre vitende om man ser på strukturen i oljefondets økonomi: Oljefondet satser 541 milliarder kroner i aksjer i Storbritannia i 457 selskaper/prosjekter, og i Tyskland satser fondet 272 milliarder kroner i 205 selskaper/prosjekter. I Sverige satser oljefondet 97 milliarder kroner i 158 prosjekter/selskaper. Oljefondets tyske aksjer kan se ut til å ha falt mer på årsbasisenn de ritiske aksjene. Her vet vi at den økonomiske veksten i Storbritannia har vært sterkere enn i Tyskland det siste halve året. Britiske Barclays Bank falt bare med 0, 8 prosent på årsais ifølge Euroinvestor. Oljefondet satser 14 milliarder Barclays der fondet eier 2,93 prosent. Storbanken HSBC Holdings, der Norges Bank eier 27,2 milliarder kroner, har bare falt 1,98 prosent på årsbasis. I Royal Dutch Shell der fondet har 26 milliarder kroner, falt aksjene 3,5 prosent på årsbasis ifølge Euroinvestor. Oljefondet eier hele 6,24 prosent av aksjene i det britiske konsumentselskapet Tesco, som falt 28,2 prosent det siste året.
Tyske aksjer mer ned
Norges Banks aksjer i bilprodusenten BMW , totalt 18,2 milliarder falt med 33,5 prosent på årsbasis ifølge Euroinvestor. Bayer-investeringen på 15,2 milliarder falt i gjennomsnitt 34,5 prosent. NBIM`s aksjer i Deutsche Bank der oljefondet har investert 7,4 milliarder faalt 52,4 prosent ifølge Euroinvestor. Daimler-aksjene holdt sseg bedre, her satser oljefondet 20,5 milliarder kroner og eier 2,57 prosent. Dermed falt beholdningsverdiene i de tyske aksjene relativt mer enn de britiske.
Kronen svekker seg
Samtidig er kronen svekket mot de fleste andre valutaer. Dollaren har i løpet av natten blitt fem prosent dyrere, euroen to prosent dyrere og den japanske yenen har blitt ni prosent dyrere for Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets viser til at kronen kunne ha blitt svekket enda mer.
– Det stormer rundt kronen. Men stormen kunne vært sterkere, hvis vi hadde fått et kraftig fall i oljeprisen, sier han til Dagens Næringsliv.
Oljeprisen har falt om lag tre dollar per fat etter resultatet av britenes avstemning ble kjent. Ifølge Knudsen er dette innenfor hva man kan forvente på en vanlig dag. Aksjebørsen i USA falt 3 prosent fredag kveld (morgen i USA). Kronen, samt den svenske kronen, ble imidlertid mer svekket mot dollaren enn hva euroen og andre valutaer ble. Dette mener Knudsen har å gjøre med likviditetspremien som ligger i både den svenske og den norske kronen, særlig i urolige tider.
Mer avhengig av euro
Etter at Brexit ble et faktum er det flere som frykter hva som vil skje med eurosamarbeidet fremover, og samtidig euroen. Knudsen tror at usikkerheten rundt euroen vil fortsette videre, og viser til at dette ikke vil styrke kronen.
– I Norge er vi veldig avhengige av den økonomiske utviklingen i Europa. Usikkerhet rundt euro, usikkerhet rundt økonomisk vekst kan smitte over til Norge, sier han og støtter dermed statsministerens utsagn i Dagsrevyen om at tysk og senskøkonom er viktigere forNorge. .
– Så lenge den usikkerheten til euroen fører til at markedsrisikoen holder seg høy, tror jeg det vil hefte kronen foreløpig, understreker Knudsen ovverfor Dagens Næringsliv. Valutastrategen trekker imidlertid frem at vi kan komme i en situasjon hvor Norge kan bli oppfattet som en interessant investering. Men dette vil først være aktuelt på lengre sikt.Han viser til at vi det siste halvåret har vært en dempet interesse fra utlandet i å investere i norske kroner.