– Samlet ser det ut til at systemleverandørene legger seg på en prisvekst på gjennomsnittlig 15,8 %, som er nesten tre ganger så mye som inflasjonen siste år. Dette er ugreit, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

Regnskap Norge følger tett utviklingen i markedet av systemleverandører til regnskapsbransjen. – Vi har over tid sett en konsentrasjon av aktører i dette markedet. Denne utviklingen er nå forholdsvis stabil med færre oppkjøp av økonomisystemer – også kalt ERP-løsninger. Oppkjøpene vi ser dreier seg mer om å kunne levere kompletterende produkter til økonomisystemene. Det vi imidlertid reagerer kraftig på, er det vi oppfatter som urimelig prisøkning. Samlet ser det ut til at bransjen legger seg på en prisvekst på gjennomsnittlig 15,8 %, som er nesten tre ganger så mye som inflasjonen siste år. Dette er ugreit, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

Regnskap Norge analyserer årlig utviklingen i markedet for økonomisystemer, blant annet med tanke på pris, tilfredshet og markedskonsentrasjon.

 Analysen for siste år viser stabilitet hva gjelder markedskonsentrasjon. Det er fortsatt én dominerende aktør, Visma, men med en markedsandel som ligger nokså stabilt rundt 60 %. Det betyr at vi har en reell konkurransesituasjon i dette markedet, men vi mener fortsatt det er riktig at Visma har meldeplikt til Konkurransetilsynet ved eventuelle nye oppkjøp. Det som er tilsvarende viktig å passe på, er at systemene ikke utvikler «innlåsningsmekanismer» som gjør det vanskelig for sluttkunden å skifte økonomisystem. Dét vil utvilsomt hemme konkurransen i markedet, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge:

 Det vi finner langt mer bekymringsfullt er det vi må kunne karakterisere som en ellevill prisstigning, og her er både små og store aktører like tørste etter økt inntjening. Mens inflasjonen for siste år nå ligger på i overkant av 5 %, øker flere aktører i bransjen prisene med nesten det tre-dobbelte. Gjennomsnittlig økning er på hele 15,8 %. Dette mener vi er urimelig og uten en god begrunnelse.

Kvalitet versus pris

 I fjor lanserte vi en egen «forbrukerportal» der vi sammenstiller alle økonomisystemene i en matrise knyttet opp mot pris og tilfredshet. Tilfredshetsvurderingen bygger i stor grad på brukernes (dvs. regnskapsforetakene) tilbakemelding om hvor fornøyd de er med systemet de bruker. Dette ses også i sammenheng med hvilke behov regnskapsforetaket eller kunden faktisk har, forteller Regnskap Norge-direktøren:  Økonomisystemene retter seg mot alle landets små og mellomstore bedrifter, og mange av dem er mikrobedrifter med små regnskap. Flere av disse har ikke behov for avanserte og dermed dyrere regnskapssystemer, men klarer seg med enklere løsninger. Gjennom forbrukerportalen blir det lettere for dem å finne det riktige systemet.

 En annen ting vi ser på er åpenhet om prisingen av økonomisystemer. Undersøkelsen vår viser at aktører som tilbyr økonomisystemer for mikrobedrifter, og de som retter seg mot små til mellomstore bedrifter, stort sett publiserer god prisinformasjon på egne hjemmesider. Dette er positivt fordi det gjør det mulig for forbruker å sammenligne priser mellom konkurrerende løsninger, påpeker Aale-Hansen:  Aktører som tilbyr systemer for store bedrifter publiserer derimot overhodet ikke prisinformasjon på sine nettsider. Vi er skeptiske til at de ikke spiller med åpne kort, og er uenig i at prismodellen er for komplisert til at den kan offentliggjøres. Vi mener at konkurransen i markedet blir bedre om alle aktører publiserer god og relevant prisinformasjon på egne hjemmesider.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*