Det internasjonale energibyrået IEA forventer at etterspørselen etter olje vil stige med 5,5 millioner fat per dag i 2021, til et gjennomsnitt på 96,3 millioner fat per dag for hele året. Byrået en ytterligere økning på 3,4 millioner fat per dag neste år, altså til nesten 100 millioner fat per dag, skriver IEA i en pressemelding. Rystad Energy spår en økning i etterspørelen etter LNG-gass med 4,2 prosent resten av vinteren.
Forrige måned jekket IEA opp sine etterspørselsanslag for både 2021 og 2022, mye på grunn av det byrået omtalte som en «energikrise,» med skyhøye priser for kull og gass i de fleste markeder. IEA forventer at oljeetterspørselen i 2022 så vidt vil overstige nivået i 2019, altså før pandemien førte til en sterk nedgang i forbruket i 2020.
Ventet energikrise
Forrige måned jekket IEA opp sine etterspørselsanslag for både 2021 og 2022, mye på grunn av det byrået omtalte som en «energikrise,» med skyhøye priser for kull og gass i de fleste markeder. IEA forventer at oljeetterspørselen i 2022 så vidt vil overstige nivået i 2019, altså før pandemien førte til en sterk nedgang i forbruket i 2020.
Oljeprisen har fortsatt oppover denne høsten, på grunn av høyere økonomisk aktivitet etter hvert som pandemien har sluppet grepet, og produksjonsbegrensninger spesielt fra alliansen OPEC+ med Saudi-Arabia og Russland i spissen.
Når tror Det internasjonale energibyrået IEA at oppgangen, som har løftet nordsjøoljen Brent til over 86 dollar per fat, er i ferd med å dempe seg. Grunnen er høyere produksjon og større volumer med tilgjengelig olje på markedet.
– Det globale oljemarkedet forblir stramt etter alle målestokker, men en pause i prisrallyet kan være i sikte. I motsetning til forhåpningene som ble uttrykt på klimatoppmøtet i Glasgow, skyldes ikke dette at etterspørselen går ned, men at oljeforsyningen øker, skriver IEA i sin oljemarkedsrapport for november, som publiseres tirsdag formiddag.
Den største oppgangen i oljeproduksjonen har allerede kommet i USA i oktober, og det vil fortsette i november og desember, forventer byrået.
Jevn etterspørsel
– Nåværende priser gir et sterkt incentiv til å øke aktiviteten, selv om operatørene holder seg til sine løfter om kapitaldisiplin, skriver IEA.
Etterspørselen fortsetter imidlertid også å øke etter lammelsen av verdensøkonomien i fjor. Men IEA påpeker også at det kommer nye utbrudd, og at dette, sammen med noe svakere industriaktivitet og høye oljepriser, rettferdiggjør å beholde anslagene for etterspørselsvekst nærmest uendret i forhold til forrige rapport.
Den siste dagen av det amerikanske sentralbankens møte nylig kan også påvirke oljeprisen. Den nåværende svakheten til den amerikanske dollaren på baksiden av enestående stimulanser og infrastrukturregninger på toppen av Feds obligasjonskjøpsprogrammer har lagt bensin til oljeprisen.
Ethvert antydning til lavere renter tidligere enn konsensus i slutten av 2022 eller tidlig i 2023 vil derfor legge press nedover på oljeprisen.
Brent-prisene har nå mer enn doblet seg siden november 2020 da Moderna og Pfizer annonserte vellykkede vaksineforsøk, men utbrudd i Russland, Kina og andre steder utgjør fortsatt en fremtredende nedsiderisiko for oljeetterspørselen og integriteten til $85 Brent.
Økt inflasjon
Den utmattende stigningen i oljeindekser har ikke bare blitt drevet frem av vaksiner og generell forbedring av Covid-19-risikoen, men regjeringens politikk som ble rullet ut for å støtte økonomier i nedstengning og stimulere til vekst.
Men nå begynner politikere å vurdere å heve rekordlave renter for å svare på høye inflasjonstrender.
Spesielt i USA ble det monetære arsenalet spredt med velbehag, og mellom massive stimuleringsprogrammer, lovede infrastrukturutgifter og fortsatte obligasjonskjøpsprogrammer, har dollaren svekket seg og ført til høyere oljepriser.
Dagens Fed-møte og den forventede tilbakeføringen av månedlige obligasjonskjøp er en forløper til et eventuelt trekk for å stramme inn pengepolitikken og en sterkere dollar, noe som vil legge press nedover på .prisen skriver Lefteris Karagiannopoulos Senior Media Relations Manager i Rystad Energy.
Reuters skriver at Exxon Mobil Corps administrerende direktør Darren Woods omorganiserer selskapets raffineringsvirksomhet, som en del av en plan for å øke fortjenesten midt i svingende olje- og naturgasspriser, sa selskapet mandag.
Endringene hos verdens største børsnoterte oljeprodusent er de mest omfattende til dags dato etter at Darren Woods, som ble administrerende direktør i januar etter at Rex Tillerson trakk seg for å bli USAs utenriksminister.
Woods har flyttet først for å omforme de delene av virksomhetene han kjenner best, ifølge kilder kjent med saken. Før han tok roret i Exxon, drev Woods Exxons raffineringsoperasjoner.
Exxon-talskvinne Charlotte Huffaker bekreftet overhalingen av nedstrømsvirksomheten i en uttalelse, og la til at selskapet forventer at det vil «forbedre beslutningstaking og forbedre ytelsen i markedet, skriver Reuters.