Visestatsminister Ebba Busch, som også er klima og miljöminister avgjör söknaden om Statkraft får bygge ut havvind i Östersjöen ved Gotland.(Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Statkraft har sendt inn en plansøknad for 2,1 GW Baltic Offshore Delta North bunnfaste havvindpark i Østersjøen. Delta North vindkraftverk ligger i Sveriges økonomiske sone, omtrent 100 kilometer øst for Stockholm og 55 kilometer øst for øya Sandhamn.

Storstockholmsregionen vil ha potensial til å motta en årlig produksjon på cirka 8 TWh strøm fra Delta Nord, som tilsvarer 40 prosent av dagens strømforbruk i Stockholms län. Delta North vil imøtekomme den økende etterspørselen etter elektrisitet i transportsektoren og behovet for å gå over til en lavkarbonindustri for å nå gjeldende klimamål. Vindparken vil også løse ubalansen i Stockholm-regionen, som bare produserer omtrent en tidel av elektrisiteten den forbruker.

Bunnfaste vindturbiner

Den foreslåtte vindparken omfatter inntil 105 bunnfaste vindturbiner i et område langt ute i havet for å sikre lav til ingen sikt fra land. Delta Nord vil ikke være synlig fra fastlandet og den indre skjærgården (hvor det store flertallet av Stockholms läns befolkning bor) og vil ha liten sikt fra enkelte steder i midtskjærgården. Det kan være noe sikt fra de ytterste øyene i den ytre skjærgården.
Den foreslåtte vindparken ligger i et område som er identifisert av svenske myndigheter som egnet for havvind, som presentert i den foreslåtte revisjonen av havplanene. Området er sett på som mindre sannsynlig å ha noen konflikt med andre brukere av havet og dermed muliggjøre sameksistens.

Med vanndybder fra 40 til 80 meter er området det eneste egnede stedet for bunnfast havvind i skala i Østersjøen nord for Gotland. Avhengig av den endelige ilandføringen og nettforbindelsesplasseringen, kan vindkraftverket kobles til hydrogen- eller e-fuel-teknologier som gir nettstabilitet ved å løse eventuelle problemer med periodisk kraftproduksjon fra havvind.

"Det er tre aspekter som gjør den foreslåtte Delta North vindparken unik. For det første vil det føre til en proporsjonalt stor økning i elektrisitetsproduksjonen i Stockholm-regionen for å møte det høye energibehovet fra både forbrukere og industri. For det andre er prosjektet utviklet for å være minst mulig forstyrrende for Stockholms berømte skjærgård, og vi er fortsatt sikre på at prosjektet har lav eller ingen sikt fra land. For det tredje drar vindparken nytte av den mer kostnadseffektive og modne teknologien til bunnfaste turbinfundamenter. Ingen av disse aspektene er unike i seg selv, men kombinasjonen av alle tre i ett prosjekt er det, sier Jakob Norström, SVP Country Manager i Sverige.

Klima og miljö avgjör

«Å utvikle vår svenske havvindportefølje i et marked der Statkraft har en sterk markedstilstedeværelse er en viktig del av å realisere Statkrafts havvindambisjon om å utvikle 6-8 GW havvind innen 2040. Bygger på vår Beta-søknad til havvindpark i fjor, Delta-applikasjonen er en av flere som kommer når vi søker å posisjonere Sverige som et sentralt havvindmarked i Nord-Europa, sier David Flood, SVP Offshore Wind.

Statkraft har sendt inn en søknad om å bygge og drive havvindparken Delta North til Klima- og økonomidepartementet i henhold til loven som regulerer Sveriges økonomiske sone. Etter innsending vil regjeringen vurdere Statkrafts søknad og søke innspill fra høring med flere etater før vedtak.

Statkraft er en stor produsent av fornybar kraft og aktør i det svenske kraftmarkedet. Selskapet forfølger en industriell rolle innen havvind i Nord-Europa og har en ambisjon om å utvikle 6-8 GW havvind innen 2040.

Om Statkraft

Statkraft er et ledende selskap innen vannkraft internasjonalt og Europas største produsent av fornybar energi. Konsernet produserer vannkraft, vindkraft, solkraft, gasskraft og leverer fjernvarme. Statkraft er et globalt selskap innen energimarkedsoperasjoner. Statkraft har mer enn 6000 ansatte i over 20 land.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Geir Fuglseth, pressetalsperson Statkraft AS
Tlf: +47 913 70 572
E-post: geir.fuglseth@statkraft.com

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*