Nicolai Tangen har tidligere gjort det klart at det ikke er aktuelt for ham å selge seg ut av Ako-systemet. Men finanskomiteen på Stortinget har kommet fram til at han ikke kan ha noen eierskap eller interesser som kan skape interessekonflikter som svekker tilliten til til Oljefondet. Dermed kvitter Nicolai Tangen seg med sitt eierskap i AKO Capital og starter i jobben som oljefondets sjef 1. september i år.
Tangen kontrollerte 43 prosent av Ako Capital og har hatt Ako-fond til en verdi av rundt fire milliarder kroner. nå kutter han alle bånd til Ako for å bli sjef for det statlige norske oljefondet. Der møter han de samme problemene gjennom fondets investeringer i kinesiske selskaper i Hong Kong, der sytti prosent av selskapene er registert på Cayman Islands, Bermuda og andre skatteparadis.
Storingets finanskomite hadde mandag åpen høring om ansettelsen av finansmannen Nicola Tangen som sjef for det statlige norske oljefondet 1. september i år. I bakgrunnen spøker skatteparadis som Cayman Island og Bermuda, uten at selskapene nødvendigvis driver med skatteunndragelse, gjennom sine investeringer i skatteparadis, skriver Nordens Nyheter i en analyse.
Kamp om kinesiske TikTok
Oracle kaster seg inn i kampen om TikTok, melder CNBC. Prisen på den kinesiske appen er 50 milliarder dollars. President Donald Trump kaller Oracle « et flott selskap», der amerikaneren Larry Ellison(74) er styreformann med en eierandel på 37, 1 prosent. Det andre amerikanske selskapet som vil kjøpe den kinesiske ungdomsappen er Microsoft, som ledes av Satya Nadella. The Vanguard Group i den amerikanske investeringsgruppen BlackRock, er største aksjonær i Oracle med 7,57 prosent. Problemet er at sytti prosent av kinesiske selskaper i Hong Kong er registrert i skatteparadisene Cayman Islands og Bermuda.
TikTok eies av kinesiske ByteDance, og NTB skrev i juli at ingens hadde vurdert TikToks sikkerhetsrisiko i Norge og Norden i juli 2020. Nå kjøpes det kinesiske selskapet opp av nasjonale selskaper over hele verden, noe som er roblematisk, fordi 66 prosent av de kinesiske selskapene i Hong Kong er registrert i skatteparadisene Cayman Islands eller Bermuda. Nordens Nyheter, som har foretatt undersøkelsen, har påpekt dette i flere analyser.
Pluss i statskassen
Det norske oljefondet, som for noen år siden kjøpte seg opp i amerikanske BlackRock, satser 105 milliarder kroner på Microsoft på den amerikanske børsen(0,93%). Oljefondet satser 9 milliarder norske kroner i amerikanske Oracle(0,61%), som også vil kjøpe TikTok. Det norske oljefondets totalverdi var 10.000 milliarder norske kroner 25. oktober ifjor. Fra 1998 har fondet hatt en årslig avkastning på 5,8 prosent, eller 5170 milliarder kroner årlig. Statens Pensjonsfond Utland(NBIM) fikk første halvår 2020, en avkastning på minus 3,4 prosent, som tilsvarer minus 188 milliarder kroner. Oljefondets totalverdi har steget til 10.230 milliarder kroner fra 25. oktober ifjor til nå. Dermed er tapet første halvår oppveid, slik at fondet ga 42 milliarder norske kroner i pluss i statskassen. Det står ingenting om dette i oljefondets pressemelding.
Mellom asken og ilden
Det norske oljefondet har havnet mellom barken og veden i konkurransen med de kinesiske IT-gigantene. NBIM har investert 34 milliarder kroner i det kinesiske selskapet Tencent registert i Kina og på Cayman Islands. TikTok eies som kjent kinesiske ByteDance, som også er registert i Hamilton, hovedstatden på Cayman Islands. ByteDance Ltd er registert i 802 West Bay Road i Georgetown i skatteparadiset Cayman Islands. Selskapet ble startet i 1974, og selskapet behøver ikke ha foretatt ulovlie skattetransaksjoner, selvom det er registert på Cayman Islands. Dermed kan det kinesiske selskapet Tencdent Ltd. Også by på ByteDance og TikTok. Som følge av registeringen på Bermuda og Cayman Islands faller president Bush`påstander om at det pågår industrispionasje trolig sammen som et korthus. Det store digital kinesiske varehuset Ali Baba, er også registert på Cayman Islands i det karibiske hav, noe som svekker argumentene i den amerikanske-kinesiske handelskrigen.
Oljefondets nye sjef
Nicolai Tangen tiltrer som ny sjef for det statlige norske oljefondet 1. september. Selvom han frasier seg sine posisjoner i eget selskap registert på Cayman Islands, har Tangen et problem med at neste 70 prosent av Kinas investeringer i aksjer i Hong Kong, er juridisk registrert i karibiske skatteparadiser som Cayman Islands og Bermuda. Ifølge Norges Banks beholdningsverdier gjelder dette 82 milliarder norske kroner i 178 kinesiske selskaper i Hong Kong. Nordens Nyheter har ikke gjort samme opptelling for Kina(fastlandet), der Norges Bank har investert 309 milliarder kroner i 795 kinesiske selskaper på fastlandet. President Donald Trump vil kunne få problemer med å stoppe selskaper registert i skatteparadiser selvom kan utgjøre en sikkerhetsrisiko i vestlige land.
Ungdommens Internett
TikTok er en app som gjør at ungdommer kan kommunisere med hverandre med tekst og bilder. Flere hundre tusen ungdommer, kanskje millioner, har ladet ned denne appen på sin mobiltelefon, og nå vil nordiske myndigheter forby denne appen av hensyn til «Rikets sikkerhet». Flere av de kinesiske IT-selskapene som Tencent(oljefondet har investert 34 milliarder kroner) og Ali Baba( oljefondet satser 108 milliarder kroner, samt ByteDance, som eies TikTok, er registrert på Cayman Islands.