SJeføkonom Kerstin Hallsten i svenske Skogsägarna(Foto: Skogsägarna)

Svensk eksportindustri nyter godt av den svake svenske kronen. Det får fortjenesten til eksportbedriftene til å øke betydelig, viser en undersøkelse utført av SVT Nyheter. Nordens Nyheter skriver at grensehandelen i år vil ligge omkring 20 milliarder norske kroner. Nordic News har fulgt grensehandelen i over femten år.

Det har blitt dyrere å kjøpe ting fra utlandet og å ta en utenlandsreise for vanlige folk. Det er den svake svenske kronens feil. Men samtidig har det vært bingo for de som selger til utlandet, altså eksportindustrien.

For hver solgte dings eller tjeneste som prises i den stadig sterkere amerikanske dollaren, vokser fortjenesten når den omregnes til kroner. Viktig for Sverige som land, fordi halvparten av svensk økonomi er avhengig av eksport.

Tosifret økning
SVT Nyheter har gått gjennom et par delrapporter fra eksportavhengige selskaper i ulike bransjer, ingeniørselskapet Atlas Copco, låseselskapet Assa Abloy og skogselskapet SCA. De viser at den svake kronen har hatt en positiv effekt og en prosentvis økning i resultat og omsetning med tosifret.

Peter Malmqvist, som har en forsiktig tilnærming til dagens økonomiske situasjon, mener svenske selskaper fortsatt har det bedre enn utenlandske konkurrenter nettopp på grunn av den svake kronen:

– Overskuddet du har på grunn av den svake svenske kronen kan sees i resultatet. Jeg tror at plattformen, når den først snur, er veldig sterk for svenske selskaper, sier Peter Malmqvist til SVT Nyheter.

Skogsvinneren
En vinnende industri er skogindustrien, som solgte til utlandet for 170 milliarder svenske kroner i fjor. Det tilsvarer 85 prosent av det de produserer. Næringen har en annen fordel, sier Kerstin Hallsten, som er sjeføkonom i bransjeorganisasjonen Skogsindustriern.

– Vi har ikke så mye import av innsatsvarer som skal til for å produsere produktet. Vi bruker tross alt i hovedsak vår egen skog som input.Kronen har halvert sin verdi siden 1970-tallet. Og i urolige tider er det nettopp de små valutaene, som den svenske kronen, som rammes hardest.

– Det er virkelig svakt akkurat nå, sier Jens Magnusson, sjeføkonom i SEB.

Det er flere årsaker til den svake kronen. Blant annet den urolige økonomiske situasjonen i verden, forstyrrelser forårsaket av pandemien og Russlands krig i Ukraina.

– På en eller annen måte blir vi fattigere av det. Det merkes spesielt når vi skal til utlandet.

Samtidig er det fordeler med en svak krone.

– Det blir billigere for alle andre land å kjøpe produktene våre,

Jens Magnusson trekker også frem renten som en faktor som påvirker kronen negativt.

– Vi har renteforskjeller som foreløpig taler til andre lands fordel, og litt til vår ulempe, skriver den svenske Skogsindustrien med kilde i Skandinaviska Enskilda Banken(SEB)..

SJeføkonom Jens Magnusson i SEB( Skandinaviska Enskilda Banken) Foto: Cision AB)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*