Investorene strømmet til og ville låne ut penger da TrønderEnergi utstedte sine to første grønne obligasjonslån noensinne. I løpet av få timer hadde energikonsernet tilsagn på langt mer enn de 1,5 milliardene kronene det ba om.
På få år har TrønderEnergi gått fra å være et regionalt, tradisjonelt e-verk, til å bli en moderne energiaktør, med Norge og Norden som marked. Nå har konsernet ambisjoner om å vokse ytterligere, og var før helga i obligasjonsmarkedet og hentet 1,5 milliarder kroner gjennom å utstede to grønne obligasjonslån.
Interessen for å være med blant investorene var stor. I løpet av noen få timer etter at tilbudet ble lagt ut, hadde TrønderEnergi fått tilsagn på 2,2 milliarder kroner.
— Det er første gang vi utsteder grønne obligasjonslån. Da er det ekstra hyggelig at vi raskt fikk tilbud om å hente inn over 700 millioner mer enn de 1,5 milliardene vi ba om, og alt til veldig konkurransedyktige betingelser. Det viser at mange har stor tro på det vi driver med både er lønnsomt, bærekraftig og fremtidsrettet, sier konserndirektør for økonomi og finans i TrønderEnergi, Olav Sem Austmo.
Mørkegrønn profil
Med til investorene hadde TrønderEnergi en fersk rapport hvor Cicero (Senter for klimaforskning) ga konsernet topp-klassifiseringen «mørk grønn», for dets klima- og miljøprofil. Cicero ga samtidig også TrønderEnergi klassifiseringen «god governance», som er nest høyeste score på den vurderingen.Totalpakken fristet investormiljøene som for tiden har stor appetitt og interesse for å investere i bærekraftige selskaper, og bevisst leter etter disse investeringsmulighetene.
— Vi har over tid jobbet metodisk for å redusere vårt miljø- og klimaavtrykk, og har akkurat gjennomført et stort internt bærekraftprosjekt. Det holder ikke bare å produsere fornybar energi, alt vi gjør må være bærekraftig. Den mørkegrønne klassifiseringen fra Cicero, og den store interessen fra investormarkedet, tar vi som en anerkjennelse på arbeidet vi gjør hver dag, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnsansvar, Stig Tore Laugen, i TrønderEnergi.
Historisk god pris
«Grønne obligasjoner» er lån som skal finansiere miljøriktige formål, og gir noen av de aller beste betingelsene for låntaker. Ifølge SEB (Skandinaviska Enskilda Banken), som sammen med Danske Bank og SpareBank 1 Markets var tilretteleggere for transaksjonen, har TrønderEnergi oppnådd svært gode betingelser på sin første grønne obligasjon.
— Ser man på datahistorikk helt tilbake til 2008/2009 har kredittmarginene aldri vært lavere enn det TrønderEnergi nå har lånt penger til. Kjempegod timing, rett og slett. Investorene liker TrønderEnergis grønne rammeverk, og de grønne prosjektene det inkludere. Investorinteressen ved plassering var veldig stor med en ordrebok på over 2,2 milliarder kroner, sier Arild Pettersen i SEB Investment Banking.
Kraftselskapene er delt inn i fem kraftkurver i obligasjonsmarkedet, hvor TrønderEnergi tilhører Kraft2-kurven, som er det nivået som får låne til nest laveste margin.
Mørkegrønne aksjer
I tillegg til å produsere og selge fornybar energi fra vann- og vindkraft, er TrønderEnergi-konsernet iferd med å vokse kraftig på kundnenære tjenester innen elektrifisering. Det heleide datterselskapet, OhmiaCharging, er på kort tid blitt landets største aktør innen elbillading til borettslag og sameier. I høst ble dagligvaresatsingen Ohmia Retail etablert, etter oppkjøp av flere selskaper som leverer energitjenester til dagligvarehandelen. Allerede leverer Ohmia Retail energitjenester til over 2200 norske dagligvarebutikker.
TrønderEnergi er også største eier i det nordiske biogasskonsernet Scandinavian Biogas, som blant annet eier Biokraft-fabrikken på Skogn. Før jul ble Scandinavia Biogas notert på Stockholmsbørsen, etter å ha fått klassifiseringen mørkegrønn, for sin bærekraftsprofil.
— I TrønderEnergi har vi en enorm gjennomføringsevne på veldig mange områder når vi samler alle gode, interne ressurser. Det er hyggelig at markedet har tiltro til oss som en sentral bidragsyter til et mer effektivt og velfungerende fornybarsamfunn, sier konserndirektør Olav Sem Austmo i TrønderEnergi.