Sammenlignet med resten av Europa har Norge en svært lav ledighet. Men både ellers i Europa og i Norge er ledigheten størst blant de yngste i arbeidsstyrken.Ungdomsledigheten i EU lå på 23,7 rosent i 2013, viser tall fra Eurostat. Men partileder Jonas Gahr Støre mente at det satses for lite for å hjelpe ungdommene og at tiltakene kommer for sent. Dermed slo Jonas Gahr Støre «knock-out» på sine blå-blå motstandere under partilederdebatten i Arendal tirsdag. Han henviste til at OECD dokumenterer at større økonomiske forskjeller kan bli følgene av skattelette. Ledigheten i aldersgruppen 20-24 år er nå på 4,9 prosent i Norge, etterfulgt av aldergruppen 25-29 år (4,4 prosent). Til sammenligning er ledigheten blant personer i alderen 50-59 år på bare 1,7 prosent. Statlige investeringer er det som kan sikre nye » grønne » jobber fremover, ikke redusert skatt, som gir skattelette til de rikeste i Norge. Statsminister Erna Solberg innrømmet under debatten at man har kommet for sent i gang med tiltak som skal hindre økt arbeidsløshet, særlig blant unge arbeidstagere.
Norsk oljeøkonomi
Mens nesten hver tredje ungdom i Sverige og Finland er arbeidsløse, gjelder det bare ni prosent i Norge. Regjeringen mener det kan skyldes måten de håndterte finanskrisa på. Dette var resultatet av en undersøkelse om arbeidsløshet blandt ungdom i 2010. Nordisk Ministerråd fram en ny rapport med tittelen «Nordiske lands innsats mot ungdomsarbeidsløshet – kartlegging og analyse». Det var hyggelig lesning for den rødgrønne regjeringen under ledelse av Jens Stoltenberg, for her er Norge best i Norden. Tallenes tale for første kvartal 2010 var tydelig nok: Sverige hadde en arbeidsløshet blant ungdom på 29 prosent, Finland: 28 prosent, Island: 16 prosent, Danmark: 13 prosent, mens arbeidsløsheten i Norge bare var 9 prosent. Norge har fortsatt lavest arbeidsløshet blant ungdom under 24 år.
Meget rask reaksjon
– Vi har hatt en rask og kontant respons på finanskrisa. På kort sikt har det helt sikkert betydd at den norske ledigheten er lavere enn i Sverige, sa statssekretær i Arbeidsdepartementet Jan-Erik Støstad (Ap) dengang til Klassekampen. Dag Dyrdal, som var i Oljefondets ledergruppe fra 2009 til 2012, skrev en artikkel i Dagens Næringsliv 27. mai i år med tittelen » Oljefondet som politisk aktivist». Han skriver at eksklusjonen av kull fra fondets portefølje, kan tolkes som at olje- og gassnasjonen Norge vil sikre egen avsetning, og investeringer. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre ser trolig mulighetene til å bruke oljefondet som et politisk instrument for å fremme investeringer i Norge, ved å styre de globale selskapenes investeringer til de nordiske landene, enten det gjelder oljeøkonomi eller » grønn økonomi», i tråd med tidligere statsminister Odvar Nordlis visjon om en » Volvo-avtale», skriver Nordens Nyheter i en kommentar etter den politiske debatten i Arendal før Kommunevalget i Norge.