
Foto: Flickr/Gage Skidmore.
– USA er vår viktigste allierte. USA er viktig for Norge, men det er også verdt å minne om at Norge er viktig for USA, sikkerhetspolitisk og økonomisk, sa statsminister Jonas Gahr Støre.Jeg reiser i morgen – til møtet torsdag – og så tilbake til fredag. Og jeg ser fram til å møte president Trump. Da vi snakket sammen etter at han var valgt, så sa vi at vi med sikkerhet ville møtes på Nato-toppmøtet i juni – men vi var også åpne for å kunne møtes før det. Tidlig i april la vi inn en forespørsel om å få til et møte. – Det tok en uke og så fikk vi en formell invitasjon, skriver Jonas Gahr Störe.
Det setter jeg pris på. USA er vår viktigste allierte. USA er viktig for Norge, men det er også verdt å minne om at Norge er viktig for USA, sikkerhetspolitisk og økonomisk. Så dette tar vi med oss inn. Og vi tar denne invitasjonen også som et uttrykk for at USA ser det slik; at vi har et viktig forhold mellom oss.
Jeg skal trekke frem fire budskap som jeg tar med meg til den samtalen som finner sted på torsdag.
Det første er å gå inn i samarbeidet mellom Norge og USA innen sikkerhets- og forsvarspolitikken. Vi er Nato-medlemmer, men det er også et tosidig forhold mellom våre land – mye knyttet til situasjonen i nordområdene.
Vi er i en urolig sikkerhetspolitisk tid, hvor de nære kontaktene er viktige. Det er nyttig å kunne snakke igjennom det forholdet. – Hvordan det har utviklet seg og hvordan det er i utvikling. Viktigheten for Norge, men også for USA.
Det er verdt å minne om at det som vi følger med på i nord, det er noe som i høyeste grad berører USA direkte, sikkerhetspolitisk. Vi vet av de kontaktene vi har hatt med den nye administrasjonen, at de er fullt ut klar over det. Det er nyttig å kunne få tatt det i en formell runde med presidenten.
For det andre er det situasjonen i Ukraina. Der er det jo en utvikling uke for uke. USA er engasjert. I morgen vil det være et møte mellom USA, europeiske land og Ukraina. Det er positivt at USA nå møter Europa og Ukraina, men her står mye på spill. Europeere er enige om – og jeg kommer til å ha med dette som en del av mitt budskap – at det må tydeligere markering til overfor Russland for å få til det som kan bli en rettferdig våpenhvile – og så veien mot en rettferdig fred.
Her er europeiske land godt samordnet. Jeg snakket akkurat med statsminister Meloni fra Italia, som jeg møtte i forrige uke, og som møtte Trump etter det. Vi har en nær utveksling. Jeg snakket med den britiske statsministeren i går. Vi har en samordning mellom europeiske land som jeg mener er veldig positivt og viktig.
Her kan Norge også bidra med de erfaringer vi har som naboland med Russland. Vi har hatt ordnede forhold med Russland gjennom alle år – men også erfaring med at man må opptre med fasthet og tydelighet overfor Russland i forhandlinger.
For det tredje så er det naturlig at toll og handel blir et viktig tema. Der er det jo slik at Norges syn er vel kjent; at økte tollsatser er dårlig for verdensøkonomien. Og det som er dårlig for verdensøkonomien er ikke bra for Norge. Så dette kommer vi til å gjenta.
Finansminister Jens Stoltenberg er nå på vei til møter i IMF og Verdensbanken i Washington. Derfor er det naturlig å ha ham med inn i samtalen på dette punkt. Situasjonen er at Norge har lav toll mot USA. Vi har ikke svart med mottiltak mot den tollsatsen som nå gjelder – ti prosent som gjelder flatt for alle land. Vi anser at vår handel med USA er balansert.
Jeg ser ikke for meg at dette kommer til å bli et forhandlingsmøte om toll. Det er flere temaer her, og vi kommer til å snakke om dette – og snakke om tollsituasjonen. Og jeg kommer til å legge frem vårt syn på hvordan samhandelen er. Det kan være nyttig å få gjort. Nå er vi inne i en 90 dagers tollpause, og det er litt for tidlig å si hva som kommer ut av de 90 dagene og fra de samtalene USA har. Men vi kommer til å bruke anledningen – selvfølgelig – til å vektlegge betydningen av handel, og hvorfor vi mener at vi alle vil gjøre best ut av å ha null toll på disse varene.
Det fjerde punktet er egentlig å bruke anledningen til å trekke frem den moderne betydningen Norge har for USA. Det er 200 år siden utvandringen vår begynte. Vi markerer det i år. Det er jo egentlig en god inngang.
I dag så er det jo slik at norske bedrifter investerer tungt i USA. Forsvarsindustrien, kunstgjødsel, aluminium og energiselskaper er til stede. Vi har stor eksport av sjømat. Så når president Trump er opptatt av å få mer industri til USA, så kan Norge stå oppreist og vise at det skjer fra norsk side.
Og så er det sånn at selv om vi har cirka 5 prosent av eksporten vår til USA, så har vi omtrent halvparten av sparepengene våre der; vi investerer sånn sett i amerikanske selskaper gjennom Oljefondet vårt.
Så dette er de fire hovedpunktene jeg har med meg. Jeg tror at alle har sett av de møtene som Trump har i Det hvite hus at de blir til når de skjer. Og presidenten har selvfølgelig – som vert – det privilegiet å legge opp møter slik han ønsker. Vi må derfor være forberedt på at det kan skje på den måten han vil ønske.
For meg er det viktig å understreke at USA er avgjørende for europeisk sikkerhet, for Ukrainas sikkerhet. Oppgaven vår som europeere er å få frem at måten dette løses på er også viktig for USA. Det som nå skjer i Ukraina er ikke bare en europeisk væpnet konflikt. Det er også en konflikt hvor Iran, Nord-Korea og Kina globalt er inne. Og utfallet av den får også betydning for USA. Det er det viktig at vi får sagt ifra om.
Jeg har sagt i Stortinget at vi er inne i den mest krevende sikkerhetspolitiske situasjonen siden den annen verdenskrig. Dette er ikke en kopi av tidligere situasjoner, det er ikke en gjentakelse av tidligere situasjoner. Men det er en ny situasjon, som krever at vi virkelig kan vår historie og forstår det vi står i nå.
Da vil jeg til slutt si at det har betydning for Norge når vi reiser over og er blant de europeiske landene som kommer tidlig inn i samtalene med Trump. Og at vi er nært samordnet med nordiske og europeiske partnere i forberedelsen til denne reisen. Hans temaer under dagen möte med president Donald Trump har altså värt forsvar, handel, norsk ökonomi, sikkerhetspolitikk, og allmenne utenrikssaker, skriver Nordens Nyheter(Nordic News), var en av de avisene som var akkreditert för mötet med Donald Trump i Det Hvire Hus torsdag 24. april 2025. VGTV spurte Jens Stoltenberg om hvordan han ville angripe Russlands okkupasjon av deler av Ukraina.
-Det er i USA s egen interesse at Russland ikke vinner frem i Ukraina, sa Jens Stolttenberg för mötet med president Donald Trump torsdag. Han sa videre at det trolig blir en mer åpen debatt om dette når pressen ikke er tilstede, sa en smilende finansminister Jens Stoltenberg, tidligere generalsekretær i NATO.