CEO i det kinesisike bilkonsernet Geely, someier Volvo Personvogner i Gøteborg, har fått norsk oljekapital inn bakveien( Foto: Geely Ltd.)
CEO i det kinesiske bilkonsernet Geely, som eier Volvo Personvogner i Gøteborg, er registrert på Cayman Islands(Foto:Geely Ltd.)

Både Oslo Børs og de europeiske børsene stiger umiddelbart på beskjeden.Kina kutter landets ettårige innskudds- og utlånsrente med 0,25 prosentpoeng, skriver Bloomberg News fredag.Kuttet har effekt fra 24. oktober, altså lørdag.Den ettårige utlånsrenten senkes til 4,35 prosent og innskuddsrenten settes ned til 1,50 prosent.

Prosjekter i skatteparadis

Mer enn 120 prosjekter eller kinesiske selskaper med norske oljepenger er registrert i skatteparadis som Cayman Islands, Bermuda, og British Virgin Islands. Det norske oljefondet har investert 115 milliarder kroner i folkerepublikken Kina i totalt 514 prosjekter eller selskaper. Det viser Nordens Nyheters gjennomgang av Norges Banks beholdningsstatistikk for Kina eksklusive Hong Kong. Det betyr at en femtedel av de kinesiske selskapene oljefondet investerer i ifølge Norges Banks beholdningstatistikk, er registrert i det vi kaller skatteparadis.

Interessante poster

Fem investeringer på tilsammen 1,2 milliarder kroner er strategisk interessante, selvom de ikke er overveldende store. NBIM satser 445 millioner kroner i den kinesiske bilprodusenten Geely, som eier Volvo Personbiler i Gøteborg. Geely er registrert på Cayman Islands. Oljefondet er som kjent en av de største aksjonærene i buss- og lastebilprodusenten Volvo AB, med svensk kapital. CinaWater 215 millionerkroneri Ozner Water Holdingdet norske oljefondet har også investert, registert på Cayman Island. Norges Bank IM eier 4,26 prosent. Norges Nyheterkan nevne totalt 120 kinesiske selskaper med oljefondeet på eiersiden, som er registert i såkalte skattepardis. Nordens Nyheter har forelagt resultatet av undersøkelsen av kinesiske aksjer for Norges Banks Investment Managements ledelse uten å få svar.

Direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank (Foto:NHH Alumni)
Direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank (Foto:NHH Alumni)

Registrert i Kina

Oljefondets store investeringer i kinesiske selskaper viser en blandet utvikling på årsbasis. China Life Insurance, der oljefondet har investert 2,7 milliarder kroner, har en aksjekursfalt tilbake med over femti prosent på ett år. Cina EasternAirlines har steget med 76 prosent på ett år. Her har NBIM investert 800 millionerkroner( 1,78%). NBIM har investert 4,3 milliarder i China Mobile Ltd,en aksje som har steget 2,3 prosent på ett år. Oljeselskapet CNOOC Ltd. , der fondet har investert 1,7 milliarder kroner, har falt med 25 prosent på ett år. I Great Wall Motor Ltd der fondet har investert en milliard, har aksjekursen falt med 35 prosent på ett år. Industrial & Commercial Bankof China, har på den annen side steget med ti prosent. Her har Norges Banks Investment Management investert 6,2 milliarder kroner(Eierandel 0,32%). I forsikringsselskapet New China Life Insuranse, eier fondet 1,91 prosent, med en investering på 2,3 milliarder kroner. Aksjene i PetroChina har falt med 21 prosent på ett år. Oljefondet har investert 2,6 milliarder kroner men eier bare 0,17 %. De fleste av de store selskapene oljefondet har investert i, er registrert i Kina. Fondet har 3,7 milliarder i Ping An Insurance Group (Registrert i Kina),  men satser 600 millioner kroner i Sound Global Ltd (eier 4,61%) i et kinesiske selskap som er registrert i Singapore.

Uenighet om vekst

Den kinesiske økonomien maktet å overraske i tredje kvartal med en høyere økonomisk vekst enn forventet. Skepsisen til de offisielle statistikkene er fortsatt stor. Det har vært stor usikkerhet rundt hvor mye den kinesiske økonomien ville klare å vokse mens aksjemarkedene i Shanghai og Shenzhen var i fritt fall før myndighetene grep inn. De økonomiske statistikkene for tredje kvartal tyder på at aksjemarkedet og realøkonomien er frikoplet fra hverandre, skriver Dagens Næringsliv. Ved Tokyo-børsen er det teknologisektoren som er i sentrum. Spillprodusenten Nintendo er vinneren med en oppgang på 2,6 prosent etter at det er bekreftet at spillutviklere har fått  tilsendt utviklerprogramvare for en ny plattform. Selskapets aksjekurs har steget med 118 prosent på 12 måneder.

Skeptisk til Kina-vekst

Den kinesiske økonomien vokste med 6,9 prosent i tredje kvartal, ifølge offisielle statistikker som ble fremlagt i dag – knappe tre uker siden kvartalet ble avsluttet. Kun Singapore har vært i stand til å innhente og bearbeide statistikkgrunnlaget på denne tiden (Les en egen artikkel på engelsk i Nordens Nyheter om Kinas økonomiske vekst). Skeptikerne var raskt ute med å stille spørsmål rundt den økonomiske veksten.

-Så nå skal vi bruke de neste 24 timene på å snakke om «6,9 prosent» som om dette er et genuint tall, skriver direktør Patric Chovanec hos Silvercrest Asset Management i en av flere kommentarer på Twitter. Capital Economics føyer seg inn i rekken av kritiske kommentarer forrige mandag morgen, blant annet i rapporten med overskriften «Kina fortsetter å overdrive BNP-veksten». (Se egen artikkel på engelsk i Nordensnyheter.no)

-Den stabile veksten i følge offisielle statistikker vil ytterligere befeste bekymringen rundt deres troverdighet. Selv om vi tror at de offisielle statistikkene overdriver veksten med en bred margin, har vi likevel grunn til å tro at den virkelige veksten var noenlunde stabil i siste kvartal, skriver Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capitgal Economics.

Sprik i prognosene

En 6,9 prosent vekst er kun 0,1 prosentpoeng lavere enn hva den kinesiske veksten presterte i første halvår. Myndighetene har lovet en økonomisk vekst på «rundt syv prosent» for 2015. Nå tyder alt på at de vil klare å innfri.

-Jeg tolker 6,9 prosent som om at myndighetene ikke turte å påstå syv prosent slik de planla», sier Chovanec som i mange år var professor ved Tsinghua University i Beijing ifølge Dagens Næringsliv. Det var store sprik i prognosene fra Kina-økonomer – fra godt under seks prosent til over syv prosent. Medianprognosene lå på 6,8 prosent.

-Vi ser gryende tegn til en stabilisering i veksten i sektorer utenfor finanssektoren. Dette er drevet av finanspolitiske støttetiltak som er underveis. Det er ingen bevis for en bærekraftig oppgang de neste månedene. Våre tabeller viser at flere indikatorer faller enn stiger, skriver sjeføkonom for Kina, Yang Zhao hos Nomura Securities i en rapport.

Ser flere lyspunkter

Industriproduksjonen steg med 5,7 prosent i september – svakere enn forventet, og 0,4 prosentpoeng lavere enn i august. Forbrukerne holdt aktiviteten oppe med en vekst i detaljhandelen på 10,9 prosent.Selv om Chovanec er skeptisk til de offisielle statistikkene, peker han på at det kinesiske forbruket har holdt høy hastighet gjennom hele året til tross for problemer i industrisektoren.

-Vi vet også at andre, mindre målbare bransjer som internetthandel og tjenestesektoren, vokser. Det er vanskelig å måle nøyaktig hvor mye, påpeker Chovanec. En vekst på 6,9 prosent er den svakeste kvartalsveksten siden under finanskrisen i 2009. Selv om Kina klarer å innfri og levere en vekst på syv prosent i 2015 vil dette bli den svakeste årlige veksten på nesten 25 år.Myndighetene ønsker en dreining vekk fra store investeringer og avhengig av eksportsektoren. Kommunistledelsen, som styrer Kina, har sagt de er villig til å ofre en høy økonomisk vekst mot en stabil langsiktig vekst.

– Tjenesteytende sektor vokser mye mer enn industrisektoren. Dette er hva vi kaller en toveishastighetsøkonomi. Den svakere aktiviteten i industrisektoren er Kinas største problem på kort sikt, sier sjeføkonom for Kina, Zhu Haibin, hos JPMorgan til Bloomberg News.

Tjenester vokser

Det offisielle vekstmålet fra 2016 til 2021 forventes å havne på rundt 6,5 prosent når dette fastlegges i den nye femårsplanen under toppmøter i slutten av oktober, skriver Dagens Næringsliv. Investorer på de asiatiske aksjemarkedene er foreløpig usikre på hvordan de skal tolke de kinesiske kvartalstatistikkene. Aktiviteten i industrien er lavere enn ønsket og dette vil legge fortsatt press på viktige råvarer. Samtidig viser kinesiske forbrukere at de er villige til å bruke penger på seg selv. Dette kan slå positivt ut for blant annet oljeprisen da det ikke er noe som tyder på at de vil stramme inn. De kinesiske børsene lå litt høyere forrige mandag morgen, men både i Hong Kong, Sør-Korea og Japan har nøkkelindeksene totalt sett falt, viser Nordens Nyheters oversikter over aksjekursene i flere selskaper (se ovenfor) med bistand av aksjekurser og grafer fra Euroinvestor.

Kina-eksperten Julian Evans Pickard hos Capitgal Economics er usikker på Kinas økonomiske vekst( Foto: Capitgal Economics.)
Kina-eksperten Julian Evans Pickard hos Capitgal Economics er usikker på Kinas økonomiske vekst( Foto: Capitgal Economics.)

This article has 2 comments

  1. Vi har en eiendom som vi leier ut i nærheten av Shanghai. Leien reguleres i henhold til utleierenten fra sentralbanken i Kina.
    Hvordan har renten utviklet seg de siste tre årene ?

    • Nils Petter Tanderø

      Kina har hatt en vekst i sin økonomi på over sju prosent(BNP) inntil nedgangen kom kom for vel ett år siden. I perioder med høykonjunktur øker ofte styringsrenten i et land, mens den senkes igjen når konjunkturene er svakere. Det har vært debatt om Kinas veksttall det siste halvåret blant analytikere, og veksten i kinesisk BNP kan bli på under seks prosent i 2016. Men om den økonomiske veksten fortsetter i USA, og sentralbanksjef Mario Drahgi i ECB får fart på økonomien i Eurosonen( kanskje hele EU), vil styringsrenten øke i EU/Eurosonen i USA og kanskje også i Kina og Japan igjen. Dermed har rente økte de siste sju årene frem til for vel ett år siden. Nå er styringsrenten i Kina på vei ned, før den svinger opp igjen når veksten i verdensøkonomien er tilbake.
      Med vennlig hilsen red. Nordic News/Nordensnyheter.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*