Den nye Orkla-sjefen Peter Ruzicka(49)blir sjef for Nidar, Toro, Nora, Kims, Idun og Stabburet. På mandag starter han oppgaven med å gjøre oppskriftene sunnere. Han har sittet i Orkla-styret de siste årene og har bred erfaring fra ICA i Norden før han sjef for Stein Erik Hagens familieselskaper. Han er arkitekten bak Orklas rendyrking som merkevareselskap, og nå vil Orkla overta hele malingkonsernet Jotun i Sandefjord, skriver Nordens Nyheter.
Orkla-sjef Peter M. Ruzicka, styreleder Stein Erik Hagen, og avtroppende konsernsjef Åge Korsvold ønske velkommen til pressekonferanse i Vika, i Oslo torsdag morgen. Dermed kunne næringsmiddel- og merkevaregiganten Ortkla ASA presentere sin nye konsernsjef,to år etter at Korsvold påtok seg oppgaven i det som bare skulle være en overgangsperiode. Styrelederen Stein Erik Hagen beklaget på pressekonferansen at Ruzicka slutter som sjef og forvalter av Hagens familieselskapet Canica, men fastlo at den nyvalgte toppsjefen var «rett mann på rett sted» og at Orkla var familiens viktigste investering. Et rendyrket Orkla
Ruzicka har gjennom sitt styrearbeid vært en av arkitektene bak Orkla-konsernets rendyrking som merkevareselskap. Han hyllet i likhet med Hagen utgående toppsjef Åge Korsvold for det arbeidet som er gjort for å levere på strategien. Den nye konsernsjefen skal nå forvalte kjente merkenavn som Stabburet, Sætre Kjeks, Lilleborg og Nora opp på en tidslinje som strekker seg over 200 år, med Norden som hjemmemarked.
Ruzicka lovet ingen umiddelbare endringer, men sa at han ville bruke tid sammen med de med de ansatte.Lederkulturen i Orkla har midlt sagt vært turbulent de siste to årene, med en toppleder som har brukt motorsag på sine toppledere. – Min første oppgave er å bli kjent med organisasjonen, bli kjent med ledergruppen, og komme litt ned i problemstillingene; hvor er det utfordringer, og hvor er det muligheter, hvor er det styrker og svakheter. Så skal vi i fellesskap drive dette fremover og gjøre de nødvendige forbedringer, skriver den nye konsernsjefen i en pressemelding.
Ville kjøpe Jotun
Finansmannen Åge Korsvold har vært ansvarlig for store transaksjoner som kjøpet av lefse- og posematprodusenten Rieber & Søn, maler- og vaskekostprodusenten Jordan, salget av eierandelen i solenergiselskapet Rec og for å etablere et joint-venture mellom aluminiumsvirksomheten Sapa og Norsk Hydro. Han har ikke lykkes med å ta over hele det lønnsomme Jotun-konsernet med hovedkontor i Sandefjord, der familien Gleditch, som sitter med femti prosent av aksjene ikke ønsker å selge til Orkla, skriver Nordens Nyheter.