Russland ruster opp. Hvis ikke Norge følger etter vil USA ta kontrollen i norske nærområder, skriver forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen i Klassekampen. Det samme gjelder trolig det nøytrale Sverige. Det svenske luftforsvaret er en viktig buffer for å avskrekke russerne. Et sterkere nordisk forsvar faller i president Donald Trumps smak, uten at president Vladimir Putin føler seg provosert. Norge kan bidra med Sverige-hjelp ved å kjøpe inntil tjue jagerfly av typen Gripen, med Norge i NATO og Sverige/Finland er en del av EU.
Styrk luftforsvaret
Tjue svenske jagerfly av typen Gripen N/E kan bidra til å overvåke den lange norsk-svenske grensen i tillegg til det nyinnkjøpte amerikanske jagerflyet F-35. Gripen kan ta av og lande på motoveier i Norden, mens amerikanske jagerfly krever en beskyttet base i Norge. Sverige og Finland samarbeider bilateralt med NATO, og Norges Banks oljefond bør kunne forrhandle med svenskene om en eierandel i våpen og jagerflyprodusenten Saab AB. Wallenberg-gruppen som er største eiere trenger løpende teknologisk utviklings, og oljepenger kan være grunnlaget for et kjøp av femti prosent av aksjene i Saab med en del av det ni tusen milliarder oljekroner i det statlige kapitalfondet.
Svensk teknologi
Styreleder i Saab Marcus Wallenberg jr. Ledet forhandlingene med Norge om kjøp av jagerfly før 2009. Han var meget skuffet da Norge valgte å kjøpe inntil 52 jagerfly jagerflyet F-35 av amerikans. Dermed kan kjøp av et mindre antall jagerfly være en slags «Sverigehjelp» som takk for bistand under andre verdenskrig. Wallenberg-gruppen går inn i et generasjonsskifte, der det er behov for en bredere kapitalbase for svensk våpenindustri. Tidligere statsminister Odvar Nordi forsøkte å kjøpe 40 prosent av Volvo med norske oljepenger uten å lykkes. Kineserne har idag overtatt store deler av Volvos produksjon. Vi bør derfor ikke begå samme feilen igjen dersom muligheten skulle by seg. Svenskene har en avansert missilindustri, som samarbeider med Kongsberg-gruppen, som har et omfattende samarbeid med USA.
Kan miste råderetten
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen advarer mot at vi kan miste råderetten over Norge(les Norden anmerk.). Vi kan havne bak «fiendens» linjer slik at USA, Storbritannia eller kanskje Tyskland må komme til en uønsket unnsetning. Små randstater med kulturell likhet må derfor samarbeide mens bjørnene sover. Norge overlater ifølge forsvarssjefen mer og mer til NATO-alliansen og selv Sverige har inngått en bilateral avtale med USA om forsvaret av Bornholm om nødvendig. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen legger frem et såkalt forsvarspolitisk råd 8. oktober. Der skissserer han ulike alternativer for den neste Langtidsplanen for Forsvaret. Bruun-Hansen skriver at forslagene vil spenne fra det han kaller en mnimumsløsning til et robust norsk forsvar. Nettopp fordi Russland for det meste har trappet opp i lufta og på havet, må de nordiske landene samarbeide og bygge opp en felles styrke for å redusere muligheten for blikkering av Atlanterhavet. Det norske luftforsvaret må styrkes straks ved kjøp av tjue svenske jagerfly, som kan styrke både det norske og svenske forsvaret i fremtiden.