Aldri før har så mange svenske selskaper gått konkurs som i 2024. På den andre siden av Kattegat er konkurstallene derimot på vei ned.

2024 var nok et år som bød på store forskjeller i konkursutviklingen i våre naboland. Mens Sverige ser tilbake på et år med rekordhøye 10.141 konkurser – og over 33.000 tapte arbeidsplasser – sank antallet konkurser med 8% i Danmark i fjor.

Morten Kofoed-Larsen, Country Manager i Creditsafe Danmark.
Morten Kofoed-Larsen, Country Manager i Creditsafe Danmark.

– Når vi snakker om konkurser kan jeg ikke si annet enn at ting går relativt bra. Vi har en helt annerledes utvikling enn i Sverige, og til dels også Norge, med nedgang i samtlige regioner og samtlige bransjer, sier Morten Kofoed-Larsen, Country Manager i Creditsafe Danmark.

Kun fem av tolv måneder viser røde konkurstall i året som gikk, og etter en marginal økning på 1% i september, kunne danskene glede seg over en oppløftende avslutning på året, med konkursnedgang i hele Q4.

Størst nedgang i bygg og anlegg

I likhet med her i Norge er det særlig industri, bygg og anlegg som påvirker konkursutviklingen i Danmark mest. Derfor er det hyggelig overraskelse at det er nettopp i disse bransjene, samt innen engroshandel, vi så den største nedgangen i konkurser i 2024.

Kofoed-Larsen påpeker likevel at sammenligningsgrunnlaget må tas i betraktning, og at disse bransjene ble rammet hardt i rekordåret 2023.

– Selv om det går forholdsvis bra i bygg og anlegg er det fremdeles i dette segmentet vi tapte flest arbeidsplasser i 2024. Men nå har vi også en ekstremt lav arbeidsledighet, noe som antyder at det trolig ikke er så vanskelig for de som mister jobben å finne seg noe nytt., kommenterer han.

Danske forbrukere fikk bedre økonomi

Arbeidsledigheten i Danmark er nå nede på om lag 3%, og selv om enkelte indikatorer viser at dette tallet kan komme til å stige noe i 2025, tyder alt på at den store majoriteten av danskene vil være aktive i arbeidsmarkedet også i år.

Den høye sysselsettingen, i kombinasjon med avtakende inflasjon, lønnsøkninger, rentekutt og skattelettelser gjorde at danskene hadde en mer stabil økonomi i fjor, og sannsynligvis vil ha mer penger å rutte med i året som nettopp har startet.

– For ett år siden var jeg nok litt negativ, men nå er jeg langt mer positiv. Utviklingen vi så i fjor var lovende, forbrukerne har bedre økonomi og alle forventer høyere aksjekurser og en stigning i boligprisene. Det vil også kunne påvirke næringslivet, mener Kofoed-Larsen, som likevel kommer med en advarsel:

– Det er fremdeles stor usikkerhet knyttet til hva som venter oss i 2025, og mange ukjente faktorer. Trump, krig, inflasjon og prisøkninger er bare noen av de globale situasjonene og hendelsene som kan ha påvirkning på den danske økonomien i år. Men jeg forventer ingen betydelig økning i konkurser i 2025.

Fedme og sukkersyke holder økonomien i gang

En av årsakene til at det står bedre til med økonomien og konkursutviklingen i Danmark enn i Norge og Sverige er at danskene er farmasigiganten Novo Nordisk.

Foto: iStock / Victor Golmer
Novo Nordisk får mye av æren for at dansk økonomi og konkursutvikling vi- ser grønne tall i 2024. Bilde fra selskapets kontorer i Mainz i Tyskland. Foto: iStock / Victor Golmer

– Vi har ikke så mye industri, men er mer et vitensamfunn. Våre største eksportområder er vindkraft og farmasi, og selv om førstnevnte er under stort press om dagen er farmasi like stort som alltid. Novo Nordisk driver nærmest den danske økonomien alene, og er det én ting verden fremdeles har behov for så er det medisiner for fedme og diabetes, sier Kofoed-Larsen, og fortsetter:

– Novo Nordisk investerer såpass mye i Danmark at de skaper nye byer, og det bor mennesker i bortimot alle lokalsamfunn i landet som kjenner noen som jobber for selskapet. Det virker kanskje rart å fokusere så mye på ett enkelt konsern, men uten dem tror jeg vi hadde hatt en helt annen økonomisk situasjon.

Rekordmange konkurser i Sverige

Og det kan se ut til at han har et poeng. Man skal ikke se lenger enn til Sverige – et land hvor økonomien i langt større grad påvirkes av industri – for å finne en helt annen økonomisk situasjon og konkursutvikling i året som gikk.

10.141 konkurser i 2024 tilsvarer en økning på hele 23% sammenlignet med 8.259 konkurser i 2023, og er det høyeste antallet konkurser i Sverige noensinne. Blant selskapene som gikk konkurs finner vi hele 78 foretak med en bokført omsetning på over 100 millioner svenske kroner, og tre selskaper som omsatte for mer enn en milliard.

Også andelen selskaper som går konkurs er stigende. Sverige har om lag 780.000 registrerte aksjeselskaper, hvilket betyr at 1,3% av alle landets selskaper gikk konkurs i fjor. Det er betydelig høyere enn i 2023, med 1,08%, og i 2022, med 0,85%.

Henrik Jacobsson, administrerende direktør i Creditsafe.
Henrik Jacobsson, administrerende direktør i Creditsafe.

– 2024 har vært et mørkt år for mange næringsdrivende. Lavkonjunktur, inflasjon, høye renter og redusert kjøpekraft førte til vanskelige forutsetninger som gjorde at selv veletablerte selskaper måtte kjempe for å overleve, konstaterer Henrik Jacobsson, administrerende direktør i Creditsafe.

Overskudd av nystartede foretak

I mars er det fem år siden verdenssamfunnet stengte ned som følge av Covid-19. Likevel peker Jacobsson på pandemien som en av hovedårsakene til de høye konkurstallene i 2024.

– Under pandemien ble det opprettet 15 000 flere foretak enn normalt hvert år, så Sverige har hatt et overskudd av nyoppstartede foretak, som løper en høyere risiko for å gå konkurs, påpeker han.

Redusert aksjekapital, lave lånerenter og, ikke minst, gunstige skatteinsentiver og støtteordninger er de viktigste driverne bak den kraftige økningen i nystartede foretak under pandemien.

– En cocktail av krise, på krise, på krise

Også mange godt etablerte selskaper benyttet seg av støtteordningene fra den svenske staten, og fem år senere skal disse lånene nå betales tilbake, med renter. Totalt skal over 33 milliarder svenske kroner, fordelt på 18.500 foretak, fremdeles betales tilbake, og Jacobsson mener dette utvilsomt bidro til de høye konkurstallene i 2024.

– Jeg tror mange selskaper hadde det tøft under pandemien, og mange selskaper hadde nok problemer allerede før det, men jeg tror likevel de ville klart å tilbakebetale utsatte skatter og avgifter relativt kjapt. Men så gikk vi inn i dårlige tider, inflasjon, energikrise, høyere kostnader og mindre aktivitet i næringslivet, utdyper han.

– Det ble en cocktail av krise, på krise, på krise, som tæret på likviditet og omsetning.

Av de drøyt 10.000 svenske selskapene som gikk konkurs 2024 hadde hele 27% – totalt 2.640 foretak – fått midlertidig utsettelse av skatter i forbindelse med pandemien.

Flest konkurser i bygg og anlegg – men eiendom øker mest

Som i de øvrige skandinaviske landene var det bygg og anlegg som sto for flest konkurser i Sverige i fjor. 1.815 konkurser tilsvarer en økning på 22% fra 2023, og utgjør nesten en femtedel av alle konkurser i 2024.

Den største økningen i konkurser kom derimot i eiendomsbransjen (+66%), bilbransjen (+51%) og industrisektoren (+35%). Kun én bransje, detaljhandel, så en nedgang i konkurser – men det er kun snakk om en forskjell på 1%.

– Vi må også huske at detaljhandelen hadde en kraftig økning i 2023. Det er vanskelig å juble for 1% nedgang når man i utgangspunktet sammenligner med et svært høyt konkursnivå, påpeker Jacobsson.

– Tror vi har nådd toppen

Til tross for at han forventer høye konkurstall også i starten av 2025, er det en viss avmålt optimisme å spore hos Jacobsson.

– Jeg tror vi har nådd toppen, og forventer ikke de helt store prosentuelle økningene i tiden fremover. Vi kommer nok til å stabilisere oss, og vi har et håp om å se lysere tider i andre halvdel av året, sier han.

– Jeg tror også det er viktig at vi ser ting i rett perspektiv. Det er riktig at vi aldri har hatt flere konkurser i Sverige enn i 2024, men om man ser på andelen selskaper som gikk konkurs er ikke 1,3% så dramatiske tall i et historisk perspektiv, sammenlignet med tidligere kriser. Det hjelper selvsagt ikke de som har det tøft, men i tøffe tider er det viktig å huske at de fleste selskapene tross alt kommer til å overleve, avslutter Creditsafes ad

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*