Karl Inge Slottsvik fotografert av SAP.

I dag kastes rundt 50 millioner tonn biprodukter fra verdens sjømatindustri hvert år. Det ønsker norske Seagems å endre på. På få år har selskapet bygget et anlegg på Ellingsøya utenfor Ålesund for å oppsirkulere tusenvis av tonn marine restprodukter, som deretter brukes som naturlige næringsstoffer og smakstilsetninger i rundt fire milliarder måltider verden over i 2024. Nå har Seagems valgt å investere i et avansert ERP-system i skyen – SAP S/4HANA Cloud Public Edition – for å fortsette den globale veksten.

– Seagems er et lite selskap i forhold til den investeringen vi nå har gjort i SAP. Med dette er vi godt forberedt på neste steg i vår globale vekst. Vi kan legge til funksjonalitet i SAP-systemet etter hvert som vi ekspanderer til nye markeder, sier Karl Inge Slotsvik, administrerende direktør i Seagems Norway.

Seagems startet i 2018 med et par ansatte og noen få tonn i produksjon, og har i dag rundt 30 ansatte i Norge, Danmark og Thailand. Virksomheten oppsirkulerer restråstoffer fra fisk og skalldyr til høykvalitets matvareingredienser i form av pulver, pasta og ekstrakter. Ingrediensene selges deretter til globale matvareprodusenter av for eksempel sauser, supper, nudler og buljong. Seagems kjernekompetanse ligger i spesialtilpasning av ingredienser som tilfredsstiller de unike smak- og ernæringsbehovene i ulike deler av verden.

Fra Excel og permer til ERP i skyen

Som mange andre selskaper startet Seagems med permer og Excel. Når volumer, antall kunder og land blir flere, øker kompleksiteten. Det ble behov for økt profesjonalisering og bedre system. Seagems er opptatt av å sporbarhet, sikkerhet og bærekraft, og dette ga motivasjon til å anskaffe selskapets første ERP-system – og valget falt på SAP S/4HANA Cloud Public Edition.

– Vi gikk live 1. juni etter en svært kort implementering på bare 14 uker. En viktig årsak til dette var at vi valgte en standardløsning og tilpasset våre egne prosesser til systemet. Vi kjente dessuten SAP fra før og har også fått veldig god støtte fra SAP-partneren NTT DATA Business Solutions, sier Karl Inge Slotsvik.

For operatørene i fabrikken er de manuelle rutinene og Excel erstattet av iPads der de enkelt kan velge tilgjengelige produkter og gjøre registreringer direkte i SAP-systemet. Dette gir besparelser og reduserer risikoen for feil. Hele selskapet har nå en mye bedre oversikt over virksomheten når alle data er tilgjengelige i skyen.

Bærekraftsrapportering som et konkurransedyktig verktøy

Seagems kunder har strenge krav til rapportering av CO2-utslipp og til at alt skal være målbart i alle ledd. I tillegg er det nye ERP-systemets funksjoner også et konkurransefremmende verktøy.

– I vår bransje er det i økende grad viktig med full sporbarhet og kontroll på alle data.. Vi skal alltid være en god leverandør og ønsker derfor å ligge et skritt foran når det gjelder bærekraft, sier Karl Inge Slotsvik.

Seagems vurderer nå alle nye muligheter sammen med NTT DATA Business Solutions, en ledende global leverandør av IT-tjenester og mangeårig strategisk SAP-partner. Selskapet har rundt 15 300 ansatte i over 30 land. For Seagems del innebar den norske operasjonen et team på seks konsulenter, hvorav tre har over 20 års erfaring.

Råd og tips til små og mellomstore bedrifter

Hvis Karl Inge Slotsvik skulle gi råd til andre små og mellomstore bedrifter, ville han raskt understreke hvor viktig det er å planlegge.

– Det er slitsomt og dyrt å gjøre feil. Så tenk på hva du kan komme til å trenge i fremtiden, ikke bare i dag. Det vil være en del arbeid forbundet med installasjonen, men sluttresultatet blir bedre og mer fleksibelt når alt er på plass.

– Du bør også vurdere en global leverandør hvis du skal ekspandere til nye markeder. Vi har nettopp etablert et nytt kontor i Bangkok, og med SAP er det enkelt å legge til nye språk og tilpasse funksjonene til det lokale markedet. Den fordelen får du ikke alltid hvis du velger en mer lokal leverandør, avslutter Karl Inge Slotsvik.

Ulrika Wass
Head of Nordic & Baltic Communications, SAP
+46 73 827 1074
ulrika.wass@sap.com

Om SAP  

Som en global leder innen virksomhetskritiske applikasjoner og forretnings-AI, representerer SAP (NYSE:SAP) koblingen mellom virksomhet og teknologi. I over 50 år har organisasjoner stolt på SAP for å få frem sitt beste ved å forene forretningskritiske operasjoner på tvers av økonomi, innkjøp, HR, forsyningskjede og kundeopplevelse. 

For mer informasjon, besøk www.sap.com/norway og www.sap.com

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*