Sentralbanksjef Erik Thedeen i den svenske Riksbanken.(Foto:Riksbanken)

Den svenske Riksbanken senker styringsrenten med 0,25 prosent til 3,75 prosent.Dermed er de svenske svenske boligprisene trolig på vei opp igjen.Inflasjonen i Sverige nærmer seg målet samtidig som økonomien er svak. Riksbanken kan derfor lempe på pengepolitikken. Hovedstyret har besluttet å senke styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3,75 prosent. Dersom inflasjonsutsiktene holder, kan styringsrenten settes ned to ganger til i andre halvår.

Den svenske inflasjonen har fortsatt å falle og nærmer seg to prosent, men det er fare for tilbakeslag, skriver Riksbanken videre.Riksbanken ventes å sette ned styringsrenten onsdag – den første reduksjonen på over åtte år,skriver Svenska Dagbladet. Men hva som skjer videre synes fagfolkene det er vanskelig å bli enige om.

– Alle boksene er huket av, sier Mattias Persson, sjeføkonom i Swedbank til Sv.d., som for tiden ser åtte rentekutt fremover.Den økonomiske nedgangen i SVerige og Norden forventes å bli relativt kortvarig, skriver Riksbankens prognosemakere. Inflasjonen er i ferd med å stabilisere skriver Riksbanken, men det svenske inflasjonspresset er fortsatt litt forhøyet, skriver Schibsted-eide Svenska Dagbladet. Ledelsen i Riksbanken har derfor besluttet å senke styringsrenten under 4 prosent, som er dagens svenske rentesats. Hvis inflasjonsutsiktene fortsetter kan styringsrenten trolig settes ned åtte ganger mer start i mai eller juni.

Kraftig rentesenkning

Men venter en svenske rentenedgang på minst en kvart prosent. og svenske ökonomiske eksperter venter at den svenske renten etterhvert vil bli 2-3 prosnt i löpet av ett til to år.Riksbankens renteøkninger og avtagende forsyningsforstyrrelser har bidratt til en lavere inflasjonspress. Inflasjonsforventningene er godt forankret og moderate lønnsøkninger. Inflasjonen i Sverige har fortsatt å synke ogindikatorer tyder på at den nærmer seg 2 prosent.

Venter flere senkninger

På bakgrunn av de siste årenes svært høye inflasjon og endret
prisatferd hos selskapene ønsker hovedstyret nærmere bekreftelse på
at inflasjonen stabiliserer seg nær målet. Risikoen for at inflasjonen tar tak for høye nivåer fortsetter å synke, men inflasjonspresset er det
fortsatt litt forhøyet. Hovedstyret besluttet på forrige rentemöte å holde den svenske styringsrenten uendret på 4 prosent.

Behovet for en strammere pengepolitikk avtar når inflasjonen faller mot
målet og økonomien er svak. Hvis inflasjonsutsiktene fortsetter å være
gunstig, kan styringsrenten trolig settes ned allerede i mai eller juni.

Neppe amerikansk rentekutt

Det er en legitim risiko for at det ikke vil bli noen rentekutt i USA fra Federal Reserve i år, advarer administrerende direktør for en av verdens største uavhengige organisasjoner for finansiell rådgivning og kapitalforvaltning de Vere Group.

Advarselen fra Nigel Green fra deVere Group kommer ettersom Federal Reserves primære inflasjonsmåler, kjerne-PCE-prisindeksen (personlige forbruksutgifter) stiger til 2,7 %, over forventningene på 2,6 %. Kjerne-PCE-inflasjonen var 2,8 %, over forventningene på 2,6 %. DeVere-sjefen kommenterer: "Disse dataene representerer nok et slag for Federal Reserve og dens kamp mot inflasjon. "Den siste avlesningen fra Feds foretrukne måler, PCE, understreker hvordan inflasjonen forblir varmere enn tidligere forventet, til tross for de høye rentene som brukes som et våpen for å prøve å avkjøle den."

Han fortsetter: «Med den amerikanske økonomien som trosser forventningene ved å holde seg konsekvent sterk, med et sterkt arbeidsmarked, stigende PPI og KPI, og med dagens PCE, blant andre nyere data, reviderer vi nå prognosen for rentekutt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*