Foto av bundeskansler Olof Scholz er tatt av phototek.nd/Khler & Imo.

Russland er på fremmarsj i sin angrepskrig mot Ukraina. Hvis den russiske hæren utvider sin kontroll over ukrainsk territorium, kan et angrep på Baltikum eller Polen tenkes, sier sikkerhetsekspert Indrek Kannik. Han sender en klar advarsel til kansler Olof Scholz, skriver Die Welt på sine nettsider.

I stedet for konkrete skritt skisserte Volodymyr Zelenskyj kun konturene av sin såkalte seiersplan i Washington. Den ukrainske presidenten fikk et alvorlig avslag fra Joe Biden. Og en ydmykelse fra presidentkandidaten Donald Trump.I tilfelle tap: Donald Trump vil ikke stille som presidentkandidat igjen i 2028, ifölge Die Welt Online.

– Fra et polsk synspunkt er Russlands angrepskrig i Ukraina slett ikke slutten av det Vladimir Putin planlegger, skriver Dagsavisen i Norge.

Det sier Tomasz Smura til Dagsavisen. Han jobber for den ledende polske tankesmia Casimir Pulaski Foundation, og har sikkerhetspolitikk som spesialfelt.

Nylig gjestet han Oslo og Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) for å snakke om sikkerhetsrelaterte utfordringer, risikoer og trusler som møter land som Polen etter at russerne invaderte Ukraina i 2022. Polen er selv grensenabo til Russland, og bruker store penger på eget forsvar.

Men det er ingen grunn til å stole på dette utspillet, mener Tomasz Smura. Slik han ser det er krigen i Ukraina bare en del av presidentens strategi for å gjenopprette maktbalansen fra en svunnen russisk storhetstid. Dermed er det all grunn til å forvente mer aggresjon, ifølge eksperten.

– Etter at Russlands angrep begynte, bestemte Polen seg for å ruste ytterligere opp. For eksempel ble 500 nye stridsvogner bestilt kort tid etter invasjonen, sier Smura, og legger til at flere lignende investeringer er på vei fra polsk side, sier Smura til Dagsavisen..

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*