Soldat fra det svenske Gotlands regiment, P 18 i Stridsfordon 90 under en övelse Baltops i juni ifjor.(Foto: Försvarsmakten.)

For Sverige er innsatsen i Latvia en tydelig illustrasjon på at Sveriges grenser nå forsvares i utlandet, for eksempel i Finland eller de baltiske landene. Overshipping til Latvia har vært hemmelighetsfull og intens på grunn av trusselbildet. Det har vært raskt og bataljonen har vært overvåket av jagerfly og Sjøforsvaret, skriver SVT.
Stats- og regjeringssjefene i de nordiske og baltiske landene har gitt tidligere NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg i oppgave å lage en uavhengig rapport med politiske anbefalinger rettet mot å fremme nordisk-baltisk sikkerhets- og forsvarssamarbeid.Lördag rullet 600 svenska soldater inn i Latvia – i Sveriges förste markinnsats som alliert i NATO.

– Vi är ett militärt förband – antingen anfaller vi eller försvarar vi eller fördröjer vi, säger överstelöjtnant Henrik Rosdahl efter att ha landstidigt.

Den svenska bataljonen ska bevaka gränsen mot Ryssland i sex månader framöver.

Den svenska reducerade bataljonen anländer med fartyg till den lettiska kusten tidigt på lördagsmorgonen. Det är första gången som Sverige bidrar med ett militärt förband till Natos stående styrkor.

– Det betyder mycket. Rent militärt är svenskarna riktigt duktiga och professionella, säger generalmajor Jette Albinus som kommenderar över den del av styrkan som Sverige ingår i.

Lørdag rullet 600 svenske soldater inn i Latvia – i Sveriges første bakkeoperasjon som alliert i NATO.

– Vi er en militær enhet – enten angriper vi eller så forsvarer vi eller så utsetter vi, sier oberstløytnant Henrik Rosdahl etter å ha fått land tidlig.

Den svenske bataljonen skal vokte grensen til Russland det neste halvåret.

Den svenske reduserte bataljonen ankommer med skip til den latviske kysten tidlig lørdag morgen. Det er første gang Sverige bidrar med en militær enhet til NATOs stående styrker.

– Det betyr mye. Militært er svenskene virkelig flinke og profesjonelle, sier generalmajor Jette Albinus, som kommanderer den delen av styrken som Sverige er en del av.
Jens Stoltenberg vil analysere og presentere anbefalinger om hvordan det regionale samarbeidet kan øke for ytterligere å styrke regionens avskrekking og forsvar. Rapporten vil hovedsakelig fokusere på militært forsvar, men også på tiltak for å motvirke Russlands sabotasje og andre hybride trusler.

– Når hele den nordisk-baltiske regionen nå integreres i NATO, har vi sjansen til å utdype samarbeidet ytterligere. Ved å utnytte de nye mulighetene for økt nordisk-baltisk regionalt samarbeid fullt ut, styrker vi både regionen og NATO som helhet, sier statsminister Ulf Kristersson.

– For første gang i historien er alle de nordiske og baltiske landene med i den samme militæralliansen. Det skaper nye muligheter, og denne rapporten er et viktig initiativ for å utdype forsvars- og sikkerhetssamarbeidet i vår region. Jeg er takknemlig for å kunne bidra til det, sier Jens Stoltenberg.

Övelsen Baltops 22 ble gjennomført fra 5.-16. juni 2024 i det sentrale og sørlige Østersjøen samt på landbaserte treningsområder i Tyskland, Sverige, Polen og de baltiske statene. 16 nasjoner og NATO deltar i øvelsen med rundt 40 skip, rundt 70 fly og totalt rundt 7000 personer.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*