Direktør Nicolai Tangen i Oljefondet må hente frem den gamle gode «Globusen»(Foto: Norges Bank/NBIM)

(Oslo 28.januar 2021) Statens pensjonsfond utland fikk i 2020 en avkastning på 10,9 prosent, eller 1 070 milliarder kroner, i et år preget av usikkerhet og store svingninger. Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var 12,1 prosent. Investeringer i unotert eiendom fikk en avkastning på -0,1 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 7,5 prosent. Fondets samlede avkastning var 0,27 prosentpoeng høyere enn avkastningen på referanseindeksen. Oljefondets nye database om statens petroleumsinvesteringer er vanskelig og lite tilgjegelig for den som vil forske på Oljefondet. Nordens Nyheter ber således Nicolai Tangen om å finne frem den galme NBIM-globusen.

– Til tross for at pandemien satte sitt preg på 2020, har det vært nok et godt år for fondet. Fondets samlede avkastning i 2020 var den nest høyeste siden 1998 målt i kroner. Den høye avkastningen er imidlertid en påminnelse om at markedsverdien av fondet også vil kunne variere mye fremover, sier leder for hovedstyret Øystein Olsen.

Utbruddet og spredningen av koronaviruset i starten av året fikk store konsekvenser for markedene.

– Markedet falt kraftig i første kvartal, før det hentet seg raskt inn igjen i andre kvartal. Hele året har vært preget av store svingninger i markedet, og store forskjeller mellom ulike sektorer, sier leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management.

På aksjesiden var det særlig amerikanske teknologiselskaper som bidro positivt til avkastningen.

– Teknologiselskaper hadde den høyeste avkastningen i 2020, med en avkastning på 41,9 prosent. Dette skyldes i hovedsak at pandemien førte til en kraftig økning i etterspørselen etter produkter for nettbasert arbeid, utdanning, handel og underholdning, sier Tangen.

Kronekursen svekket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av året. Valutabevegelsene bidro til å øke fondets verdi med 58 milliarder kroner. I 2020 ble det tatt ut 298 milliarder kroner fra fondet.

Fondet hadde en verdi på 10 914 milliarder kroner per 31. desember 2020, hvorav 72,8 prosent var investert i aksjer, 2,5 prosent i unotert eiendom og 24,7 prosent i rentepapirer.

Komplisert statistikk

Nordens Nyheter har i år klaget på Oljefondets omlegging av databaser og statistikk. Nordic News har i årevis fulgt fondets positive utvikling av «investeringsglobusen». Det v var tidligere lett å finne investeringer og land, men NBIM har gått tilbake til en gammel metode der det lengre tid å finne investeringer på land. Vi har idag gått gjennom fondets største aksjeinvesteringer i 2010 og 2019. Dette ga ikke et godt resultat for pressen. Vi har tidligere pekt på at Oljefondet «gjemmer «kinesiske investeringer, som er registert i tredje land som Cayman ISlands eller Singapore. Aksjene er børsnotert i Hong Kong eller fastland-Kina men er likevel registert på for eksempel Cayman Islands. Vi nevner i denne artikkelen, at over hundre milliarder kroner er investert i kinesiske Tencent Holding( 45 milliarder kroner) og Ali Baba Group Holdings(56 milliarder kroner). Begge selskapene er registert både i Kina og videre i skatteparadiset Cayman Islands i det karibiske hav. Nordens Nyheter spurte idag Oljefondet NBIM om hvorfor man hadde gjort det vanskeligere å finne informasjon på oljefondets sider.

-Dette er en permanent løsning som er utarbeidet etter forespørsler fra brukere. Det er nå mulig å finne mye mer detaljert informasjon enn  tidligere, svarer Tine Elise Andersen i NBIM`s presseavdeling. Vi ber om at Nicolai Tangen og Oljefondet straks henter frem den gamle «globusen» som var mye bedre, til og med kjempebra for den som vil forske på den norske statens oljefond.

Pressekontakter:Marthe Skaar
Head of Media Relations
Tlf: 926 17 663
Epost: press@nbim.no

NBIM`s største eierandeler i enkeltselskaper.(Kilde: NBIM/Norges Bank)

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*