Jens Stoltenberg er fotografert av Den norske Atlanterhavskomiteen.

Generalsekretær Jens Stoltenberg sa takk for seg torsdag 5. september 2024 etter en glimrende insats for NATO. Han sa at han fortsatt ville si nei til atomvåpen om alle skrotet disse våpenene. Men slik situasjonen er idag er det nödvendig med atomvåpen, sa Jens Stoltenberg.

– Det har vært viktige og meningsfylte år. Det er en epoke i mitt liv som nå er over. Men jeg gleder meg til å komme hjem, sier Stoltenberg til NTB. På spörsmål om hva han skal gjöre i höst. svarte han på Atlanterhavskomiteens spörsmål, svarte han at han for tiden har permisjon fra en forskerstilling i Statistisk Sentralbyrå.

1. oktober har han sin siste arbeidsdag i Nato-hovedkvarteret i Brussel. Hva han skal gjøre når han kommer hjem, sier han foreløpig lite om.

– Vel. Jeg har permisjon fra jobben som førstekonsulent i Statistisk sentralbyrå, svarte Stoltenberg da han fikk spørsmålet på et folkemøte i regi av Den norske Atlanterhavskomité i Oslo rådhus torsdag – til latter fra den nær fullsatte salen.

Verden farligere – Nato sterkere

Det er over ti år siden Stoltenberg i januar 2014 sa ja til å bli Natos nye generalsekretær.- Nei, svarte Stoltenberg kontant på spørsmålet fra Atlanterhavskomiteens Kate Hansen Bundt om jobben ble slik han tenkte.

– Jobben er blitt en helt annen enn det jeg hadde tenkt meg. Det som har preget disse ti åra, er en verden som er blitt farligere og mer uforutsigbar. Det er den dårligere nyheten. Den gode nyheten er at Nato er blitt sterkere, sier Stoltenberg.

Han peker blant annet på at siden han tok over, har antallet Nato-medlemmer som bruker to prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvar økt fra tre til 23.Samme år som Stoltenberg inntok sjefsstolen i Nato, gikk Russland inn i Ukraina og annekterte Krim-halvøya.

De siste to og et halvt årene har Ukraina-krigen dominert arbeidet i Nato.

Men Stoltenberg er svært varsom med å komme med noen betraktninger om hvilket utfall krigen vil få.

– Det er så veldig vanskelig å spå, erkjenner han og viser til at i krigens første dager var den rådende oppfatningen at Kyiv ville falle i løpet av kort tid.

– Vi undervurderte Ukraina, men det er også Ukrainas store seier. De har greid det ingen trodde var mulig i starten. Putin undervurderte også oss og vår evne og vilje til å støtte Ukraina, slår Stoltenberg fast.

– Men om Ukraina kommer til å overleve som en selvstendig, demokratisk nasjon, er i veldig stor grad avhengig av oss.

Jens Stoltenberg fotografert av Nordens Nyheters jouurnalist Erik Heming i Oslo Rådhus.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*