Inflasjonen i Sverige er altfor høy og har fortsatt å stige. For at inflasjonen skal falle og stabilisere seg på målet innen rimelig tid, har hovedstyret besluttet å heve Riksbankens styringsrente med 0,5 prosentpoeng til 3,0 prosent. Styringsrenten vil trolig heves ytterligere til våren. Videre vedtok hovedstyret at Riksbanken fra april skal selge statsobligasjoner slik at beholdningen av verdipapirer reduseres raskere. Utsikten for nordisk økonomi er mer usikker enn før, skriver Nordens Nyheter
Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet har enstemmig vedtatt å holde styringsrenten uendret på 2,75 prosent.
Konsumprisene har steget mye, og prisveksten er klart over målet. Det er høy aktivitet i norsk økonomi, og arbeidsmarkedet er stramt. Høy prisvekst og økte renter svekker husholdningenes kjøpekraft, og mange bedrifter venter fall i aktiviteten fremover.
Slik komiteen nå vurderer utsiktene vil det være behov for å øke renten noe videre for å bringe inflasjonen ned mot målet. Siden Pengepolitisk rapport 4/22 ser arbeidsmarkedet ut til å ha vært litt strammere enn anslått. Fortsatt høyt press i norsk økonomi kan bidra til å holde prisveksten oppe. Det kunne tilsi å øke renten på dette møtet. På den annen side er det utsikter til lavere energipriser enn tidligere lagt til grunn, og de internasjonale prisimpulsene ser ut til å avta. Renten er hevet mye på kort tid, og pengepolitikken har begynt å virke innstrammende på økonomien. Det kan tilsi å gå mer gradvis frem i rentesettingen.
Utsiktene for norsk økonomi er mer usikre enn normalt.
– Det videre forløpet for renten vil avhenge av den økonomiske utviklingen. Mest sannsynlig hever vi renten i mars, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Den 16. februar kommer forventningsundersøkelsen fra Norges Bank og det er nå en mulighet for at renten faller noe i Norge og Sverige i 2023.
Den høye inflasjonen tærer på husholdningenes kjøpekraft og gjør det vanskelig for dem og bedriftenei Norden å planlegge økonomien. Det er viktig for tilliten til inflasjonsmålet at inflasjonen faller klart tilbake i år, og mye tyder på at det blir tilfelle. Men det er usikkert om inflasjonen faller raskt og dypt nok, ikke minst fordi den underliggende inflasjonen fortsatt øker. Dersom også kronen fortsetter å utvikle seg svakt, vil det bli betydelig vanskeligere for Riksbanken å få inflasjonen permanent tilbake mot målet. En sterkere krone vil være ønskelig i denne situasjonen.