Nordens Nyheter var først ute med nyheten om at oljefondet hadde investert i en rekke kinesiske selskaper registrert i skatteparadis i Latin-Amerika. Stortinget gir nå gis oljefondet grønt lys for slike investeringer. Norges Banks Investment management hadde investerte mellom 5 og 10 milliarder kroner i aksjer og statspapir i skatteparadis som Cayman Islands, Bermuda, Bahamas og British Virgin Islands frem til 2014. Deretter flyttet Norges Bank disse investeringene og fjernet skatteparadisene fra sitt eget kart. Nå er det fritt frem for å flytte pengene tilbake igjen, skriver Nordens Nyheter. Finansminister Siv Jensen styrer oljefondet, mens næringsminister Monica Meland deler ansvaret for aksjer i statsselskaper med flere andre departement.
Hvor ligger ansvaret
Stortinget gir nemlig statsselskap grønt lys til å investere i land som Seychellene og Caymanøyene. DNB, der staten eier 34 prosent, hudflettes for å flytte penger til Seychellene, mens norske statsselskaper får grønt lys i eierskapsmeldingen for å investere i det samme skatteparadiset. Etter at Panama-papirene avslørte at rike og mektige personer gjemmer bort penger i skatteparadiser, har norske politikere vært høylytte i sin kritikk i media. Men Norges Bank har ikke villet kommentere Nordens Nyheters opplysning om at man fjernet(flyttet over 5 milliarder kroner) fra slike skatteparadis fra 2013 til 2014 av frykt for konsekvensene. Formannen i oljefondets etiske komitee Johan H. Andresen sier til Nordens Nyheter at man må rette slike spørsmål til en annen instans enn fondets etiske komite. Det er finansminister Siv Jensen som har dette ansvaret.
Ja til skatteparadis
Samtidig godkjenner Stortingets enstemmige eierskapsmelding at statseide, norske selskaper kan investere i så å si alle verdens skatteparadiser, ifølge Klassekampen.DNB har plassert penger for kundene sine på Seychellene, mens det statlige investeringsselskapet Argentum har plassert tolv milliarder kroner i skatteparadisene Bermuda, Caymanøyene, Guersney og Jersey.Nærings- og fiskeridepartementet bekrefter overfor Klassekampen at det er fritt fram for statens selskaper å dra på øyhopping. Ifølge den norske stat er verken Bermuda, Seychellene eller Caymanøyene skatteparadis, og myndighetene på Bermuda har et eget innlegg etter en av artiklene om Panama-papirene i Nordens Nyheter. Det er nemlig ikke gitt at det foreligger skattefusk når penger er flyttet over til såkalte skatteparadis, der også Sveits figurerer på listene. Og i henhold til Nordens Nyheter er nettopp oljefondet største eier i Credit Suisse, som igjen er stor i den sveitiske banken UBS.
Godkjenner skatteparadis
Kommunikasjonssjef Trond Viken viser i en e-post til eierskapsmeldingen(i Klassekampen) som et samlet Storting står bak. der heter det at regjeringen forventer at «selskaper med internasjonal virksomhet,søker å unngå å benytte skatteparadiser som ikke følger standardene til Global Forum om transparens og effektiv informasjonsutveksling i skattesaker og som ikke vil inngå skatteopplysningsavtaler med Norge». Det betyr i praksis at norske politikere godkjenner at de statlige selskapene kan investere i verdens skatteparadiser.Nær alle kjente skatteparadis er nemlig medlem av Global Forum, og organisasjonen rapporterer at landene er i overensstemmelse med kravene som blir satt. Kun fire land har ikke forpliktet seg til den nye avtalen om automatisk informasjonsutveksling av skatteopplysninger: Bahrain, Nauru, Panama og Vanuatu. Seychellene, der DNB gjennom sin filial i Luxembourg har plassert kundenes penger, får grønt lys av den norske stat.Seychellene har skatteutvekslingsavtale med Norge, og landet har forpliktet seg til å implementere standardene til Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes. Det er med andre ord fritt fram for norske statsselskaper å investere i landet.Viken gir også grønt lys til Argentum, som Klassekampen tidligere i uka skrev at investerte tolv milliarder i skatteparadis: «Departementet har ikke opplysninger som tilsier at Argentum opererer i strid med denne forventningen eller i strid med gjeldende lover og regler.»
Forsker på skatteparadis
– Skatteparadisene peker ofte på slike avtaler når de nekter for at de er skatteparadis. Gibraltar saksøkte den spanske avisa ABC fordi de ble utpekt som skatteparadis, sier Sidsel Dalen til Klassekampen.Hun er forfatter og Fritt Ord-stipendiat ved Reuters Institute Oxford University og forsker på skatteparadis.Dalen frykter det ikke er tilstrekkelig at landene inngår informasjonsutvekslingsavtaler og forplikter seg gjennom internasjonale initiativ som Global Forum.Hun sier at Norge i dag har informasjonsutvekslingsavtaler om skatteopplysninger med de fleste land i verden, herunder alle landene som OECD har definert som skatteparadis. Hun forteller at initiativer, som dem stortingspolitikerne peker på i eierskapsmeldingen, ofte ikke er nok dersom man virkelig vil få has på skatteparadisene.Skatteparadis-eksperten mener at det viktigste vil være å få slutt på hemmeligholdet som eksisterer i skatteparadisene.
Grader av hemmelighold
Leder i Attac, Petter Slaatrem Titland, sier til Klassekampen at det er grader av hemmelighold i skatteparadis og at det ikke går an å frikjenne land ut fra kriteriene som er i eierskapsmeldingen. DnB`s revisor fikk ikke mulighet til å fortelle åpent om hva han visste om plasseringene av penger i skatteparadis.
– Skatteparadis er dypt integrert i norsk økonomi, både privat og offentlig sektor, og vi må gå grundig til verks for å stanse det. Man kan ikke løse problemet med en liste over land statsselskapene skal holde seg unna, men det kunne ha vært en viktig start. Man kan begynne med å peke ut verstingene som Panama, som potensielt kan ødelegge skattesystemet til en hel verden, sier han.Verken tidligere næringsminister Trond Giske eller næringsminister Monica Mæland vil kommentere saken på spørsmål fra Klassekampen.