Bedriftsbilde fra London(Foto: Pixabay)

Regnskap Norge varslet at flere hundre millioner kroner i koronastøtte kan bli inndratt fra norske bedrifter på grunn av manglende dokumentasjon. Skattedirektoratet sendte ut en siste purring den 4. oktober – konsekvensen kan være en økonomisk kjempesmell.

Kan kreve 349 millioner i tilbakebetaling

Dersom bedriften ikke sender inn bekreftelse fra en autorisert regnskapsfører eller revisor, risikerer de å måtte betale tilbake koronastøtten. Totalt er det snakk om 2377 bedrifter som kanskje må betale tilbake 349 millioner kroner, dersom de ikke fikk dokumentasjonen sendt inn i tide.

Fristen var egentlig 31. august, men ble senere utvidet. Siste varsel om tilbakebetaling ble sendt ut i begynnelsen av oktober. Saken gjelder koronastøtte som bedriftene skal ha mottatt under kompensasjonsordningen som gjaldt fra mars til august 2020.

Ett av kravene for ordningen var at alle som mottok over 15 000 kr i tilskudd må fremlegge bekreftelse fra regnskapsfører. «Dersom kravet ikke oppfylles, må virksomheten i prinsippet betale tilbake støtten den har fått», sier Rune Aale-Hansen adm.dir. i Regnskap Norge.

Koronastøtten skulle kompensere for inntektsbortfall

Koronastøtten ble i utgangspunktet tildelt for å forhindre økt oppsigelser, arbeidsledighet og konkurser som følger av nedstengningen i 2020. Først og fremst så skulle tilskuddet dekke faste utgifter. Regnskapstallene til bedriften må derfor bekreftes av revisor eller regnskapsfører.

«Dette har vært et viktig tiltak for mange virksomheter for at de skulle kunne overleve en økonomisk utfordrende situasjon. Så skal det erkjennes at regelverket er nytt og komplisert. I tillegg har det vært justert noen ganger. Det er derfor ikke rart om ikke alle virksomheter har full oversikt over alle kravene som må oppfylles, også etter at støtte er utbetalt», forklarer Rune Aale-Hansen.

Han mistenker at det i all hovedsak dreier seg om misforståelser og usikkerhet rundt regelverket. Det er ikke noe grunnlag for å tro at den manglende dokumentasjonen er med vilje. Krav og retningslinjer kan være både uoversiktlige og vanskelige å tolke. Det er likevel viktig at kravene etterfølges for å unngå økonomiske vansker.

Viktig å få hjelp med regnskapet

Det er svært viktig at bedriften får støtte av en autorisert regnskapsfører eller revisor som er oppdatert på gjeldende lover og regler. Mange bedrifter opplever at regelverket er komplisert, særlig med tanke på stadige oppdaterte krav. Rune Aale-Hansen legger til:

«Gjennomgående er norske virksomheter flinke til å følge lover og regler. Samtidig vet vi at regelverket tidvis blir komplisert og uoversiktlig. Det er en av grunnen til at Regnskap Norge jevnlig jobber med å foreslå forenklinger av skatteregler, avgiftsregler osv.»

Det er ikke bare ved koronakompensasjon at bedrifter risikerer å gå på en økonomisk smell. Dersom bedriften ikke har fulgt regnskapsloven riktig, kan det føre til bøter eller ekstra skatt. Ofte er det misforståelser som gjør at regnskapet ikke blir riktig. Regnskapsfører eller revisor gir bedrifter en ekstra trygghet ved å forsikre at gjeldende lover blir fulgt opp på rett måte.

Deler ut koronapenger til utsatte kommuner

Kommuner med næringsliv som fortsatt har vansker og utfordringer grunnet korona får fortsatt støtte av regjeringen. For eksempel, reiselivsmarkedet er fortsatt preget. Kompensasjonen som nå deles ut skal sikre at disse bedriftene kommer seg gjennom siste fase av pandemien. 

Andre kommuner og bedrifter merker sterk oppgang etter pandemien. For eksempel, nå skal bryllupper, konfirmasjoner og fester som ble utsatt endelig holdes. Det betyr oppgang for restaurantbransjen.

Bedrifter kan fortsatt søke om koronastøtte

Kompensasjonsordningen kan søkes to måneder om gangen. Den siste perioden hvor bedrifter kan søke om koronastøtte er fra september-oktober 2021. Kravene for å motta kompensasjonen har blitt endret underveis. For eksempel, for å motta den siste perioden fra september til oktober må omsetningsfallet være på 40 prosent.

Flere andre koronatiltak er også avviklet fra 1. oktober 2021. La oss se på noen eksempler på koronaregler som avvikles. Dagpenger vil nå behandles etter vanlige regler. Arbeidsgiver vil heller ikke kunne be om refusjon for dag 4-16 for sykemeldinger grunnet COVID-19, så sant sykemeldingen starter etter 1. oktober.

Reglene kan endre seg raskt, og vi anbefaler at du holder stadig oppdatert om du ønsker å kreve kompensasjon. Det er fordi vi nå endelig går tilbake til hverdag og normale tider for norske bedrifter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*