Marcus Wallenberg, som styreleder i den svenske jagerfly og våpeprodusenten Saab.com, er også styreleder i nettverket Bildenberg-gruppen. Jens Stoltenberg ble nylig valgt til co-chair i nettverket etter at alle nordiske land var blitt medlemmer av NATO, med den tidligere generalsekretærens hjep.
I et intervju med Financial Times nylig åpner Wallenbergs familieoverhoder, fetterne Jacob (69) og Marcus Wallenberg (68), for at de vil kunne erstattes av et team av arvinger, både menn og kvinner, som i dag er fra 12 til 45 år. Jacob og Marcus Wallenberg (d.y.) kontrollerer Skandinaviska Enskilda Banken og Investorgroup.com, som styrer en gruppe seløskaper med mellom 5 og 20 prosent av aksjekapitalen i selskapene. Jacob Wallenberg, som er eldst, var styreleder i SEB-banken, men er nå styreleder i Investor AB, et nettverk av Wallenberg-gruppens forvaltningsselskaper. På president Donals Trumps innsetteksedag som USA`s 47. president, er tidligere generalsekretær i NATO og statsminister i Norge. Det svenske Ericsson-konsernet gir millioner til president Donald Trumps innsettelse, ifölge svebsk TV.
Svensk skuffelse
Såvel Saab AB som det politiske miljøet i Sverige ga uttrykk for stor skuffelse over utfallet av konkurransen om kjöp av nye jagerfly i Norge og det fremkom påstander om regnefeil i beslutningsgrunnlaget. Forsvarsdepartementeti Norge avviste disse påstandene. Han var Norges statsminister 2000–2001 og 2005–2013. Han var energi- og næringsminister samt finansminister og leder for Arbeiderpartiet senere.
I desember 2008 la regjeringen frem St. prp. nr. 36 (2008–2009) om Nye kampfly til Forsvaret, og foreslo at det ble innledet en forhandlingsprosess for anskaffelse av F-35 Lightning II Joint Strike Fighter med innfasing 2015–2020 med sikte på å kjöpe 56 fly (52 operative og 4 til utdanning og trening). Levetidskostnadene (fly, våpen, logistikkløsning, infrastruktur og drift),var et 30-års perspektiv og ble anslått til 145 milliarder 2008-kroner. Den foreslåtte anskaffelsen var den störste i Forsvarets historie, og den størst i Norge, dersom man unntar petroleumsvirksomheten. Ericsson-konsernet i Invesdtor.coms portefölje gir ifölge svensk TV 4 millioner til presidentinnsettelsen.
Eurofighter trakk seg
For å kunne vurdere kampflykandidatene på en sammenlignbar måte, sendte Forsvarsdepartementet i januar 2008 ut en etterspørsel om bindende informasjon til myndighetsorganisasjonene bak de tre kandidatene. Både svenske og amerikanske myndigheter besvarte forespørselen innen tidsfristen 28. april 2008, mens det ikke kom ikke svar fra Tyskland. Daværende Eurofighter-direktør David Hamilton sa at selskapet trakk sitt kandidat ur«fordi Norge uoffisielt hadde utpekt amerikanske JSF som vinner og dermed skapt et dårlig konkurranseklima».
I grevens tid
Tidligere generalsekretær Jens Stoltenberg gjorde en formidabel jobb ved å bidra til å få Sverige og Finland inn i NATO i «grevens tid, » etter det russiske angrepete på Ukraina. Den norske staten har investert nesten en milliard kroner i jagerfly – og våpenprodusenten Saab i Linköping. Dermed ligger alt tilrette for at Norge og Sverige skal kunne bygge forsvaret av Norden videre ut. DN s intervju med Ine Eriksen Söreides forslag om å fjerne restrikasjoner på oppkjöp av denne typer aksjer selvom bedriftene produserer våpen.
Styreleder i svenske Saab AB i 25 år, Mrcus Wallenberg jr, sammen med Klaus Schwab på World Economic Forum i Sveits.
Kilder:Store norske: Kampflyvalget i Norge. Saab AB, AS Nordens Nyheter. Foto: Marcus Wallenberg