General Suleimani (Foto: Office of the Supreme Leaders)

Donald Trump beordret ifølge VG drapet general Qasem Soleimani, noe som har ført til iranske krav om hevn. Republikken har mistet lederen for Quods-styrken, som er eleitesoldatene, som skal videreføre den islamske revolusjonen. Al Quods betyr Jerusalem på arabisk og generalens metode har trolig vært terroranslag, vold og støtte til diktatorer og militante grupper i Midtøsten. VG skriver at den amerikanske presidenten kan ha kjent til planlagte angrep mot amerikanske mål. Al-Quds, som er det arabiske navnet på Jerusalem, som er Irans tredje helligste by etter Mekka og Medina , skriver Kari Vogt, professor emeritus på Universitet i Oslo`s nettsider.

I Norden har bare Sverige vært i krig med Russland, som trakk seg ut av Nord-Norge etter andre verdenskrig. Finnene og feltmarskalk Mannerheim slapp med skrekken etter to dramatiske vinterkriger med russerne. Da vikingkongen Olav Trygvasson fridde til dronning Sigrid av Svitjod, ble Sverige og Norge ett rike. Kalmar-unionen samlet Skandinavia, noen hundreår senere, men i 1905 gikk Sverige og Norge hver sin vei på den skandinaviske halvøya. Regjeringen Erna Solberg vil samarbeide over de norske fylkesgrensene og reduserte atten fylker til bare elleve. Arbeiderpartiet vil reversere regjeringens planer etter neste Stortingsvalg. Endeløse krangler om utbygging av E 18 med tre felt i hver retning forbi Oslo, gir en smålig debatt i det nyrike oljelandet Norge. Nå øker kravet om felles forsvar av yttergrensene i Norden, samtidig som man trekker norske soldater hjem fra utlandet.

Tettere samarbeid

I en turbulent utenrikspolitisk tidsalder, kreves det nå et tettere samarbeid mellom nordiske småstater. Disse landene må samarbeide med EU, USA og NATO, omkring et sterkt felles nordisk forsvar. Det norske oljefondet er nå på over ti tusen milliarder kroner og bør brukes i forsvarspsolitisk sammenheng. Tjue svenske jagerfly av typen Gripen N/G koster 75 milliarder kroner, og dette avanserte flyet lander og tar av på motorveier i Norge, Sverige og Finland. Satsing på to typer jagerfly bidrar til en slags «myk sikkerhetspolitikk i NATO» og bidrar til å øke de svenske forsvarsutgiftene nærmere 2 prosent i forhold til Bnp og det løfter også de norske utgiftene nærmere nærmere presidentg Donald Trumps krav til NATO-land.

Ulike historiske røtter

Ulikhetene   mellom Norge og Sverige har sitt utgangspunkt i historiske røtter. Norge var forankret  i Storbritannia og  USA under og etter andre verdenskrig, mens Sverige i årevis samarbeidet  med nazi-Tyskland. Norden har idag et forhold til EU og den  europeiske unionen, der også Norge deltar uten å delta i de politiske beslutningsprosessene.  President Vladimir Putins okkupasjon av Krim-halvøya, gjør at svenskene Carl Gustav Mannerheim, som  kjempet mot Sovjetunionen i allianse med  tyskerne. Sverige er det landet  i Norden der makteliten er aller mest innsyltet med det tyske Europa fra kongehuset  og ned, et Europa, som var Edvard Munchs og Henrik Ibsens hjemmemarked.

Norsk frontlinje

Trusselnivået i det som ligger mellom linjene i Arne Treholts artikkel, øker behovet for samarbeid i Norden omkring beredskap og sikkerhet. Viken utgjorde på Knut den mektiges tid, da man så på de skandinaviske landene som ett landområde. Kalmar-unionen samlet Skandinavia til ett rike, og med svenske angrep på Russlandet i kjølvannet av dette, ble det flere ganger krig. Svenskene har vært angrepet av russiske styrker, mens Norge slapp unna med skrekken etter frigjøringen i andre verdenskrig.Regjeringens største bommert er etter Nettavisens mening mening «fusjonen» mellom det gamle Telemark Fylke og Vestfold i hvalfangerfylket Vestfold til Viken. Vikingenes største by «Skiringssal» ved Kaupang ved Tjølling Kikrke mellom Sandefjord og Larvik, var det sentrale handelsstedet i området «Tjodalyng» , fra Larvik til Tønsberg i et omfattende øyrike. Nettavisen, eid av A-pressen i Norge, skriver at konstruksjonen av fylket Viken( Vestfold og Telemark) er Høyre-regjeringens største tabbe til nå. Jonas Gahr Støre(Ap) vil som ny norsk statsminister, etter kommende stortingdvalg, reversere Viken-vedtaket og trolig sammenslåingen av fylkene Troms, og Finnmark, samt Hedmark og Oppland, som kalles «Innlandet Fylke».

Populært valgløfte

Regionreformen er en av Solberg-regjeringens mest prestisjefylte reformer. Den er vedtatt i Stortinget to ganger. Mest bråk ble det av at Finnmark nektet å bli slått sammen med Troms. Dette måtte tvinges på plass av kommunalministeren til stor norsk misnøye. Det gamle vikingområdet Viken blir det klart største av de nye fylkene med en befolkning på 1,2 millioner, gjennom en sammenslåing av tre gamle; Østfold, Akershus og Buskerud. Opposisjonen i Stortinget kan reversere deler av regionreformen etter stortingsvalget i 2021. Dette kommer høyst sannsynlig til å bli et populært valgløfte, skriver Nordens Nyheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*