
Stefan Persson(77) har lenge vært styreleder i H&M som han arvet av sin far. Han er utdannet sivilökonom fra Lund i Sverige.
De største skandinaviske familiebedriftene, velkjente navn som A.P. Møller Mærsk, Investor og H&M, har alle en antatt oppside på 17-20 prosent. Vi må helt ned til det 175. største på listen for å finne første norske selskap, men Røkke-familiens Aker har til gjengjeld et gjennomsnittlig kursmål 30 prosent over dagens kurs, skriver Nordens Nyheter..
De største familieide selskaper i Norge inkluderer Norgesgruppen, Reitangruppen, Aker, Laco og Møller Mobility Group. Disse selskapene sysselsetter over 65 000 mennesker og er viktige arbeidsgivere og vekstskapere i Norge. Virkelighetens familieimperier er kanskje ikke like spennende som de fiktive Corleone-, Sopranos- og Roy-familiene, men i finansmarkedene lønner det seg ofte å være kjedelig.
Mange helt eller delvis familieeide bedrifter har vist seg som lukrative investeringer over tid. Og ikke minst – de har vist en særegen evne til å klare seg gjennom vanskelige økonomiske tider. Det siste bør være spesielt attraktivt for investorer nå når usikkerheten er høyere enn på lenge.
De store familiebedriftene gjør det litt svakere enn markedet i oppgangstider, men betydelig bedre i nedgangstider. I sum har de derfor slått markedet over lange perioder i flere ulike land, ifølge en studie gjort av Harvard Business Review.
EYs årlige liste over verdens 500 største familiebedrifter (målt etter inntekt) viser at dette utvalget vokser nesten dobbelt så raskt som utviklede økonomier og omtrent halvannen gang så raskt som fremvoksende markeder. Til sammen omsetter de for åtte billioner dollar og har 24,5 millioner ansatte globalt. Det amerikanske varehandelskonsernet Walmart er desidert størst, men ellers domineres indeksen av europeiske selskaper. De utgjør nesten halvparten av selskapene i den. Amerikanske utgjør 30 prosent og asiatiske 16 prosent, men Asias andel vokser seg stadig større.
Europeere dominerer også blant de store børsnoterte familiebedriftene analytikerne er mest positive til, ifølge konsensusestimater samlet inn av Wall Street Journal. Blant annet kan nevnes den italienske hydraulikkprodusenten Interpump Group (44 prosent oppside), det tyske reklameselskapet Ströer SE & Co (33 prosent) og det franske luksuskonsernet LVMH (23 prosent). I USA finner man for eksempel bilprodusenten Ford Motor Company (29 prosent) og i Asia det indiske konglomeratet Reliance Industries (24 prosent).
De største skandinaviske familiebedriftene, velkjente navn som A.P. Møller Mærsk, Investor og H&M, har alle en antatt oppside på 17-20 prosent. Vi må helt ned til det 175. største på listen for å finne første norske selskap, men Røkke-familiens Aker har til gjengjeld et gjennomsnittlig kursmål 30 prosent over dagens kurs.
En ny global undersøkelse fra EY og Universitetet i St. Gallen viser at fire norske selskaper er blant verdens 500 største familieeide virksomheter i 2024.
Listen, kalt EY and University of St. Gallen Family Business Index, rangerer selskaper etter omsetning og inkluderer kun virksomheter der én familie eier minst 50 prosent (32 prosent for børsnoterte selskaper), og deltar aktivt i ledelse eller styre.
De norske selskapene som er inne på listen er:
• Aker ASA (97. plass)
• Reitan AS (138. plass)
• NorgesGruppen ASA (186. plass)
• Aars AS (432. plass)
Til sammen omsetter de fire norske selskapene for over 500 milliarder kroner og sysselsetter 127 000 ansatte. Danmark har ni selskaper på listen, og Sverige fem. Totalt er 19 nordiske selskaper med på listen, noe som viser regionens sterke tradisjon for familieeid næringsliv.
– Det at vi finner fire norske selskaper på listen, viser hvilken betydning familieeid næringsliv har i Norge, sier Eirik Moe, partner i EY og leder for EY Family Business i Norden. Disse virksomhetene står for store verdier, mange arbeidsplasser og viser at langsiktig eierskap ofte er et konkurransefortrinn i usikre tider.
Totalt har de 500 selskapene i family business index en samlet omsetning på 8 800 milliarder dollar. Det gjør dem større enn alle verdens nasjoner bortsett fra USA og Kina, og de sysselsetter mer enn 25 millioner mennesker globalt. Samtidig vokste selskapene på listen med 10 prosent det siste året, langt over verdensøkonomiens vekst på 3,3 prosent.
Andelen av store selskaper som er kontrollert av familier er vesentlig større i Europa og Asia, enn USA. Disse selskapene har de senere årene hatt en betydelig høyere vekst og gjør investering med en vesentlig mer langsiktig horisont enn det vi ser er gjengs i næringslivet for øvrig.
– Dette er en interessant observasjon i det globale handelspolitiske klima vi ser i dag. Muligens kan det også gjøre Europeisk næringsliv mer robust enn det vi opplever i økonomier med en lavere andel familieeierskap, sier Moe.
Over en tredel av de 500 selskapene på listen har vært eid av samme familie i mer enn 100 år, og i mer enn 40 prosent av dem er et familiemedlem daglig leder. Undersøkelsen viser også at familieeide selskaper ikke står stille. Nesten halvparten har gjennomført oppkjøp eller fusjoner de siste to årene, noe som vitner om både offensivitet og tilpasningsdyktighet.
– Familiebedrifter er ofte bedre rustet for å tenke og investere langsiktig. Når andre aktører strammer inn eller avventer, ser vi at mange av disse selskapene fortsetter å investere, ekspandere og bygge for fremtiden. Det gjør dem til en stabiliserende faktor i verdensøkonomien, sier Moe.
Øyvind Schage Førde, daglig leder og fjerdegenerasjonseier i Aars – selskapet bak Møller Mobility Group – sier seg enig i Moes uttalelser.
– Vi lever etter prinsippet at det er bedre å tape penger enn integritet. Investeringslandsskapet endrer seg hele tiden, men vår eierskapsfilosofi står alltid støtt i våre tre hovedprinsipper: langsiktig utvikling, samfunnsansvar, og aktivt eierskap, sier han.
EY og Universitetet i St. Gallen har utarbeidet Family Business Index annethvert år siden 2015. Undersøkelsen bygger på offentlige data og kartlegger selskaper med betydelig familieeierskap og -innflytelse, med omsetning som viktigste rangeringskriterium.
Den fullstendige listen med alle 500 selskaper finner du her: https://familybusinessindex.com/
Andreas R K Jacobsen, pressesjef, EY Norge
+47 473 49 518
Om EY
EY er en ledende global aktør innen revisjon, skatt, avgift, forretningsjus, transaksjoner og rådgivning. Med rundt 400 000 ansatte i 158 land bidrar vi gjennom våre tjenester og vår kunnskap til å bygge tillit og skape bærekraftig vekst. Hver dag sørger vi for at privat og offentlig virksomhet og arbeidsliv fungerer bedre – for våre ansatte, våre kunder og samfunnet vi opererer i. www.ey.no

Eirik Moe jobber i EY og har levert de norske tallene. Nordens Nyheters redaktör Nils Petter Tanderö gikk samtidig som Stefan Person på Lunds Universitet.