28. mai signerte EU og Norge et sikkerhets- og forsvarspartnerskap. Erklæringen ble undertegnet av den høye representanten for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Josep Borrell, på vegne av EU og av de norske utenriks- og forsvarsministrene.

Det nye sikkerhets- og forsvarspartnerskapet gjenspeiler de sterke bilaterale relasjonene mellom EU og Norge, dens nærmeste partner.

Partnerskapet tar forholdet mellom EU og Norge til neste nivå, og bidrar til kollektiv sikkerhet til fordel for både norske og EU-borgere.

Den dekker eksisterende samarbeidsområder som vår felles fortsatte støtte til Ukraina, Norges deltakelse i EUs CSFP-oppdrag og -operasjoner, og dets engasjement i EUs forsvarsinitiativer. Det øker også vårt praktiske samarbeid på områder som maritim sikkerhet, cybersikkerhet og bekjempelse av utenlandsk informasjonsmanipulasjon og interferens, inkludert desinformasjon, og introduserer nye konsultasjoner om fredsmekling.

Partnerskapet identifiserer også nye muligheter for felles handlinger, for eksempel om motstandskraften til kritisk infrastruktur og beskyttelse av undervannsinfrastruktur. Det fremmer også samarbeid på bakken mellom EU-delegasjoner og norske ambassader.

Foto: Utenriksministeren Espen Barth Eide og EU-talsmann Joep Borell er fotografert av EEU. EU pressemeldingen er oversatt til norsk av Erik Heming.


Bakgrunn

EU forbedrer sitt partnerskapsverktøysett for sikkerhet og forsvar gjennom nye sikkerhets- og forsvarspartnerskap med utvalgte bilaterale partnere. Utviklingen av skreddersydde og gjensidig fordelaktige partnerskap er en nøkkelpilar i EUs sikkerhets- og forsvarsarbeid, som fremhevet i EUs strategiske kompass. Dette nye instrumentet bygger på våre langvarige partnerskap.

Det er et skreddersydd, ikke-bindende politisk rammeverk for samarbeid for utvalgte partnere, og det strukturerer våre brede og utdypende relasjoner over hele spekteret av fred, sikkerhet og forsvar.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*