Oljeprisen faller videre tirsdag, og er ned rundt 20 prosent siden nyttår, og ett fat nordsjøolje koster 31,12 dollar. Den nigerianske ministeren Emmanuel Ibe Kachikwu var på en energikonferanse i Abu Dhabi hvor han fortalte journalister om at det var flere blokker innen Opec som bad om et møte. Nordens Nyheter skrev forrige uke at lav oljepris vil skape ny vekst i industrilandene.
Bloomberg har samlet inn økonomers spådommer for utviklingen i hundre av verdens største og viktigste økonomier.
Sverige langt foran
Rangert etter årlig verdiskapning og målt etter veksten i brutto nasjonalprodukt (BNP), havner Norge i år på en delt 78. plass av de 93 økonomiene i oversikten, dersom spådommene skulle vise seg å slå til. Felles for mange av nasjonene mot bunnen av listen er at de er oljeprodusenter. Brasil, Venezuela og Russland er for eksempel blant de fem økonomiene hvor det er ventet avtagende aktivitet i år. Tirsdag er oljeprisen under 30 dollrs per fat
Tusen milliarder mer
– Det er så godt som umulig å unngå økt ledighet i de omstillingene som skjer. Ved massiv bruk av oljepenger kunne det kanskje vært unngått i en kort periode. Men lavere oljepris betyr jo det motsatte på lengre sikt: Staten får mindre å rutte med og må dermed bruke mindre oljepenger. Derfor er ikke mer oljepenger løsningen i det lange løp, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til Aftenposten. Her tar han ikke hensyn til at det statlige oljefondet vokser langt raskere enn Finansdepartementets prognoser tilsier. På ett år har fondet økt med tusen milliarder som følge av lav krone og vekst i amerikanske aksjer. Norges Bank tror på ny opptur i 2017.
Raskere opptur
Mye og billig olje kan gi raskere konjunkturoppgang. Oljeprisen faller videre denne ukenNordsjøoljen har ikke vært billigere de siste elleve årene, og et fat olje var helt nede i 33,55 dollar. For ett og et halvt år siden kostet et fat olje 115 dollar. De amerikanske råoljelagrene falt med 5,6 millioner fat forrige uke. Striden mellom Saudi-Arabia og Iran kan sende oljeprisen ytterligere ned, fordi begge ønsker å levere mest mulig olje. En krig mellom de to landene får selvsagt motsatt effekt. Saudi-Arabia vurderer ifølge the Economist å børsnotere det statseide oljeselskapet Saudi Aramco, skrev Nordens Nyheter forrige uke.
Kinesisk økonomi ned
Den kinesiske sentralbanken og statlige oppkjøpsfond er aktive i markedene for å forhindre ny uro og panikksalg. En av verdens største finansinstitusjoner tror Shanghai-børsen vil falle med nesten 30 prosent i år. Handelen ved de to børsene i Kina ble automatisk stanset på mandag etter at nøkkelindeksene ved Shanghai- og Shenzhen-børsene falt med over syv prosent. Myndighetene har tatt i bruk en «sikring» for å forhindre panikksalg når alle løper mot utgangsdøren. Amerikanske investeringsfond og oljefondet er aktivve på amerikanske og europeiske markeder, skriver Nordens Nyheter.