Konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian får staten inn på eiersiden.(Foto:Norwegian.)

Staten blir nå medeier i flyselskapet Norwegian etter å ha konvertert deler av et lån til aksjer. Denne transaksjonen innebærer også at staten mottar en betydelig sum penger fra selskapet.

Den norske staten blir aksjonær i flyselskapet Norwegian Air Shuttle ved å konvertere deler av et tidligere gitt lån til aksjer. Norwegian innfrir nå halvparten av lånet fra staten, noe som resulterer i at staten mottar 862,4 millioner kroner.

Den resterende delen av lånet, som var en del av et evigvarende obligasjonslån på over 1,2 milliarder kroner, vil staten konvertere til aksjer. Etter konverteringen vil staten eie en aksjepost på 6,37 prosent i Norwegian.

Næringsminister Cecilie Myrseth uttaler at Norwegian er i posisjon til å innfri lånet og at avtalen gir staten en betydelig gevinst. Tilbakekjøpet av lånet skjer til en pris som er om lag 140 prosent over pålydende.

Norwegian vil innfri deler av det konvertible lånet i selskapet og etter forhandlinger selger staten nå 50 prosent av sine andeler, kommer det frem i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Tilbakekjøpet skjer til en kurs på 140 prosent av pålydende, noe som tilsvarer en pris på 13,15 kroner pr. aksje, hvilket gir staten 862,4 millioner kroner. Opprinnelig verdi på obligasjonen var 615,8 millioner kroner. I tillegg har Nærings- og fiskeridepartementet mottatt renter på lånet. Den andre halvdelen blir omgjort til aksjer. 

Etter konverteringen vil staten ha en aksjepost på 6,37 prosent i Norwegian, tilsvarende drøyt 900 millioner kroner med dagens kurs.

– Norwegian er nå i en posisjon der de kan innfri lånet, etter rekonstruksjonen og det påfølgende arbeidet som selskapet har lagt ned. Avtalen vi har gjort med Norwegian gir staten en betydelig gevinst. Det ivaretar målet om å maksimere statens verdier, og dermed også fellesskapets verdier, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Statens andeler i det konvertible lånet stammer fra Norwegians rekonstruksjon i mai 2021, der staten tegnet seg for 1,5 milliarder, men ble tildelt 1,2 milliarder.Etter konverteringen vil Nærings- og fiskeridepartementet bli Norwegians tredje største aksjonær etter John Fredriksen og Folketrygdfondet. I en pressemelding skriver departementet at Norwegian-aksjene vil komme til salgs etter hvert.

«Eventuell avhendelse av statens gjenstående deltagelse i selskapet vil bli vurdert med utgangspunkt i utviklingen i selskapet og markedet», skriver Næringsdepartementet i meldingen.

– Det er ikke forventet at staten skal være langsiktig Norwegian-eier over tid, så disse aksjene skal selges på et eller annet tidspunkt, sier analytiker Andreas Aas-Jakobsen i SpareBank 1 Markets.

Da Norwegian mottok nødhjelp under pandemien kom det også med en klausul om at selskapet ikke kunne betale utbytter så lenge staten var inne som betydelig långiver. Selskapet har levert overskudd de siste årene, der store deler har blitt plassert i et eget utbyttefond, skriver Finansavisen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*