Finlands statsminister Petteri Orpo og Sveriges statsminister Ulf Kristersson fotografert på det felles mötet mellom landenes regjeringar. Foto: Jessica Gow/Lehtikuva–AFP.

To venner og statsministre, Petteri Orpo (Saml) og Ulf Kristersson (M) dukker opp foran kameraene etter det historiske regjeringsmøtet mellom regjeringene i Finland og Sverige i Stockholm. Dette skjedde för den finske presidenten Alexander Stubb var på besök hos statsminister Jonas Gahr Störe i Oslo.Statsminister Jonas Gahr Støre hadde bilateralt møte med Finlands president Alexander Stubb i statsministerbustaden onsdag 16. oktober.

NATO samler Norden

Etter møtet, om lag kl. 11.15, hadde presidenten og statsministeren felles pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Riddervoldsgate i Oslo.Med Sveriges og Finlands inntreden i NATO så er hele Norden en del av forsvarsalliansen. Norge blir del av et nordisk-baltisk operasjonsområde, som knyttes sammen av Østersjøen. Nordkalotten og Barentshavet forblir kritisk viktige for NATO. Men, i en alliansesammenheng forventes Norge å spille en sentral rolle i mottak og videretransport østover, og på andre måter bidra til å sikre NATOs nye lange grense mot øst.

Hvordan tenkes det, og hvilke planer legges, i Norge nå for møte denne nye virkeligheten?
Hvilke føringer legges i den nye Langtidsplanen for Forsvaret, gjennom Stortingets bevilgninger, eller gjennom konkrete planer og prioriteringer?
Hvor ligger de viktigste sårbarhetene og hva kan gjøres for å håndtere disse?
Innenfor rammen av PRIO-prosjektet Ny Nordisk Sikkerhet samlet NUPI et knippe godt informerte kompetanseprofiler, fra det norske forsvar, næringsliv, forskning og politikk.

Forsterker forsvaret

At Sverige og Finland søkte medlemskap i NATO har gitt oss mulighet til å forsterke forsvaret av de nordiske landene ytterligere.

Et finsk og svensk medlemskap i NATO er begynnelsen på en ny epoke i nordisk sikkerhetspolitikk. Selv om Sverige og Finland de siste årene har vært nære partnere av NATO, blir medlemskapet et tidsskille. Med Sverige og Finland med i NATO vil Norge være i et bindende forsvarssamarbeid med våre to naboland.

Felles nordisk luftforsvar

I tillegg til den geografiske nærheten vi har, vil vi være knyttet sammen gjennom en gjensidig sikkerhetsgaranti, NATOs artikkel 5. Den sier at et angrep på ett land regnes som et angrep på alle allierte land.

Russland har invadert Ukraina og krever at NATO ikke slipper inn flere medlemmer. Sikkerhetssituasjonen i Europa er krevende. Fra russisk side trues det med mottiltak dersom mot Norge Sverige og Finland. Den norske regjeringen har vært tydelige på at det er viktig at ethvert land må få velge sin alliansetilknytning selv, uten innblanding fra utenforstående. Vi har også sagt at vi skal bistå med alle nødvendige midler hvis Sverige Finland eller Norge skulle bli utsatt for angrep. Norden har samlet 250 jagerfly av ulik type i 2024.

Med Sverige og Finland som NATO-medlemmer vil nye muligheter oppstå. Vi må se på kartet på nytt, og vurdere hvordan vi skal løse oppgaven med å forsvare Norden på best mulig måte. Geostrategisk vil det finske og svenske medlemskapet skape en helt annen dybde og dermed mulighet for NATO til å forsterke og forsvare både Nordkalotten og området rundt

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*