Finansminister Trygve Slagsvold Vedum(Senterpartiet) fotografert av NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor.

Norges Bank styrer etter et inflasjonsmål på to prosent årlig, men skal også bidra til høy og stabil produksjon og sysselsetting. Styringsrenten har siden desember ligget på 4,5 prosent, det høyeste nivået siden 2008. Den svenske inflasjonsraten var 1,6 prossent i september 2024 ifölge det svenske byrået.

Da sentralbanken la frem sin forrige rentebeslutning i midten av september ble styringsrenten holdt i ro, og Ida Wolden Bache sa da at den trolig holdes på dette nivået ut året.

Beslutningen var akkurat slik «alle» forventet og har i ukene siden gitt en langt mer sober prising i markedet, der det nå ikke prises fullt inn et kutt før innen mars neste år. Det er i tråd med hva Norges Bank selv har antydet.

Etter at regjeringen tidligere denne uken la frem det som ble beskrevet som et litt mer ekspansivt statsbudsjett enn ventet og mer ekspansivt enn hva Norges Bank hadde lagt til grunn, var dommen fra flere økonomer klar: Budsjettet vil gjøre det vanskeligere for sentralbanken å kutte renten raskt.

– Kombinasjonen av valgår og sterk vekst i Oljefondet gjør det vanskelig å holde igjen på statsbudsjettet. Det igjen vil gi mer prisvekst enn mange håpet, og dermed forsinkede rentekutt, sa sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 til Dn.no.

‘Den foreløpige svenske KPI-inflasjonsraten for september 2024 var 1,6 prosent, ned fra 1,9 prosent i august. Den månedlige endringen for KPI fra august til september var 0,2 prosent. Den ordinære utgivelsen for september finner sted 15. oktober.

– Inflasjonen i september ventes å falle litt, sier John Eliasson, prisstatistiker i SCB i Stockholm.

Ifølge foreløpig statistikk falt inflasjonen ifølge KPI fra 1,9 prosent i august til 1,6 prosent i september. Den månedlige endringen for KPI fra august til september var 0,2 prosent.

Den foreløpige inflasjonstakten i henhold til KPIF (Consumer Price Index med fastrente) falt fra 1,2 prosent i august til 1,1 prosent i september. Den månedlige endringen for KPIF fra august til september var 0,3 prosent.

For KPIF-XE i Sverige (KPIF uten energi) var den foreløpige inflasjonsraten i september 2,0 prosent, som kan sammenlignes med 2,2 prosent i august. Den månedlige endringen for KPIF-XE fra august til september var 0,4 prosent.

Quick KPI er et foreløpig hurtigestimat som publiseres fem virkedager før offisiell publisering. For Snabb-KPI publiseres kun KPI, KPIF og KPIF-XE på totalnivå. Mer detaljert info og endelige tall kommer 15. oktober.

Les mer om Snabb-KPI på siden: Informasjon om Snabb-KPI (scb.se). Kilde de svenske og norske statistiske sentralbyråene. Oversettelse: Erik Heming.

Finansminister Elisabeth Svantesson i Stockholm fotografert av Ninni Andersson/ Regeringskansliet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*