Administrerende direktör Kjetil Houg i Statens Pensjonsfond Norge har erfaring som sjefökonom i Alfred Berg/Amro Bank.(Foto: Statens Pensjonsfond).
Statens pensjonsfond Norge, som Folketrygdfondet forvalter, fikk et resultat på 36 milliarder kroner i 2023. Dette tilsvarer en avkastning på 11,40 prosent. Fondskapitalen var 354 milliarder kroner ved utgangen av året. Folketrygdfondet investerer i aksjer og obligasjoner i Norge, Danmark, Finland og Sverige. Fondets mandat innebærer at selskapet opptrer motsyklisk og stabiliserende i markedene. Statens Pensjonsfond Utland er i skrivende på 19.3 tusen milliarder kroner. Dermed har den norske staten to investeringsfond på samlet mellom 20 og 30 tusen milliarder kroner.
Der en spesialisert kapitalforvaltningsorganisasjon som investerer Statens pensjonsfond Norge og Statens obligasjonsfond på vegne av Finansdepartementet. Folketrygdfondet er en ansvarlig, aktiv og langsiktig investor med mål om høyest mulig avkastning over tid.
Seksti prosent aksjer
Vi investerer med utgangspunkt i en referanseindeks bestående av 60 prosent aksjer og 40 prosent obligasjoner, fordelt med 85 prosent i Norge og 15 prosent i resten av Norden. Dette gjelder altså Stens pensjonsfond Norge.
Dette fondet er Oslo Børs’ største institusjonelle investor med en eierandel på ca. 5 prosent av det norske aksjemarkedet og ca 10 prosent av hovedindeksen.Statens pensjonsfond Norge er plassert som kapitalinnskudd i Folketrygdfondet.Kapitalen forvaltes av Folketrygdfondet innenfor de rammene Finansdepartementet har gitt gjennom mandatet.
Folketrygdfondet tar sine investeringsbeslutninger på selvstendig grunnlag innenfor mandatets rammer.Statens pensjonsfond Norge er et «lukket fond». Det vil si at det ikke tilføres nye midler, men at avkastningen legges til fondet.
Bedre enn referanseindeksen
Totalt for 2023 var avkastningen 1,5 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen. Dette var tiende året på rad Folketrygdfondets aktive forvaltning har levert meravkastning. Siden 2007 utgjør meravkastningen nå nesten 15 prosent av fondets verdi.
– Vi leverer det nest beste resultatet i fondets historie i 2023, men dette må sees i sammenheng med verdifallet i 2022. Vi er fornøyde med igjen å levere høy meravkastning i både aksje- og renteporteføljen. Vår forvaltning har også levert gode resultater over tid, sier administrerende direktør, Kjetil Houg.
Nøkkeltall fra rapporten
- Avkastningen til aksjeporteføljen var på 13,56 prosent i 2023. Det er 1,12 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen for aksjer.
- Avkastningen til renteporteføljen var på 8,15 prosent. Det er 2,00 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen for renter.
- Folketrygdfondets aktive forvaltning har siden 2007 bidratt med over 52 milliarder kroner i meravkastning til fellesskapet.
- De siste ti årene har Statens pensjonsfond Norges avkastning vært på 7,82 prosent årlig, noe som betyr at Folketrygdfondet har slått referanseindeksen med 0,94 prosentpoeng årlig i samme tidsperiode.
- Statens pensjonsfond Norge hadde en avkastning på 4,10 prosent i fjerde kvartal.
Eierskapsutøvelse
Folketrygdfondet er en ansvarlig forvalter i tråd med mandatet fastsatt av Finansdepartementet, og har tydelige forventninger til selskapene i porteføljen. I 2023 stemte Folketrygdfondet på 155 generalforsamlinger og hadde 221 dialogmøter med selskaper. I tillegg stemte Folketrygdfondet på 12 obligasjonseiermøter og hadde 175 møter med obligasjonsutstedere.
– Vår ambisjon er at selskapene skal oppleve oss som en god eier og kreditor som bidrar til langsiktig verdiskaping, sier Houg.
Staten eier mer enn du tror
Gjennom selskapet Novo Holdings, kontrollerer Novo Nordisk Foundation aksjene in Novo Nordisk A/S and Novonesis A/S. Novo Holdings eier 25% av kapitalen i selskapene, inklusive A-aksjene, og kontrollerer mer enn 70% av stemmene. NNIT har kontroll over fölgende aksjekapital 31, 2023:
- Novo Holdings A/S | 33.50%
- Novo Nordisk A/S | 17.50%
- Chr. Augustinus Fabrikker Akst. | 5.86%
Dermed har Statens Pensjonsfond utland aksjer for 120 milliarder i Novo Nordisk, og Statens Pensjonsfond Norge har aksjer for 13 milliasarder kroner. Dermed har den norske staten större eierandeler i nordiske selskaper enn det som fremkommer av Oljefondets statistikk. Dette gjelder bl.a. Ericsson, Atlas Copco, Investor , og SEB, Swedbank. Kilde for analysen er Oljefondet og Statens Pensjonsfond utland. samt artikler i Nordens Nyheter de siste årene.