Statsministerens kontor oppdaterer Håndbok for politisk ledelse og skjerper retningslinjene for kjøp og salg av aksjer for politikere i regjeringsapparatet. Hvis politikerne har aksjer når de tiltrer, kan de velge mellom å selge dem, «fryse» eierskapet eller få noen andre til å forvalte aksjene. I håndboka blir det også tydeligere hva en politiker skal gjøre dersom ektefellen eier aksjer.

– Denne sommeren har vi hatt flere saker om habilitet. I lys av dette varslet jeg at vi ville se nærmere på retningslinjene for kjøp og salg av aksjer. Nå har vi gjort det. I tillegg har vi fått en grundig vurdering fra Lovavdelingen, som er lagt til grunn for de nye retningslinjene. Endringene skal blant annet gjøre det lettere å gjøre gode vurderinger knyttet til habilitet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Endringene i retningslinjene for kjøp og salg av aksjer for politikere i regjeringsapparatet gjelder fra i dag.

Ikke totalforbud mot aksjehandel

– I de nye reglene for aksjehandel har det vært viktig å ivareta to hensyn: Reglene skal være strenge nok til at vi forebygger interessekonflikter og forhindrer inhabilitetssaker. Samtidig skal det være mulig å ha politiske verv selv om man har eierskap i næringslivet eller engasjement i norsk verdiskaping. Bred rekruttering til politiske verv er en viktig demokratisk verdi, sier Støre.

Med de nye retningslinjene må politikere ta et valg ved tiltredelse: å selge, fryse eierskapet eller delegere bort forvaltningen av aksjene. Dersom personen velger å selge, må salget gjennomføres snarest mulig. Etter at salget er gjennomført vil man da unngå habilitetsproblemstillinger knyttet til selskapet. I mange tilfeller er det ikke ønskelig å måtte selge seg ut av for eksempel en familiebedrift. Da kan det være aktuelt å fryse aksjene, det betyr at man hverken kan kjøpe eller selge. Det siste alternativet er en forvalterordning. Det kan være aktuelt for dem som har en omfattende virksomhet med mange selskaper der det ofte må tas investeringsbeslutninger. Da kan forvaltningen av aksjene settes ut til en profesjonell og uavhengig part.

– Politikere bestemmer selv over egen privatøkonomi og kan i utgangspunktet investere fritt som alle andre. Men samtidig er det gode grunner til at politisk ledelse har noen begrensninger i retten til å investere, det handler om å unngå rollekonflikter og kryssende interesser. Det er avgjørende at folk har tillit til beslutningene vi fatter er til det beste for felleskapet, sier statsministeren.

Det er en rekke regler som gjelder for alle som kjøper og selger aksjer, som innsidereglene og habilitetsreglene.

– Vi politikere er helt avhengig av tillit, og derfor må vi være ekstra aktsomme med våre økonomiske disposisjoner. Derfor er det viktig at det er åpenhet om hvilke aksjer og økonomiske interesser vi har. Eierskap og økonomiske interesser skal registreres i Stortingets i tråd med de reglene som Stortinget til enhver tid fastsetter, sier Støre.

Ny habilitetssak

En ny habilitetssak rammer rammer nok en gang statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans rødgrønne regjering få dager før kommunalvalget i Norge. Tidligere i sommer gikk statsråder av og en ble sittende -med en alvorlig ripe i lakken, skriver VG.

Gjennom sitt eget investeringsselskap har ektemannen til Anniken Huitfeldt, Ola Flem (53), foretatt mer enn 100 transaksjoner i aksjer siden hun ble utenriksminister, opplyser hun til VG onsdag.

Flem har blant annet kjøpt og solgt aksjer i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen, og i børsnoterte lakseselskaper – selskaper som er sterkt påvirket av politiske vedtak siden Huitfeldt ble medlem av regjeringen i oktober 2021.

Huitfeldt tok selv kontakt med VG for å fortelle om mannens aksjekjøp og om sine egne feil:

– Jeg har ikke oppfylt min plikt etter habilitetsreglene til å skaffe meg oversikt over min manns økonomiske aktiviteter. Det er grunn til å tro at jeg har vært inhabil i flere av sakene.

– Jeg har gjort feil her. Det er selskaper som direkte eller indirekte har vært gjenstand for saksbehandling i UD og i regjeringen.

– Så du kan ha vært inhabil i noen av sakene du har behandlet?

– Ja, når jeg ser navnene på disse selskapene, legger jeg til grunn at jeg har vært inhabil i noen saker. Uvitende inhabil, altså. At han tar et valg om å holde meg uinformert, er det bare en person som kan lastes for. Og det er meg. Jeg burde gitt ham bedre opplæring.

– Vil du selv ta initiativet til at saker skal behandles på nytt, i lys av disse aksjehandlene?

– Vi har bedt Lovavdelingen vurdere det. De har kommet til at alle vedtak er gyldige, sier Huitfeldt til VG.

Utenriksministeren har ikke bedt om en oversikt over hvilke konkrete saker hun er inhabil i – og sier hun ikke kommer til å be om det nå som mannen har solgt seg ut. Statsminister Jonas Gahr Støre legger opp til en strenger praksis for statsråders kjøp og salg av aksjer.

– Kan du ha delt informasjon med din ektemann som han har brukt til å investere i enkeltaksjer?

– Jeg er helt trygg på at jeg ikke har delt noen informasjon med ham som kan ha betydning for hans kjøp og salg av aksjer. Dette er informasjon som jeg håndterer hver eneste dag, og som jeg er svært nøye med, og ikke deler, så det er jeg helt trygg på. Jeg snakker ikke med ham om den typen saker. Han har sagt til meg at han har basert sine kjøp og salg på en teknisk analyse, forklarer hun i en samtale med Norges største avis VG..

Bildet av statsminister Jonas Gahr Støre er tatt av NTB ved Statsministerens kontor

Comments are closed.