Riksbanksjef Erik Thedeen Foto: Riksbanken i Stockholm.
Den svenske styringsrenten forblir uendret på 2,25 % fredsdag 8. mai. Målet med pengepolitikken er å opprettholde lav og stabil inflasjon over tid. Mer presist er målet å holde inflasjonen målt med KPIF rundt 2 prosent per år. Uten å se bort fra inflasjonsmålet bør Riksbanken også bidra til en balansert utvikling av produksjon og sysselsetting. Norges Bank beholder styringsrenten på 4,5 prosent.
Pengepolitikk er tiltakene Riksbanken tar for å oppnå dette. Med ustabilitet og uforutsigbare tollsatser fra President Donald Trumps side, senkes trolig den svenske renten med 0,25 prosent til 2,0 prosent. Inflasjonen i Sverige var på 2,9 prossent i februar, men den falt til 2,3 prosent i mars 2025.
Riksbankens mål er at inflasjonen, det vil si økningen i det generelle prisnivået, skal være lav og stabil. Målet er spesifisert som en økning på 2 prosent per år for KPIF (konsumprisindeks med fast rente). Hovedårsaken til at Riksbanken, i likhet med mange andre sentralbanker rundt om i verden, har et inflasjonsmål er at en stabil og forutsigbar prisutvikling legger forholdene til rette for en gunstig økonomisk utvikling med god vekst.
Inflasjon måles vanligvis ved å bruke en prisindeks for å beregne hvordan prisnivået har endret seg over en 12-måneders periode. Den vanligste og mest kjente prisindeksen i Sverige er konsumprisindeksen (KPI). Indeksen viser hvor mye det koster å bo i Sverige og hvordan denne kostnaden utvikler seg over tid. Målet for Riksbankens pengepolitikk er at inflasjonen skal være 2 prosent per år, målt som årlig prosentvis endring i KPIF (konsumprisindeks med fastrente). KPIF beregnes med samme data og på samme måte som KPI, men uten å ta hensyn til effekten av endrede boliglånsrenter.
I september 2024 gjennomførte Nordic-Baltic Stability Group (NBSG) en finanskriseøvelse der nesten 450 personer deltok. Nå har det svenske Finanstilsynet, som hadde ansvaret for å sette sammen øvelsen, publisert en rapport om det.