Sigmundur Gunnlaugsson går likevel ikke av som statsminister på Island, men trer til side for en ubestemt periode, ifølge en pressemelding fra statsministerens kontor. Morgunbladid, gjengir meldingen på engelsk og den er sendt ut til utenlandske medier for å forklare situasjonen rundt den islandske statsministeren.Det slås fast at Gunnlaugsson ikke har gått av, og dermed gir pressemeldingen et annet inntrykk enn det Gunnlaugssons parti, Fremskrittspartiet har gitt, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.
– Gunnlaugsson har foreslått for Fremskrittspartiets parlamentsgruppe at partiets nestleder tar over som statsminister i en uspesifisert tidsperiode. Statsministeren har ikke trukket seg og vil fortsette sitt verv som leder av Fremskrittspartiet (Framsoknarflokkurin), heter det i pressemeldingen. Sigurdur Ingi Johansson er nestleder i Framsoknarflokkurin og er foreslått til å ta over statsministervervet midlertidig. Etter tirsdagens gruppemøte sa Johansson at Gunnlaugsson hadde forklart at han vil tre av, og at han selv skal overta som minister.
Full storm på Island
Det har vært full storm rundt statsministeren siden søndag kveld, da det ble avslørt at han og kona var eiere av selskapet Wintris, registrert i skatteparadiset De britiske jomfruøyene. Gunnlaugsson ba tirsdag president Olafur Ragnar Grimsson om å skrive ut nyvalg, noe den islandske opposisjonen ønsker.Johannes Thor Skulason, politisk rådgiver for Gunnlaugsson, sier til Morgunbladid at informasjonen som er gitt i den engelske pressemeldingen er «teknisk korrekt» ifølge Aftenposten og NTB.
Ikke nødvendigvis ulovlig
Det er ikke ulovlig å ha penger i skatteparadiser, dersom hensikten er hederlig. Klassekampen skrev tirsdag 5. april at Norges Bank har rekordhøye 197,6 milliarder kroner i skatteparadis. Avisen skriver at Norges Bank hadde 147 milliarder kroner på Cayman Islands, Jomfruøynene, Panama Bahamas og Bermuda . Dagens næringsliv skrev ifjor at det var investert 145 milliarder i skatteparadis. Men begge avisene har med «land som har lavere skatt enn Norge og Norden», som f.eks Sveits.
Helt andre tall
Nordens Nyheter har presentert helt andre tall for aksjeinvesteringer på disse stedene, og mellom 5 og 10 milliarder i beholdningsverdier av aksjer investert på fem av de latin-amerikanske øyene i 2013, ble flyttet i 2014. I 2015 er alle investeringene på disse øyene fjernet. Klassekampens definisjon av skatteparadis er svært streng, og det er ikke dokumentert at det skjer ulovlig virksomhet. Stortinget kan sette en stopper for slike investeringer allerede i april, skriver Nordens Nyheter. Aftenposten og Klassekampen burde spørre Norges Bank og NBIM om hvorfor man fjernet alle aksjesr og statsobligasjoner fra øyene i Latin-Amerika i 2013. Norges Bank har ikke villet gi Nordens Nyheter noe svar på dette spørsmålet. Dermed aner vi «ugler i mosen» når lederen av etikkutvalget i oljefondet henviser spørsmålet til en annen instans, som må være finansminister Siv Jensen selv.