CEO Rickard Gustafson i SAS( Foto: SAS Image Bank)

SAS-konsernet har fått et lån på 3,3 milliarder svenske kroner med en løpetid på tre år. Den svenske og danske regjeringen garanterer for 90 prosent av beløpet som lånes av Danske Bank, SEB Nordea og Swedbank. SAS forhandler med den norske regjeringen om å dele på et lån på 1,7 milliarder norske kroner, ifølge CFO Thorbjørn Wist på SASGroup.net.

SAS sier opp 40 prosent av de ansatte, noe som tilsvarer at 5000 ansatte i konsernet sies opp, ifølge konsernsjef Richard Gustafsson i Scandinavian Airlines Systems

SAS skriver at man samarbeider med rekrutteringsselskapet ISCO Group for at permittert SAS-crew kan jobbe i helsevesenet under korona-krisen. 

Det er ventet økende behov for arbeidskraft i helsesektoren under korona-krisen. SAS har derfor gått sammen med lederrekrutteringsselskapet ISCO Group, for både å registrere og kurse permitterte SAS-ansatte til jobbing i helsesektoren. Nå sier man altså opp inntil 1700 i Sverige.

Samfunnsdugnad

– SAS ønsker å legge til rette for at våre ansatte kan ta del i den samfunnsdugnaden som nå pågår. Vårt crew har relevant opplæring og de er godt forberedt på å møte uventede og utfordrende situasjoner på et rolig og metodisk vis. Alltid med et høyt servicenivå, og med sikkerhet som førsteprioritet, sier konserndirektør Torbjørn Wist i SAS.

SAS er allerede kontaktet av en rekke offentlige aktører som ønsker bistand, og det er mange ansatte i SAS som har sagt at de ønsker å bistå. Utfordringen som ISCO Group har tatt, er å forenkle prosessen med å koble SAS-ansatte til jobber i helsesektoren, og sikre overenstemmelse med til enhver tid gjeldende regelverk hos NAV.

Godt samarbeid

– Dette er vinn-vinn for alle, og vi bare måtte snu oss rundt. Vi ønsker å bidra til dugnaden ved å rekruttere personell som kan avlaste og bemanne virksomheter innen omsorgs- og helsesektoren. Vi har lenge hatt et godt samarbeid med både SAS og helsesektoren, og fant det helt naturlig å videreutvikle dette samarbeidet i en historisk svært krevende situasjon, sier daglig leder Bendik Nicolai Blindheim i ISCO Group. 

ISCO Group samarbeider med høyskolene om å utvikle et eget tre-dagerskurs som skal gi en tilpasset grunnutdanning i helsearbeid. De SAS-ansatte som ønsker å ta dette kurset fyller ut et enkelt registreringsskjema, der relevant kompetanse kartlegges. ISCO Group vil så på oppdrag fra SAS formidle dette til interessenter i helsevesenet.

  • SAS i Norge og Sverige har snudd seg rundt med ekstremfart, og tenkt innovativt for å ivareta både sine ansatte og et presserende behov i samfunnet. Vi har brukt vår innflytelse og den siste uken til å sy sammen en verdikjede med alle offentlige instanser, og de har snudd seg like smidig og raskt. Det er enormt givende å se slik kollektiv dugnadsånd, og et privilegium å få være med på, avslutter Blindheim.

Må skjære ned ruter

SAS, Skandinavias ledende flyselskap, frakter mer enn 30 millioner passasjerer i året til, fra og innen Skandinavia.  Flyselskapet har tre hovedsentraler – København, Oslo og Stockholm – med 125 destinasjoner i Europa, USA og Asia. Med skandinavisk kulturarv og bærekraftige verdier i ryggen skal SAS redusere de totale karbonutslippene med 25 prosent og operere med biodrivstoff tilsvarende det totale forbruket av drivstoff som brukes til å drifte alle SAS-innenriksflyvninger, innen 2030. I tillegg til flyoperasjoner tilbyr SAS bakkehåndteringstjenester, teknisk vedlikehold og flyfrakttjenester. SAS er medlem av Star Alliance™ som ble grunnlagt av blant annet SAS, og sammen med partnerflyselskaper tilbyr selskapet nesten 19 000 daglige flyvninger til mer enn 1300 destinasjoner verden over. Nyheten om at SAS sier opp 40 prosent av sine ansatte, ble førsst presentert i SVTs nyhetsmagasin Rapport. ( Kilder: SASgroup.net, SVT/ Rapport)

SAS-konsernet sier opp 5000 ansatte(Foto: SAS Group 2018)

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*