I 2021 er statens samlede inntekter beregnet til 1 242 milliarder kroner, og samlede utgifter til 1 515 milliarder kroner. Lånetransaksjoner er ikke medregnet i tallene. Holdes petroleumsvirksomheten utenom, er inntektene 1 120 milliarder kroner og utgiftene 1 491 milliarder kroner. Oljefondets verdi er ifølge Norges Bank 10 700 milliarder kroner i oktober 2020. Oljefondet gir statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner lysende fremtidsutsikter tross koronakrisen, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.
Vokser meget raskt
Ved utgangen av første halvår 2020 var fondets markedsverdi 10 400 milliarder kroner. Den største delen av verdien var avkastning på fondets investeringer, som totalt utgjorde 5 170 milliarder kroner. 3 169 milliarder av fondets verdi var tilførsel fra staten og 2 062 milliarder kom fra svingninger i kronekursen.Fondets verdi har dermed økt 300 milliarder kroner på et halvt år. I en nasjonaløkonomisk analyse må vi selvsagt se på utgifter, inntekter og investeringer ut over det. Norges Banks progsnoser viser at 1. januar 2021 vil oljefondets totale verdi være 9985 milliarder kroner. Dermed har fondet økt med 500 milliarder kroner på vel ett år. 1. januar 2022 antar Norges Bank at fondets verdi vil være 10477 milliarder kroner. I 2025 vil fondets verdi være på 12213 milliarder, og det betyr at Erna Solbergs regjering har nesten to milliarder kroner å gå på. Dagens utgifter i budsjettet er på 1491 milliarder kroner, og dermed er budsjettet en drøm for Jan-Tore Sanner i finansdepartementet.
Hundre milliarder cash
Statens samlede inntekter fra petroleumsvirksomheten er anslått til 122 milliarder kroner i 2021. Utgiftene til petroleumsvirksomheten er anslått til 24 milliarder kroner. Forskjellen mellom inntekter og utgifter gir en netto kontantstrøm fra petroleums-virksomheten på 99 milliarder kroner, som i sin helhet overføres til Statens pensjonsfond utland. Utenom lånetransaksjoner og petroleumsvirksomheten har statsbudsjettet et underskudd på 371 milliarder kroner. Dette oljekorrigerte underskuddet dekkes ved en tilsvarende overføring fra Statens pensjonsfond utland.
Det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet, som gjerne omtales som bruken av oljeinnteker i statsbudsjettet, anslås til 313 milliarder kroner. I beregningen av det strukturelle underskuddet korrigeres det blant annet for virkningene av økonomiske svingninger på skatter, avgifter, renter og ledighetstrygd.
De største inntektene på statsbudsjettet er petroleumsinntekter, arbeidsgiver- og trygdeavgift, skatt på formue og inntekt og merverdiavgift. Disse inntektene utgjør til sammen 75 prosent av statsbudsjettets inntekter i 2021, jf. figur 1. Andre store inntekter er særavgifter knyttet til blant annet motorvogner, tobakk og alkohol, og renteinntekter og aksjeutbytte. Utgiftene er fordelt på en rekke formål, og går til både drift, investeringer og overføringer.
Les mer i Prop. 1
De største inntektene på statsbudsjettet er petroleumsinntekter, arbeidsgiver- og trygdeavgift, skatt på formue og inntekt og merverdiavgift. Disse inntektene utgjør til sammen 75 prosent av statsbudsjettets inntekter i 2021, jf. figur 1. Andre store inntekter er særavgifter knyttet til blant annet motorvogner, tobakk og alkohol, og renteinntekter og aksjeutbytte. Utgiftene er som nevnt fordelt på en rekke formål, og går til både drift, investeringer og overføringer. Figur 2 i Prop. 1, viser utvalgte store utgiftsområder Blant de største utgiftsområdene er ytelser fra folketrygden, blant annet pensjoner, sykepenger, dagpenger, foreldrepenger og enkelte helsestønader, og rammetilskudd til kommuner og fylkeskommuner. Andre store utgiftsområder er overføringer til regionale helseforetak og utgifter innen samferdselssektoren, forsvarssektoren og utdanning. Tabell 1 i Prop 1. viser en mer detaljert oversikt over inntektene og utgiftene i regjeringens budsjettforslag for 2021. Beløpene i tabellen inkluderer ikke lånetransaksjoner eller petroleumsvirksomheten.
I Prop. 1 S (2020–2021) kan du lese mer detaljert omtale av statens inntekter og utgifter i det norske statsbudsjettet.