NordLink er verdens lengste undersjøiske strømkabel og ett av Statnetts største prosjekter noensinne. Byggearbeidene er ferdigstilt og nå går NordLink inn i en periode med prøvedrift. ZEnthelios skriver i en kraftkommentar at dette ikke har påvirket strømprisen, skriver Nordens Nyheter.
– Vi er veldig stolte av å ha bygd ferdig Nordlink, som er et stort og viktig prosjekt for fremtidens klimavennlige energisystem. Det er lagt ned stor innsats fra egne ansatte, kontraktører og partnere for at vi skulle komme i mål. Tidene er utfordrende med korona-pandemien, men vi nådde likevel denne gigantiske milepælen sammen, sier Håkon Borgen, prosjekteier og konserndirektør for teknologi og utvikling i Statnett.
Statnett utvikler sammen med systemoperatøren TenneT og investeringsbanken KfW i Tyskland prosjektet NordLink – en undersjøisk kabel som for første gang vil koble det norske og det tyske kraftmarkedet sammen.
Økningen innen vindkraft og solkraft i Tyskland har vært stor de siste årene. Når vinden blåser og solen skinner vil det gjerne være overskudd av fornybar kraft i Tyskland, noe som også fører til lavere priser enn i Norge. Denne kraften kan vi importere og dermed la vannet vi produserer mesteparten av vår kraft fra ligge i magasinene. Når det er lite vind og sol i Tyskland slik at behovet for kraft går opp og prisene blir høyere enn i Norge, kan vi produsere vannkraft og eksportere det til Tyskland.
Slik får vi mer ut av ressursene på begge sider av kabelen. Denne utvekslingen av grønn energi gir blant annet:
• Økt forsyningssikkerhet fordi vi kan importere mer strøm til en rimeligere pris dersom det er stram kraftsituasjon i Norge
• Økt verdiskaping for Norge fordi vi får mer igjen for kraften når vi har overskudd av den
• Tilrettelegging for å øke produksjon og forbruk av fornybar energi i Norge og Tyskland, og dermed bidrag til fremtidens klimavennlige energisystem
• Mer forutsigbar forsyningssituasjon og pris gjennom året og mellom ulike år
Prosjektet tok investeringsbeslutning i 2015. Sommeren 2017 ble første del av sjøkabel installert. Kraftutveksling vil starte i desember 2020 med kapasitet opptil 1400 MW. Prøvedrift er forventet å vare frem til mars 2021.