Tvinges av lav oljepris
Saudi Aramco, som kontrollerer Saudi-Arabias olje, vurderer å gå på børsen med fem prosent av aksjene. Visekronprins Muhammad bin Salman, sa tidligere i år til The Economist at Saudi-Arabia vurderer muligheten for børsnotering av «flytende aksjer» i selskapet, noe som kan kompensere for lav oljepris. Aramco styrer petrokjemisk industri og andre «nedstrømsbedrifter gjennom morselskapet, der kjernevirksomheten er produksjon av olje. Saudi-Arabias nasjonalisering av American Oil Company (Aramco), eid av fire store amerikanske selskaper i 1970, reverseres: Fem prosent av selskapet skal selges på de internasjonale børsene Amerikanske BlackRock og oljefondet kan være to av flere kjøpere.
Spiller viktig rolle
Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) møtte for ett år siden sjefen for verdens største oljeselskap Saudi Aramco, Khalid A. Al-Falih i forbindelse med oljemessen ONS (Offshore Northern Seas). Verdens største oljeselskap Saudi Aramco, viste for første gang interesse for Norge. Saudi Aramco står for en åttendel av verdens oljeproduksjon og spiller derfor en avgjørende rolle på oljemarkedet. Al-Falih forklarte at verden kan stole på at Saudi Aramco vil fortsette å støtte opp om stabilitet i oljemarkedet.
– Saudi Arabia er den viktigste aktøren i oljemarkedet. Landet har gjennom sin politikk bidratt til stabilitet i markedet. Dette er viktig for produsenter og brukere av oljeprodukter over hele verden, sa olje- og energiminister Tord Lien dengang.
– Al-Falih var dengang opptatt av at investeringene i olje- og gassektoren må opprettholdes for å møte etterspørselen i årene som kommer. Det synspunktet delte Lien. Oljeeprisen hadde enda ikke stupt til dagens bunnnivå.
Saudi Aramco styrket kontakten med Norge og norske selskaper, og åpnet kontor i Norge med interesse for å samarbeide med norske universiteter, institutter og leverandører.
– Det at verdens største oljeselskap, Saudi Aramco, ser seg tjent med å trekke på og videreutvikle den norske oljekompetansen i leverandørindustrien understreker at våre miljøer er verdensledende. Det er store gjensidige gevinster å hente på et nærmere samarbeid mellom aktører i Norge og Saudi Aramco, sier olje- og energiminister Tord Lien. som gikk inn for en langsiktig tilnærming i oljepolitikken.
Verdens laveste kostnader
Economist skriver at Aramco er verdt «billioner av dollars», noe som gjør det til verdens største selskap, med oljereserver på 261 milliarder fat. ExxonMobil, vestens største private oljeselskap har en verdi på 323 milliarder dollars. Tjue prosent av Saudi Aramcos aksjer , som kan bli børsnotert, har en markedsverdi på 400 milliarder dollars, kan de øke sin størrelse. Dette betyr at fem prosent av aksjene legges ut for salg. Både investeringsselskapet BlackRock og oljefondet vil være interessert i å kjøpe aksjer i selskapet. For mange investorer, gir kjøp av Aramco-aksjer en premie selv med dagens lave oljepriser. Det norske konsulentselskapet Rystad Energy, et norsk konsulentselskap, skriver at ingen andre land bortsett fra Kuwait kan produsere olje til en lavere break-even-kostnad.
Får globale konsekvenser
Saudi Arabia har tvunget OPEC å opprettholde produksjon til tross for olje falt fra en topp på $ 120 per fat til under $ 35.(Se oljepriskurve i Nordic Nows.) Andre mener Saudi-Arabia strategi er fornuftig. De tror den ønsker å beskytte sin andel av det globale oljemarkedet ved å kjøre høyprisprodusenter til veggen på et tidspunkt da ukonvensjonelle former for olje, for eksempel amerikansk skifer, har hatt fossende suksess. En annen trussel er alternative former for energi, som vind og solenergi, som kan utfordre fossilt brensel. Saudi Aramcos aksjer faller først når «dekarbonisering» av verdensøkonomien får troverdighet. Denne trenden har begynte å forvandle oljeindustrien for første gang på et halvt århundre. Saudi-Arabia ligger likevel et hestehode foran med verdens laveste produksjonskostnader. Dermed vil trolig både oljefondet og det amerikanske investeringsselskapet BlackRock kjøpe aksjer i Saudi Aramco. Paul Stevens fra Chatham House, en britisk tenketank, sier at kadre av velutdannede teknokrater fra oljeproduserende land lurer penger deres nasjonale oljeselskaper gjennom korrupsjon eller ineffektivitet. Brasils korrupsjon-plaget Petrobras beviser at offentlige markeder ikke eer noen garanti for redelighet. Men som i Mexico, som åpner opp sin oljebransjen for første gang siden 1938, mange ønsker å innføre markedsbaserte sjekker og balanserer, slik at ingen selskap kan operere som en stat i staten. Hvis det skjer med Saudi Aramco, den største av dem alle, vil det ha globale konsekvenser, skriver Nordens Nyheter.