Russland har til hensikt å ensidig endre den maritime grensen mot Finland og Litauen, ifølge russisk informasjon. Utenriksminister Elina Valtonen kaller utspillet en hybrid påvirkning.Russlands forsvarsdepartement kunngjør at landet ensidig har til hensikt å endre sjøgrensen ved Kaliningrad og i den østlige Finskebukta, skriver blant annet det russiske statlige nyhetsbyrået Tass.

Utvider grensne

Moscow Times skriver også at russiske myndigheter har besluttet å utvide landets territorialfarvann i Østersjøen nær statsgrensen til Litauen og Finland, ifølge en regjeringsresolusjon.
I følge det dokumentet har Russland til hensikt å erklære en del av vannområdet i den østlige Finskebukta, samt nær Kaliningrad, som sitt indre farvann. Det betyr at Russland har til hensikt å definere vannområder som i dag tilhører Finland som russiske.

Endrer grensen til havs

Russland har blant annet til hensikt å redefinere koordinatene for havgrensen utenfor Hogland, Sommarö og Rödskär i den østlige Finskebukta.
Det russiske forsvarsdepartementet begrunner utkastet til den nye grenselinjen med at kartene fra 1985 ifølge landet ikke helt samsvarer med «den nåværende geografiske situasjonen».
Valtonen: Hybrid påvirkning.

Hybrid påvirkning

Utenriksminister Elina Valtonen (Saml) skriver på X at Russland ifølge medieoppslag muligens vil gå gjennom hvordan havområdene i Finskebukta er definert.«Utenriksdepartementet undersøker detaljene. FNs havrettskonvensjon inneholder også definisjoner av hvordan grensestaters havområder skal defineres; også revidert. Vi antar at Russland, som part i konvensjonen, handler i samsvar med den. Det er grunn til å huske at det er hybrid påvirkning som skaper forvirring. Finland vil ikke bli forvirret», skriver Valtonen.

Har ikke tatt kontakt

President Alexander Stubb i Helsingfors har ikke tatt kontakt med Russland.
Alexander Stubb skriver også på X at finske myndigheter undersøker russiske medieoppslag om å definere havområdene i Finskebukta:
«Statsledelsen følger situasjonen nøye. Russland har ikke vært i kontakt med Finland i saken. Finland opptrer som alltid: Rolig og basert på fakta», skriver Stubb.

Tett finsk norsk samarbeid

Finlands forrige president Sauli Niinistö og Jonas Gahr Støre på pressekonferansen dröftet den sikkerhetspolitiske situasjonen flere ganger i 2022.
– Den sikkerhetspolitiske krisen forsterker behovet for et enda tettere samarbeid mellom Norge og Finland, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Kilde Moscow Tooday, Hufudsdagsbladet. Oversettelse til norsk Erik Heming.
Foto: Ingrid Brandal Myklebust / Statsministerens kontor i Oslo.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*