Oljefondet tjener gode penger på amerikanske produsenter av kjernekraft. Duke Energy Corporation er utelukket fra fondets liste som følge av miljøskade, men NBIM har likevel investert 2,6 milliarder i foretaket. Energiprodusenten Exeleon Corporation har steget med 20 prosent på ett år. Her har Norges Bank investert 1,9 milliarder i et energiselskap som ikke står på fondets «svartelister». Britiske SSE PLC, er Norges Banks største investering i europeiske energifortak(ekslusive olje). Den totale investeringen er på 7,8 milliarder kroner, og NBIM har en eierandel på 3,89 prosent i SSE PLC, ifølge Euroinvestor.
Dominerende minoritet
NBIM og amerikanske Black Rock med tilknyttede selskaper, kontrollerer 15,11 prosent av det britiske energiselskapet SSE PLC. Oljefondets energiaksjer falt samlet med to milliarder kroner i 2016. Tyske E.ON falt med 846,6 millioner kroner, som er den nest største nedgangen i et enkelt energiselskap(eks olje og gass) på årsbasis ifølge Euroinvestor. Fransk-belgiske Engie falt med 1107 millioner kroner på årsbasis, mens EDF falt med 364,5 millioner kroner. SSl PLC gikk inn i 2017 med samme verdi(pluss-minus-null), skriver Nordens Nyheter.
Finske Fortum økte
Flere energisselskaper enn før vil bygge kjernekraft i fremtiden. det gjelder Finland, Frankrike, Litauen og Polen. Svenske energiselskaper har heller ikke lagt alle planer om atomkraft på hyllen. Nordens Nyheter har analysert Vesta Wind Systems (vindkraft) i en egen artikkel. Svenske Vattenfall er helstatlig, og dermed kan ikke oljefondet investere penger i dette energiselskapet. Her er oljefondets største investeringer i energiprodusenter i Europa og Japan(TEPCO), der oljefondet har investert en milliard kroner. Flere av selskapene nedenfor produserer kjernekraft, bl.a. finske Fortum, mens tyske E.ON har droppet kjernekraften.Franske EDF og britiske SSE PLC vurderer situasjonen løpende:
Her er verdens største elprodusenter(ekslusive olje og gass som du også kan lese mer om nednefor):
Exelon Corporation, opp 19,6 % på ett år(0,02% eierandel). Selskapet er ikke på oljefondets lister over utelukkelse.
E.ON, D, ned 24,9 % på ett år. NBIM`s investering 3,4 mrd.NOK(1,97%)
EDF, F, verdi ned 24,3 % på ett år. NBIM`s investering 1,5 mrd NOK(0,61%)
Engie,F/B verdi ned 20,5 % på ett år. NBIM`s investering 5,5 mrd NOK(1,41%)
TEPCO, Jp, verdi ned 9,7 %.NBM`s investering 929 mill. NOK(1,12%)
RWE AG,D verdi ned 3,6 %. 1,3 milliarder NOK(1,9%)
SSE PLC,UK, verdi pluss minus 0. NBIM`s investering 7,8 milliarder NOK(3,89%)
Fortum Oy,SF, verdi pluss 8 %. NBIM`s investering 1,7 milliarder(1,46%).
Duke Energy USA opp 2 % på ett år, NBIMs investoering 2,7 mrd.NOK(0,62%). Utelukket fra oljefondets lister pga miljøskade.
Norden bygger ut
— Europa trenger mer ren kraft. I Norden er det billigere å bygge dette enn på kontinentet. Den store kraftutbyggingen som nå foregår i Norden er en del av den europeiske klimadugnaden, sier adm. direktør Per Sanderud i Norges vassdrags- og energiverk (NVE) som forvalter fastlandets mest verdifulle naturressurs: vannkraften, til Aftenposten. Norges bidrag til Europas klimadugnad har hittil bare gitt billig strøm og lave utslippskutt. Strømprisen i 2015 var den laveste siden 2000. Om noen år kan strømprisene i Europa være 30 prosent høyere enn idag. skriver Nordic News.
Oljeaksjer fortsatt opp
Opec fortsetter å presse opp oljeprisene. Oljeselskapene øker dramatisk på de globale børsene. Amerikanske oljelagre drar i annen retning, men produksjonskuttene fra oljekartellet Opec har presset prisene over 56 dollar fatet. Oljeprisene er lite endret fredag, men ligger likevel an til å stige for andre uke på rad, samtidig som medlemmene i oljekartellet Opec fortsetter å kutte oljeproduksjonen. Tillit til at Opec-landene faktisk vil følge produsere i henhold til kvotene i produksjonskuttavtalen, i motsetning til tidligere, har sendt prisene opp denne uken til tross av en større enn ventet økning i de amerikanske råoljelagrene. Nordens Nyheter har hentet frem aksjekursene på oljefondets største investeringer i Europa og USA, og den gjennomsnittlige økningen på ett år på seks store oljeaksjer frem til siste dag i januar 2017 er 29,2 prosent:
Royal Dutch Shell 26,1 mrd.NOK (2,01%) Aksjekurs opp 50,3 prosent siste år
Exxon Mobile 22,5 mrd.NOK(0,78 %) Aksjekurs opp 13,7 prosent siste år
Total 15,4 mrdNOK(1,59%) Aksjeksurs opp 17,2 prosent siste år
Chevron Inc. 12,8 mrd.NOK(0,87%) Aksjekurs opp 41,3 prosent siste år
Eni SPA 7,0 mrd NOK 1,40%) Aksjekurs opp 12,6 prosent siste år
Conoco Phillips 4,5 mrd.NOK(0,89%) Aksjekurs opp 39,8 prosent siste år
Flere produksjonskutt
Det har i det siste kommet en rekke uttalelser fra flere ministere i Opec-landene om oljekuttene. Senest torsdag uttalte Algeries energiminister Noureddine Boutarfa at de samlede kuttene har nådd 1,5 millioner fat per dag, og at kuttene vil øke til 1,8 millioner fat per dag i februar. Målet fastsatt under Opec-toppmøtet i november i fjor er kutt på drøye 1,7 millioner fat.
– Markedet starter virkelig å avfinne seg med idéen om at Opec-etterlevelse kommer til å bli et mindre problem enn det har vært tidligere, sier råvareanalytiker David Lennox i Fat Prophets til Bloomberg News. Samtidig understreker Lennox at han ikke venter at Opec-kuttene vil føre til noen kjempeoppgang i oljeprisene, som en følge av den nå ventede økningen i oljeproduksjonen fra USA.
-Med økende amerikansk produksjon blir det vanskelig for oljeprisen å få noe sterkt, bærekraftig rally, sier han. Siden Opec-møtet i slutten av november har oljeprisen steget med omlag 20 prosent til dagens nivå på 56 dollar fatet.
USA holder tilbake
Tradingsjef Mark Anderle i TAC Energy sier på sin side til WSJ at oljemarkedet for øyeblikket er påvirket av et mer internasjonale og mer sammensatt bilde enn tidligere.
-Det er en mye mer internasjonal historie. Hvis noe, er USA sannsynligvis det eneste som holder oljeprisene litt tilbake, sier Anderle til avisen. Slik er TDN Finans’ oversikt over oljeprisutviklingen fredag ifølge Dagens Næringsliv:
Brent 1. posisjon, som er mars-kontrakten, handles fredag morgen for 56,2 dollar fatet, ned 6 cent fra foregående handelsdag. Brent-kontrakten lå forrige uke på rundt 56,35 dollar pr fat.
Prisen på Brent spot for umiddelbar levering noteres i morgentimene til 56,2 dollar, opp 3 cent fra foregående handelsdag. Differansen mellom kontrakter i nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet utvidet med 9 cent, slik at Brent-premien torsdag morgen er på 2,4 dollar per fat. WTI 1. posisjon, som er mars-kontrakten, handles fredag morgen for 53,8 dollar fatet fat, ned 1 cent fra foregående handelsdag.
WTI-kontrakten lå på rundt 53,9 dollar per fat da Oslo Børs stengte forrige onsdag, skrev Dagens Næringsliv. Deretter falt oljeprisen ned mot 50 dollar fatet igjen, skriver Nordens Nyheter.