Toppsjefen i italienske Edison, Bruno Lescoeu , tror ikke den amerikanske skifergassrevolusjonen vil presse ned prisen på gass i det europeiske markedet. Dermed øker prisen på gass.Det siste tiåret har amerikanske Edison utvidet sin virksomhet der det største virksomhetsområdet er Norge. Norge og Nordsjøen vil bli den neste produksjonsklynge offshore i Edisons E & P-virksomhet. Oljefondet har investert 818 millioner kroner i amerikanske Edison International under ledelse av Theodore F. Craver jr. Norges Banks Investment Management eier 0,86 prosent av det amerikanske selskapet med hovedkvarter i California og Norges-kontor i Stavanger. Bruno Lescoeu har uttalt seg i to intervjuer med den italienske avisen Il Sole, les mer om kildene i nettavisen Nordens Nyheter.
Edison International har utvidet sin virksomhet i Europa og utenfor Middelhavet det siste tirået. Det amerikanske selskapet satset i Vest-Afrika, men det største virksomhetsområdet offshore nå er Norge. Nordsjøen er det neste store satsingsområde for Edisons E & P operations, men selskapet satser for fullt i Nordsjøen,Norskehavet og Barentshavet.Edison søkte om 37 konsesjoner og fikk 18. Eison samarbeider med de største tyske selskapene på den norske sokkelen og samarbeider med Oljefondet, skriver Nordic News.
Tyske partnere
Edisons portefølje omfatter 16 lisenser, hvorav 3 opereres av Edison. Edisons første brønnene i landet har vært svært vellykket med tre funn : Zidane 1 i 2010(Gas- 10 BSm3), Zidane 2 i 2012( Gas – 6 BSm3) og Skarfjell i 2012, Edison deltar også i Polarled Gas Infrastructure prosjekt, en 480 km rørledning i Norskehavet for å transportere gass til Norge og videre til Europa. Dette infrastrukturprosjektet er knyttet til Zidane-feltet. Utvinningstillatelse ( PL ) 435 ligger 15 km nordvest for Heidrun-feltet og 35 kilometer sør for Skarv-feltet i Norskehavet . På 1980-tallet Zidane området ikke ble vurdert som svært lovende men senere fant man olje og gass med RWE Dea som operatør(40 %), Edison(20 %) , danske Maersk Oil(20 %) og OMV(20 %). PL418 lisensen består av fem selskaper: Tyske Wintershall(operatør med 35 % eierandel ) , Cairn(20 %),Bayerngas(20 %),E dison(15 %) og tyske RWE Dea(10 %).
Statoil er operatør
Videreutvikling av norsk infrastruktur for gasstransport er strategisk viktig for Norge å være en pålitelig leverandør av gass til Europa . Formålet med Polarled prosjektet er å gi en gasstransportløsningfor planlagte og fremtidige feltutbygginger i Norskehavet. De viktigste pådrivere for Polarled-prosjektet er feltutbyggerne : Aasta Hansteen , Linnorm, Zidane og Asterix. Selskaper som deltar i Polarled-prosjektet får en investor-aksje i samsvar med innsatsen. Polarled ble finansiert av en sponsorgruppe bestående av Centrica , Conocophillips, Edison, E.ON Ruhrgas, GDF SUEZ, Maersk, OMV , Petoro, RWE Dea, Shell,Statoil og Total. Statoil blir operatør for utbyggingen . Planlagt oppstart innen utgangen av 2016 . De siste årene har Statoil opplevd et voldsomt press fra gasskjøpere for å komme seg ut av langsiktige, oljeprisjusterte gasskontrakter. Mens oljeprisen har steget og deretter ligget stabilt over 100 dollar fatet, har gassprisen falt betydelig. Kundene har villet betale spotpris i markedet, og flere har gått rettens vei for å bli kvitt forpliktelser i gamle kontrakter. Nå øker trolig gassprisen etter uroen i Ukraina.
Russland største leverandør
I EU går debatten høyt om gassavhengigheten til Russland. Mens EU og USA trapper opp sanksjonene mot sentrale russiske selskaper og personer,kommer 25 prosent av gassen i det europeiske markedet fra naboen i øst. Polens statsminister Donald Tusk sa for noen uker siden at han vil ha en energiunion i EU som blant annet inkluderte en monopollignende funksjon for gassinnkjøp.Utbygging i Nord-Europa krever høy gasspris i flere år for å bli lønnsomme. dermed er det høyrisiko å bygge ut med dagens gasspriser. Johan Castberg er et slikt område.
Fleksible priser
Morten Eek, Statoils pressetalsmann for gassmarkedene, sier til Dagens Næringsliv at liberaliseringen av markedene vil fortsette. Han sier at man de siste årene har er en markant endring i det europeiske gassmarkedet preget av økt liberalisering og mindre prisregulering knyttet til oljepris, og mer mot andre handelsindekseringer i regionmarkedene i EU og Øst-Europa.Den politiske konflikten i Ukraina kan vise sseg å påvirke gassprisen på lenger sikt. Eek sier til Dagens Næringsliv at Statoil ikke vil spekulere i mulige scenarioer situasjonen i Ukraina kan gi.