Utenriksminister Maria Malmer Stenegard. (Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.)

Den svenske regjeringen har i dag utnevnt generalløytnant Michael Claesson til å etterfølge Micael Bydén som øverstkommanderende når Bydén forlater sin utnevnelse i slutten av september i år.

– Det er en ekstremt kompleks, men inspirerende oppgave. Jeg ser frem til, sammen med alt personell, både ansatte og frivillige, å legge ytterligere press på å levere forsvarsevner fremover, sier Michael Claesson, nåværende leder av Forsvarsstaben.
Det er nesten på dagen 40 år siden Michael Claesson meldte seg som vernepliktig ved Norrbottens panserbataljon i Boden. Men det var ikke hans første kontakt med Forsvaret, allerede på barneskolen i Bankeryd i Småland hadde han satset på en karriere i forsvaret og han var engasjert i den frivillige bevegelsens ungdomsvirksomhet fra han var 15 år.

I dag er han sjef for Forsvarsstaben, men han har hatt mange ulike roller opp gjennom årene. Han har blant annet vært sjef for Norrbottens panserbataljon ved I 19 og for Markkampskolen, og i omganger militærrådgiver i Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet og Sveriges NATO-delegasjon ved NATO-hovedkvarteret i Brussel.
Michael Claesson var i 2012-2013 kontingentsjef for den 24. svenske kontingenten i ISAF-styrken i Afghanistan, samt taktisk sjef for den multinasjonale styrken Task Force Northern Lights (Regional Command North), noe han selv beskriver som en opplevelse som var viktig for hans syn på ledelse og ansvar.

En av de mest fremtredende rollene som Michael Claesson har hatt i Forsvaret er som operasjonsleder mellom 2020 og 2023. En tid som viste seg å bli noen av de mest turbulente årene i moderne tid med en pandemi, tilbakeslag i fredsarbeidet i Afghanistan med en evakueringsaksjon som resultat og Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Arrangementer som også fikk mye oppmerksomhet over hele verden og som synliggjorde kapasiteten og evnene til Forsvaret, ikke minst i svenske medier.
– De siste årenes globale utvikling har påvirket oss alle på en eller annen måte. Og det er fortsatt en svært alvorlig tid vi lever i. Sikkerhetsutfordringene for oss i Sverige og for våre allierte er mange med flere pågående parallelle kriser og konflikter, sier Michael Claesson og fortsetter:

– Vi må fortsette vår integrering i NATO og ta ansvar for våre felles forpliktelser med våre allierte og samtidig ha makt til å utvikle, vokse og styrke Forsvarets kampenheter og kapasiteter. Dette er de viktigste oppgavene vi har foran oss. Dette er en tillit og et oppdrag som jeg skal forvalte med den største respekt og besluttsomhet, avslutter han.

Michael Claesson tiltrer som ÖB 1. oktober og rykker opp til general i forbindelse med det. Men inntil da vil han fortsette å lede Forsvarsstaben og støtte nåværende ÖB Micael Bydén som hans stabssjef.

Sveriges nye forsvarssjef MIchael Claesson frykter at Russland kan rette sine våpen mot Sverige.(Foto: TT)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*