Verden skjelver etter Vladimir Putins skremmeskudd på grensen til Ukraina. Oljeprisen stiger,og flere investorer mener man står overfor en ny energikrise. Nå er det duket for kursoppgang i Aker BP, etter mange år med lave investeringer. Det kan bli attraktive utbytter nå som oljefondets tidligere Yngve Slyngstad er med på laget, skriver Nordens Nyheter.
Kapital skriver at rammene for høyere aksjekurs i Aker BP er gitt, mener etter en dyp kurskorreksjon i sommer. Det internasjonale energibyrået (IEA) estimerer den globale oljeetterspørselen for 2022 til 99,39 millioner fat pr. dag, går det frem av byråets seneste prognose. Det tilsvarer en oppjustering på 80.000 fat pr. dag fra høstanslaget. Oljeetterspørselen skal opp, er det klare IEA-budskapet, støttet av en pandemi som er i ferd med å komme under kontroll, spesielt i Asia foran de olympiske leder i Beijing.
Positive tallknusere
Kapital skriver at en stadig bredere skare av analytikere setter Aker BP, og Lundin Energy på sine oppkjøpslister – DNB Markets tok for en tid siden opp anbefalingen fra hold til kjøp, med kursmål 285. Oppjusteringen henger særlig sammen med en avklaring av et nytt skatteregime, og investeringsbeslutninger det neste året.
Analytiker Steffen Evjen i Danske Bank sier til Kapital at han har tro på det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeselskapet, og han operert med et kursmål på 350 kroner før Aker BP kjøpte Lundin Energy. Han peker på at oljeaksjene har hatt en svak utvikling siden i sommer.
– Dette til tross for at oljeprisen har kommet opp over 80 dollar igjen. Aker BP har falt mer enn 20 prosent, mens oljeprisen samtidig holder seg omkring 80 dollars fatet.
- Og om man tar feil, tror jeg uansett OPEC er dynamiske og vil justere produksjonen for å holde oljeprisen rundt nåværende nivå, slik de har gjort gjennom store deler av året. Dermed blir prisen liggende på 80 dollars fatet om ikke Putin driver prisen opp i kjølvannet av Ukraina-krisen.
- Oljeaksjer skal opp
Dermed tror Danske Bank-analytikeren at AkerBP, og andre oljeaksjer, nå står i startblokkene for en større kursoppgang i takt med mindre usikkerhet rundt pandemiforløpet.
- Rent selskapsspesifikt forventer vi at både tredje- og fjerdekvartal blir to solide kvartal preget av sterk kontantstrømgenerering og en økende likviditetsposisjon, samt lavere giring. Da er det i våre øyne helt uunngåelig at utbytte økes fra dagens nivå, noe vi tror meldes ved selskapets kapitalmarkedsdag tidlig i 2022. I våre øyne er det nye skatteforslaget også veldig fordelaktig for Aker BP og vil styrke likviditeten ytterligere, noe som isolert sett burde tale til fordel for at en større andel av overskuddet skal tilbake til aksjonærene, legger Evjen til.
- Han forventer at utbytte i 2022 og 2023 vil ligge på respektive 550 og 650 millioner dollar. Basert på dollarkursen tilsvarer dette 13,2 kroner pr. aksje for 2022 og 15,6 kroner pr. aksje, eller mellom seks og syv prosent direkteavkastning, gitt dagens aksjekurs.
Attraktive utbytter
Gode produksjonstall resulterte i mer enn godkjent andrekvartalsrapport for Aker BP. Selskapets driftsinntekter viste en dobling målt mot samme kvartal i 2020. Kontantstrømmen var rekordhøy, noe som gir forutsetninger for attraktive utbytter. For inneværende år har derfor selskapet ambisjoner å utbetale 450 millioner dollar til sine eiere, vel 3,8 milliarder kroner. Med 360 millioner utstedte Aker BP-aksjer gir dette i 2021 en dividende på over ti kroner i kontantutbytte pr. Aksje, skriver Kapital.
– Aker og Aker Horizons har jobbet sammen for å utvikle muligheter innen aktiv kapitalforvaltning og har tatt store fremskritt på kort tid. For å lykkes trengs en dyktig leder. Yngve Slyngstad, tidligere sjef for Oljefondet, er en ledende ekspert på aktiv kapitalforvaltning, med en imponerende merittliste. Vi er glade for at Yngve har sagt ja til å overta roret for det nye forretningsområdet i sin helhet, og vi er inspirert av hans ambisjoner, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen og Aker Horizons-sjef Kristian Røkke i en felles uttalelse.