Jonas Gahr Støre har tanker om forvaltningen av det norske oljefondet (Foto: Flickr)

Norsk presse har kort hukommelse. Ap-leder Jonas Gahr Støre snakket om oljefondet på Zerokonferansen forrige uke og sa ifølge Aftenposten at « vi må venne oss til at vårt pensjonsfond er et politisk redskap. Til nå har vi ikke turt å si det, for vi skal ikke drive politikk med pensjonsformuen». Støres utspill er i en større sammenheng en meget god ide. Vi husker at statsminister Odvar Nordli( Ap) ville kjøpe 40 prosent av Volvo med oljepenger. Det var i 1978, men den gode ideen ble raskt skutt ned av Høyre-leder tidligere statsminister Kåre Willoch med hjelp av den svenske aksjespareforeningen. De ville ha seg frabedt statlig eierskap i privat næringsliv.

Farlig for Norge

Høyres statsminister Erna Solberg utbrøt straks at «Gahr Støres utspill er farlig for Norge som nasjon» Støres utspill er interessant når det er i nasjonens interesse. Om Norge bruker en del av oljefondet til å kjøpe seg inn i den svenske entrepresenøren Skanska, eller jagerfly produsenten Saab Aerospace, bør dette være i Norge og Nordens interesse. For vi må bygge ut den norske infrastrukturen og satse langt mer på forsvaret i samarbeid med våre nordiske naboer, i regi av NATO og EU. Tankegangen til flere politikere på venstresiden er feilslått når man ikke vil satse på selskaper som driver privat velferd. Med et oljefond på ti tusen milliarder kroner, der sekstri prosent er investert i aksjer i private selskaper, må man legge premissene innenfra. Det betyr at Norge soms nasjon må bruke sin eiersmakt til å endre selskaper i f.eks. grønn retning. Legge ned olje og gassutvinning på norsk sokkel, er også fullstendig feilslått politikk. Det norske oljefondet har kjøpt seg opp i det svenske metallkonsernet Boliden, som satser på gruvedrift. Et spennende selskap er det finske statsselskapet Fortum, som eier 50 prosent av Europas største kraftselskap, Umiper, som er tysk.

Oljefondet må selvsagt arbeide etter markedets retningslinjer og ikke gå ensidig inn for statlig eierskap.

Jagerflyet Gripen lastes opp med våpen(Foto: Saabgroup.com)

En viktig maktfaktor

Nordens Nyheter har i en rekke artikler analysert eierskapet i de største private globale selskapene, og vi ser med glede at Oljefondet(NBIM) og dets amerikanske samarbeidspartner BlackRock, sammen er største aksjonær i en rekke globale selskaper, som bl.a. sveitiske Nestle S.A. Her ligger det strategiske muligheter til samarbeid mellom stater og store private selskaper. Her må Arbeiderpartiet holde tungen rett i munnen, og ikke miste av syne et bredt syn på næringspolitikk. Et tettere samarbeide med f.eks. byggforetaket Skanska med tanke op bygging av veier, infrastruktur og jernbane i Nord-Norge, ligger i tiden. Statens Järnväger i Stockholm skal som kjent bygge ut deler av den norske togstrekningen i våre nordligste fylker. Skanska bør også kunne bidra til rask utbygging av Evenes flyplass, som trenger bedre beskyttelse for det innkommende amerikanske jagerflyet F-35.

Norge trenger svenske jagerfly

Det norske luftforsvaret trenger i tillegg til det amerikanske jagerflyet F-35, 15-20 jagerfly av mindre type, der jagerflyet Gripen, kan overvåke grensen mellom Norge og Sverige, og ta av og lande på veiene på begge sider av grensen, dersom en fiende skulle angripe Norden. Derfor er den svenske våpen- og jagerflyprodusenten Saab i Linkøping, en særdeles interessant samarbeidspartner for det norske Oljefondet. Jonas Gahr Støre bør arbeide videre med visjonen om å bruke Oljefondet i strategisk sammenheng- ikke bare i grønn mening. Spørsmålet fortjener å utredes av Arbeiderpartiets ledelse. Tidligere statsminister Odvar Nordli(Ap) fortjener at denne visjonen om strategisk bruk av oljepengene, utredes og vurderes enda en gang. Dette forstår Ap-leder Jonas Gahr Støre og vi ønsker ham lykke til med arbeidet.

Partileder Jonas Gahr Støre(Ap) kritiseres på lederplass i Norges største aviser. Faksimile fra VG lørdag 8. november 2019. (Foto: Nptander)

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*