Marcus Wallenberg, som styreleder i den svenske jagerfly og våpeprodusenten Saab.com, er også styreleder i nettverkete Bildenberg-gruppen. Jens Stoltenberg ble nylig valgt til co-chair i nettverket etter at alle nordiske land var blitt medlemmer av NATO, med den tidligere generalsekretærens hjep.
I et intervju med Financial Times nylig åpner Wallenbergs familieoverhoder, fetterne Jacob (68) og Marcus Wallenberg (68), for at de vil kunne erstattes av et team av arvinger, både menn og kvinner, som i dag er fra 12 til 45 år.Jacob og Marcus Wallenberg (d.y.) kontrollerer Skandinaviska Enskilda Banken og Investorgroup.com, som styrer en gruppe seløskaper med mellom 5 og 20 prosent av aksjekapitalen. Jacob Wallenberg, som er eldst, var styreleder i SEB-banken, og som igjen er styreleder i Investor AB, et av Wallenberg-gruppens forvaltningsselskaper.
Tilsammen kontrollerer femten klaner selskaper som tilsvarer en stor del av verdien på børsen i Stockholm og Wallenberg-familien har siden begynnelsen av 1900-tallet vært en Sverige og nord-Europas mektigste, kjent blant for å stifte Stockholms Enskilda Bank(SEB-banke), og som er storaksjonærer i selskaper som Ericsson, ABB, Saab, AstraZeneca, Electrolux, med flere.Familien var også i flere tiår storaksjonær i SAS, frem til selskapets rekonstruksjon tidligere i år. Norge har i tillegg et statlig oljefond på 20.000 milliaarder kroner, med betydelige investeringer i de svenske flernasjonale selskapene. I tillegg har Statens Investeringsfond Norge store investeringer i nordiske selskaper.
Venter på kampfly
Norge har bestilt 52 amerikanske kampfly av typen F-35. Alle jagerflyene skulle ha kommet til Norge innen utgangen av 2024. I kjølvannet av en ulykke med F-35 B ved Fort Worth i Texas vinteren 2023, har det vært forsinkelser i leveransene av F-35. Det er over ett år siden siste fly kom til Norge. Inklusive Sveriges jagerfly av Gripen N/G, gir Norden tilsammen 250 jagerfly av ulike modeller. Norge har de beste forutsetninger for å investere i den svenske våpen og jagerflyprodusenten Saab. Tidligere generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg har de beste forutsetninger for å påskynde produksjonen av jagerflyet F-35. Det interessante var at daværende statsminister Jens Stoltenberg og Marcus Wallenberg dengang var konkurrenter på jagerflymarkedet, Nå kan de to herrene samordne insatsen og kontakten gjennom Billenberg-nettverket.
Røkke eier 68,2 % av aksjene i Aker ASA, gjennom sitt eierselskap på 97,5 % i The Resource Group Trg, den resterende andelen i TRG eies av hans barn. Akers samfunnsansvarsrapport fra 2018 beskrev Aker ASAs (Aker) aktive eierskap. Denne rapporten redegjorde for Akers rolle som eier i porteføljeselskaper. Kjell Inge Røkke er fortsatt en aktiv eier i Aker. Fra Sveits styrer han mer konsentrert enn Wallenberg gjennom «The Wallenberg Web». Rökke eier fortsatt 68,2 prosent av aksjene gjennom The Resource Group TRG AS. På samme måte som Røkke er den aktive eieren i Aker, har selskapet hatt det aktive eierskapet i selskaper som Aker BP, Aker Energy, Aker Solutions, Akastor, Kværner, Aker BioMarine, Ocean Yield, Cognite og FP Eiendom. Dette er operative selskaper som i denne rapporten omtales som Aker-eide selskaper og porteføljeselskaper.
Dominerende minoritet
Aker ASA styrer sine konsernselskaper med større eierandeler enn Wallenberg i Sverige og Maersk McKiney i Danmark. Fremsynte politikere og myndigheter har lagt til rette for en god samarbeidsmodell i Norge, heter det i rapporten.
Morselskapet Maearsk driver blant annet verdens største containerfraktrederi Mærsk Line. Tilbake i 2017 ble Mærsk Oil solgt til franske Total for 7,45 milliarder dollar. «The Drilling Company of 1972» falt som ventet i børsdebuten. Selskapet var likevel verdt mer enn Fredriksen og Trøims rigger tilsammen. Mærsk Drilling eide da en flåte av 23 rigger og har 2.850 ansatte
Styreleder i Billenberg-nettverket og Chair i Saab.com( Foto: Saab.com)