Wintersall har byttet eierandeler i Brage Vega, Gjøa og Edvard Grieg. Nå bytter man Grieg med aksjer i Lundin(Foto: Statoil)
Wintershall har byttet eierandeler i Brage Vega, Gjøa og Edvard Grieg. Nå bytter staten deler av Grieg med aksjer i Lundin(Foto: Statoil)
Statoils motivasjon for bytteavtalen med Lundin Petroleum, er økt eksponering mot Johan Sverdrup-feltet. I tillegg fører den økte eierandelen til over tjue prosent i Lundin til at Statoil kan bokføre sin andel av selskapets produksjon og reserver, skriver selskapet i en pressemelding. Den norske staten (Statoil og oljefondet) samt det amerikanske investeringsselskapet BlackRock kontrollerer allerede 17,14 prosent av Lundin Petroleum AB. Største eier er den svenske Lundin-familien, som eier 31,57 prosent av selskapet, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

Jarand Rystad i oljekonsulentselskapet Rystad Energy mener oljeprisen kommer til å holde seg lav frem til 2020. Deretter vil underinvesteringene drive oljeprisen opp. Høy produksjon på Edvard Grieg-feltet i Nordsjøen dro Lundin-resultatet opp for det svenske oljeselskapet. Nå oppjusterer Lundin-sjef Alex Schneiter reservene på feltet. Meglerhuset RBC Capital Markets høyner kursmålet på Statoil-aksjen fra 155 kroner til 165 kroner, og holder på en nøytral anbefaling.Flere meglerhus har løftet kursmålet etter at Statoil la frem resultatet, deriblant Morgan Stanley og Goldman Sachs. Statoil-aksjen vaket onsdag ettermiddag rundt 149 kroner, som er identisk med det gjennomsnittlige kursmålet blant analytikerne som dekker aksjen. Det svenske oljeselskapet Lundin Petroleum, med Statoil som en av de største aksjonærene, la onsdag frem resultatet for andre kvartal 2017. Det viste over en dobling i omsetningen fra 209,7 millioner dollar i andre kvartal i fjor, til 464,6 millioner dollar i andre kvartal i år. Resultat før nedskrivninger, avskrivninger, skatt og renter kom på 333 millioner dollar i andre kvartal i år, mot 163 millioner dollar i samme periode i fjor. Selskapet snudde dermed et tap før skatt på minus 72 millioner dollar i andre kvartal i fjor til pluss 145 millioner dollar i år.

Kjøper ikke mer

Statoil meldte nylig om en avtale med Lundin Petroleum der Statoil selger sin eierandel på mot  tidligere 15 prosent i Edvard Grieg-feltet og betaler 68 millioner dollar, mot å overta en aksjepost i Lundin Petroleum på 20,1 prosent 11,9 prosent. I meldingen i forbindelse med bytteavtalen skriver Statoil at de ikke har til intensjon å øke eierandelen i Lundin Petroleum fremover. Statoil sa det samme da de kjøpte en eierandel på 11,93 prosent i Lundin tidligere i år. Nordens Nyheter har i flere artikler pekt på et mulig samband mellom oljefondets eierandeler i f.eks Mitsubishi og japanske Idemitsus eierandeler i oljefelt på norsk sokkel. I en redaksjonell kommentar anses dette som en fornuftig og fornybar industripolitikk.

– Forrige gang var det en helt annen transaksjon og det var riktig å si det da. Nå har Lundin tatt kontakt og foreslått denne transaksjonen fordi det er en mulighet for dem til å styrke posisjonen på Edvard Grieg hvor de er operatør. For oss er det en mulighet i at det gir økt indirekte andel i Johan Sverdrup, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til TDN Finans tirsdag.

Tenker Volvo-avtale

I pressemeldingen heter det at transaksjonen bidrar i så måte til å styrke begge selskapene i deres kjerneområder på norsk sokkel. Dette er fra norsk side en industripolitikk, som likner på den statsminister Odvar Nordli og Arbeiderpartiet førte i 1978, da man ville kjøpe 40 prosent av Volvo for 1,4 milliarder norske kroner. Knut Rostad er mediekontakt og informasjonsdirektør for Statoils internasjonale drift,- og leteaktiviteter. Statoil venter å kunne bokføre en «mindre» gevinst som følge av transaksjonen og salget av Edvard Grieg-andelen, ifølge informasjonsdirektøren.

– Vi mener at salget gir oss en økt indirekte andel i Johan Sverdrup til en konkurransedyktig pris som reflekterer markedssituasjonen vi er i I tillegg får vi jo en andel i Lundins leteportefølje, sier han.

Selger eierandeler

Statoil meldte nylig om salg av eierandeler i Marcellus. På spørsmål om hvordan Lundin-transaksjonen og Marcellus-salget står i forhold til selskapets strategi, skriver selskapet at Marcellusligger utenfor kjerneområdet, mens transaksjonen med Lundin styrker posisjonen i kjerneområdene på norsk sokkel. Begge transaksjonene er utrykk for at vi jobber for å optimalisere porteføljen, heter det i presssemeldingen. Statoil skriver at selskapet ikke endrer guidingen om at egenproduksjonen i 2016 forventes å være noe lavere enn nivået for 2015 etter transaksjonene.

Knut Rostad i Statoil sier til Dagens Næringsliv at at man ikke skal ta salget av deler av Marcellus som en indikasjon på at gass-eiendeler på land i USA er utenfor kjerneområdet.

– Vi har fortsatt betydelige eierandeler i Marcellus, fordelt på ulike områder. Per i dag har vi svært attraktive eierandeler i Bakken, Eagle Ford og Marcellus. Det sentrale for oss er å fokusere på kjerneområdene hvor vi har anledning til å maksimere kostnadsreduksjoner og jobbe mer effektivt, gjerne som operatør, sier Rostad til TDN Finans tirsdag, skriver Nordic News.

Ian Lundin eier 3,71 prosent av Lundin petroleum, mens den øvrige familie eier 28 prosent( Foto: Lundin Petroleum AB)
Ian Lundin eier 3,71 prosent av Lundin Petroleum AB, mens den øvrige familie eier 28 prosent (Foto: Lundin Petroleum AB)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*