Statsminister Mette Fredriksen fotografert under sin nyttårstale 2024. Den danske statsministeren representerte Norge på mötet i Paris.

Russland er en trussel mot Europas sikkerhet og truer dermed friheten vår, sa statsminister Mette Frederiksen(S) til under mötet om Ukraina i Paris. Danmark representerte Norge under Paris-mötet, som under den norsk-danske firehundreårsnatten. Den britiske statsministeren Keith Starmer var den förste som lovet britisk militærhjelp til Ukraina, dersom fredsproessesen i Saudi-Arabia.

Mandag var det krisemöte i Paris, der Europas ledere diskuterte USA uttalelser om at de ikke ville får plass ved bordet under forhandlingene om å få slutt på Ukraina-krigen.

Vestlig vilje til hjelp

Den polske statsministeren Donald Tusk slo fast at det ikke kan tas beslutninger om Ukraina uten Ukraina. I svensk presse ryktes at Vladimir Putin kan gi seg på Polen eller Litauen, dersom man lykkes- eller ikke lykkes med krigen i Ukraina.Ifølge Tusk ble det ikke inngått noen bindende avtaler på møtet i Paris, men han sa at det var viktig for de allierte å komme fram til felles standpunkter. Han understreket at alle Nato-landene må snakke med en stemme.

– Deltakerne hadde lignende syn på alle de viktigste spørsmålene, sett fra polsk perspektiv, sa Tusk, ifølge The Guardian. Mette Frederiksen sier at europeiske NATO-land ser det som en trussel mot hele Europas sikkerhet. Frederiksens viktigste budskap er behovet for opprustning. Nordiske politikere vil ruste opp til 5 prosent av BNP til forsvar, og trösten er at det forenede Norden har Nord-Europas sterkeste luftforsvar med 250 jagerfly av typen F-35, F 18 Hornet og svenske Gripen.

-Vi skal oppruste Danmark, vi skal oppruste Europa og det skal vi gjöre for å unngå at Russland flytter krigen fra Ukraina og inn i andre europeiske land, sa hun til Danmarks Radio(DR). Norge deltok ikke på mötet, men var representert av Frederiksen, som under unionstiden.Derfor mener hun at en slik våpenhvile kan virke bedre enn den i realiteten er.

Det er fare for at Russland bruker våpenhvilen til å mobilisere og angriåe et annet land i Europa, sier hun.

Tysk kansler advarer

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz sa i Nordens Nyheter for to dager siden at var stort behov for ökte investeringer i europeisk forsvarsevne. Scholz sa at det er upassende nå å snakke om fredsstyrker. Polens statsminister Donald Tusk sa at det transatlantiske forholdet er inne i en helt ny fase. Etter all sannsynlighet frykter Tusk at Polen eller en av de baltiske statene kan angripes av russerne. Den svenske statsministeren Ulf Kristersson utelukker ikke muligheten for å bistå med fredsbevarende styrker dersom Ukraina ber om det.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*